Στις 10 Νοεμβρίου του 1938, ακριβώς πριν από 82 χρόνια, η Τουρκία βυθίστηκε στο πένθος. Η είδηση του θανάτου του ιστορικού της ηγέτη, του Μουσταφά Κεμάλ, του Ατατούρκ (πατέρα όλων των Τούρκων δηλαδή) προκάλεσε εθνικό πένθος. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα;
Από τις 9 Νοεμβρίου 1938, το βράδυ, η μοίρα του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο Τούρκος ηγέτης έπεσε σε κώμα και τα πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ότι δεν υπήρχαν ελπίδες επιστροφής. Στις 10 Νοεμβρίου, σαν σήμερα δηλαδή πριν από 82 χρόνια, έφυγε από τη ζωή.
Πως αντιμετώπισαν το θέμα οι ελληνικές εφημερίδες; Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τον Τύπο της εποχής στην Ελλάδα και όπως θα διαπιστώσετε από τα πρωτοσέλιδα, αποδόθηκαν σεβασμός και τιμές. Όχι μόνο σε ένα ξένο ηγέτη αλλά και σε ένα… φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας.
Για να είμαστε ειλικρινείς, πέρα από τα σύμφωνα φιλίας που είχαν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και τη θέληση για μια νέα εποχή στις σχέσεις, μας φαίνονται λίγο παράξενα τα εγκώμια. Βρισκόμαστε στο 1938, οι πληγές από την μικρασιατική καταστροφή ήταν ανοιχτές και πρόσφυγες υπήρχαν παντού. Που βέβαια είχαν χάσει πολλά δικά τους πρόσωπα.
Παρόλ’ αυτά ο Τύπος στην Ελλάδα έκανε λόγο για «ειλικρινή φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας»! Και μάλιστα κατά την περίοδο του μεταξικού καθεστώτος με την αυστηρή λογοκρισία κάτι που φανερώνει ότι η κοινή γραμμή των εφημερίδων μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ας δούμε πρώτα κάποια βίντεο σχετικά
Και στο επόμενο βίντεο η ημέρα της κηδείας του (19/11/1938)
Ας περάσουμε και στο πως αντέδρασαν οι εφημερίδες στην Ελλάδα στην είδηση του θανάτου του Κεμάλ
Η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
Η οποία έχει και ρεπορτάζ για την… εκπληκτική του δράση
Διαβάστε τη συνέχεια με τα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα στο blog: nikosgrafei.blogspot.com