O Στίβεν Λεντέσμα, με το παρατσούκλι «Spider» δηλαδή «Αράχνη» είναι γνωστός στην Κύπρο, όπου κυριάρχησε τη δεκαετία του ’90 ως σταρ του Αχιλλέα Καϊμακλίου. Ψηφίστηκε ο κορυφαίος ξένος παίκτης που έχει παίξει ποτέ στο πρωτάθλημα της χώρας. Δεν είναι όμως, μόνο αυτό…
Προσπάθησε να φτιάξει ομάδα των «Ιθαγενών Αμερικανών» δηλαδή των Ινδιάνων και να την δει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ιστορία του έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο θρύλος του Κυπριακού μπάσκετ αυτή τη στιγμή είναι CEO της Ολυμπιακής Ομάδας των Ινδιάνων της Αμερικής!!! Και παλεύει για τα δικαιώματά τους ξεκαθαρίζοντας ότι «είμαστε κυρίαρχο έθνος».
Ο Spider
Ο Λεντέσμα γεννήθηκε το 1964 στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Ο πατέρας του έχει ρίζες από φυλές που ζούσαν στην Νότια Καλιφόρνια και στο Μεξικό. Η μητέρα του έχει ιρλανδικές ρίζες.
Το Ινδιάνικο όνομά του, «Spider» το έδωσε ο θείος του, Τζες και αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον Κίντον Πίλτσερ, το παλαιότερο μέλος της φυλής Ογκάλα Λακότα Σιου.
Το μπάσκετ
Ο Λεντέσμα άρχισε να παίζει μπάσκετ στο Λύκειο Τζίλροϊ και κέρδισε αρκετές ατομικές διακρίσεις. Όταν έφτασε στην τελευταία του χρονιά, ψήλωσε απότομα κι έφτασε στα 204 εκατοστά. Τότε, το 1982, έσπασε όλα τα ρεκόρ σε πόντους και ριμπάουντ στο σχολείο του, τα οποία μάλιστα καταρρίφθηκαν μετά από 20 χρόνια.
Τουρνουά Ινδιάνων
Από μικρός και συγκεκριμένα από 14 ετών άρχισε να παίρνει μέρος σε τουρνουά Ινδιάνων στο Κολέγιο του Σαν Χοσέ. Στα 16 του έπαιξε στο πρώτο τουρνουά Ινδιάνο-Καναδών, στο Κάλγκαρι. Από τότε άρχισε να δίνει μεγάλη προσοχή και τεράστιο ενδιαφέρον στην αθλητική δράση των ιθαγενών της Αμερικής. Κατέκτησε πέντε φορές το πρωτάθλημα μεταξύ Ινδιάνων και άλλες τρεις αναδείχθηκε MVP.
Το πρώτο του εθνικό πρωτάθλημα το κατέκτησε το 1991 στην πόλη Μπεμίτζι (Τσιπέουα στα Ινδιάνικα) όπου οδήγησε τους Ιτάσανς της Σάντα Κλάρα σε θρίαμβο από των Ουόριος της Νορθ Ντακότα.
Επαιξε στο Μεξικάνικο πρωτάθλημα πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση για την Ευρώπη.
Στην Κύπρο
Εκανε τεράστια καριέρα στην Κύπρο ως στέλεχος του Αχιλλέα και την σεζόν 1992-1993 ήταν 6ος σκόρερ σε όλα τα πρωταθλήματα της FIBA με μέσο όρο 31,5 πόντους. Κατέκτησε το πρωτάθλημα, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και ψηφίστηκε από τα Κυπριακά Media ως ο καλύτερος ξένος παίκτης που έπαιξε ποτέ στην Κύπρο. Την σεζόν 1995-1996, με μέσο όρο 35,8 πόντους ανά αγώνα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε όλα τα πρωταθλήματα της FIBA.
Κόντρα στον Ντέιβιντ Ρόμπινσον
Το 1987 έπαιξε στους Παναμερικάνικους Αγώνες με την φανέλα του Μεξικού. Κόντρα στις ΗΠΑ και απέναντι στον μελλοντικό MVP του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Ρόμπινσον έκανε σπουδαία εμφάνιση με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ.
Μάλιστα τότε κλήθηκε για tryout στο ΝΒΑ από τους Κλίπερς. Προσπάθησε, ήταν ο καλύτερος ριμπάουντερ της ομάδας στην preseason (6,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο) αλλά δεν τα κατάφερε…
Ολυμπιακή Ομάδα Ινδιάνων
Το 1997, ο Λεντέσμα πήρε την μεγάλη απόφαση: Ανακοίνωσε την δημιουργία μιας ομάδας μπάσκετ που θα αγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο ώστε να τιμήσει την κυριαρχία των φυλών των Ινδιάνων. Ταυτόχρονα αυτό θα έδινε την ευκαιρία σε όλους τους Ινδιάνους να ακουστούν παντού και να παίξουν μπάσκετ για τις φυλές και την ιστορία τους. Το 1999 παρουσίασε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα Ινδιάνων.
Μάλιστα το 2004 προσπάθησε να εισάγει την Ολυμπιακή Ομάδα των Ιθαγενών της Αμερικής στην νεοσύστατη ΑΒΑ League αλλά δεν τα κατάφερε. Ο λόγος; Δεν είχε την κατάλληλη οικονομική βοήθεια (αν και του το είχαν υποσχεθεί) από τους Ινδιάνους ιδιοκτήτες των καζίνο.
«Είμαστε κυρίαρχο έθνος»
Ο ίδιος ο Λεντέσμα υπερασπίστηκε με θέρμη και πάθος το εγχείρημά του. Ηθελε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008. «Γιατί όχι; Το Γκουάμ έχει ομάδα, το ίδιο το Πουέρτο Ρίκο. Είμαστε κυρίαρχο έθνος. Δεν ζητάμε κάτι για το τίποτα…».
Ηθελε να βάλει την ομάδα του, την «Native America» στο ΑΒΑ. Είχε κάνει τα πάντα για να προωθήσει το πρόγραμμα καθώς μέλη της ομάδας βοήθησαν άστεγους την Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα. Παράλληλα προσέφεραν βοήθεια σε αλκοολικούς, άπορους και αναλφάβητους.
Όπως είχε ανακοινώσει το 10% των εσόδων της ομάδας του, προορίζονταν για φιλανθρωπίες. Το 50% για ενίσχυση των Ινδιάνων και το υπόλοιπο θα μοιραζόταν για βοήθεια σε άπορους και πεινασμένους…
Βέβαια είχε κάποια προβλήματα με τον νόμο αλλά ουσιαστικά δεν έχασε τίποτα.
Πάλεψε αλλά…
Ο Λεντέσμα δεν τα κατάφερε να βάλει τους Ινδιάνους στον αθλητικό χάρτη αλλά δεν σταμάτησε να παλεύει. Πάντα πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διαφυλάξει την κληρονομιά και την ιστορία των ιθαγενών της Αμερικής.
Υπολογίζεται ότι στις μέρες μας, στις ΗΠΑ, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, οι Ινδιάνοι δηλαδή είναι μόλις το 1,6% του πληθυσμού της χώρας.
Είτε εξαφανίστηκαν, είτε αλλοιώθηκαν με τον καιρό, είτε ξέχασαν την ιστορία τους κι από που κατάγονται.
Κι αυτό προσπάθησε να σώσει ο Στιβ Λεντέσμα.