SPECIALS

Κατίνα Βογιατζή: Η πρώτη σύλληψη για κοντή φούστα στην Ελλάδα

Φανταστείτε ότι πριν από 96 χρόνια, τέτοια εποχή, οι αστυνομικοί κυκλοφορούσαν με το μέτρο για να μετρήσουν τις φούστες των γυναικών εξαιτίας ενός γελοίου νόμου του Πάγκαλου
Κατίνα Βογιατζή: Η πρώτη σύλληψη για κοντή φούστα στην Ελλάδα

Η Κατίνα Βογιατζή έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο «θύμα» ενός γελοίου νόμου που επιβλήθηκε στην Ελλάδα πριν από περίπου 100 χρόνια.

Τι συνέβη; Η Βογιατζή ήταν η πρώτη κοπέλα που συνελήφθη μετά από εφαρμογή του νόμου Πάγκαλου, μέσω του οποίου υπήρχε ρητή απαγόρευση στις γυναίκες να κυκλοφορούν στο δρόμο με φούστες που θα απείχε το κατώτερο άκρο από το έδαφος περισσότερα από τριάντα εκατοστά.

Ήταν η απόλυτη παράνοια την οποία (όπως θα διαβάσετε πιο κάτω) η Βογιατζή (22 ετών τότε) αντιμετώπισε με θάρρος και με χιούμορ, χλευάζοντας τους πάντες. Οι σκηνές στο δικαστήριο με τη νεαρή κοπέλα να κατεβάζει τη φούστα και το χωροφύλακα με το μέτρο στο χέρι να την ανεβάζει, έγραψαν ιστορία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1925 όταν ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος προχώρησε σε έναν αυστηρό και αστείο ταυτόχρονα νόμο: Όλες οι γυναίκες άνω των 12 ετών θα έπρεπε να φορούν φούστες όπου το κατώτερο άκρο τους θα απείχε τριάντα εκατοστά από το έδαφος!

Υπήρξαν και κυρώσεις για τις ανυπάκουες οι οποίες θα παραπέμπονταν στο Πταισματοδικείο (πάλι καλά που δεν τις εκτελούσαν κιόλας) ενώ αν ήταν ανήλικα τα κορίτσια, οι γονείς τους θα ήταν συνυπεύθυνοι.

Βεβαίως υπήρξαν και αντιδράσεις. Η σπουδαία Ελένη Νεγρεπόντη, Γενική Γραμματέας του «Συνδέσμου Προστασίας των δικαιωμάτων της Γυναικός» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Έθνος»:

«Εγώ θα παραβώ τη διάταξη και ας τιμωρηθώ»

Που είχαμε συναντήσει την Ελένη Νεγρεπόντη μέσα σ’ αυτό το χώρο; Σε δηλώσεις επωνύμων γυναικών, το 1929, περί του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ΕΔΩ). Ήταν η μόνη που είχε ταχθεί υπέρ τόσο ανοιχτά, αποφεύγοντας τα «ναι μεν αλλά» όπως μια πολύ σημαντική γυναίκα της εποχής, η Μαρίκα Κοτοπούλη.

Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου. Η κατάσταση ήταν κωμικοτραγική. Αστυνομικοί έπαιρναν τις μεζούρες για να μετρούν τα μήκος που είχε η φούστα κάθε γυναίκας που θεωρούσαν ότι παρανομούσε και απείχε περισσότερο των 30 εκατοστών από το έδαφος.

Πάντως δεν άργησαν και οι πρώτες αντιδράσεις.

Οι μεν συντηρητικοί θεωρούσαν ότι οι αστυνομικοί έβρισκαν ευκαιρία για να χαϊδεύουν τα πόδια των γυναικών. Οι δε σύζυγοι αντέδρασαν επειδή η μεταποίηση των γυναικείων ενδυμάτων βάρυνε αποκλειστικά την τσέπη τους!

Ήταν πέρα κάθε αμφιβολίας ένα γελοίο μέτρο. Το οποίο, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, επέβαλλε η σύζυγος του δικτάτορα, Αριάδνη Σαχτούρη όταν επισκέφτηκε τον άνδρα της στο πρωθυπουργικό γραφείο και συνάντησε μια εργαζόμενη να περιφέρεται φορώντας φούστα μέχρι το γόνατο!

Ακολούθησε επίθεση στους παριστάμενους αστυνομικούς καθώς η σύζυγος του δικτάτορα σε έξαλλη κατάσταση τους τόνισε πως επιτρέπουν να κυκλοφορεί μια κοπέλα με ολόγυμνα πόδια σκανδαλίζοντας τους άντρες! Τότε ο Πάγκαλος παραδέχθηκε πως το θέαμα δεν ήταν ωραίο και προχώρησε στην παραπάνω απαράδεκτη, γελοία διάταξη.

Στις 22 Μαρτίου του 1926 έγινε και η πρώτη σύλληψη.

Η 22χρονη Κατίνα Βογιατζή, συνελήφθη από τους υπαστυνόμους Σαρλή και Πολύδωρο επειδή η φούστα της ήταν κατά 8 εκατοστά κοντύτερη από το προβλεπόμενο!

Κι εδώ αρχίζουν οι σπαρταριστοί διάλογοι. Η κοπέλα οδηγήθηκε στο Πταισματοδικείο.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια και την αντίδραση της κοπέλας στο nikosgrafei.blogspot.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κατίνα Βογιατζή: Η πρώτη σύλληψη για κοντή φούστα στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College