SPECIALS

Μακάμπι- Παναθηναϊκός: Η σπάνια σχέση ανταγωνισμού που έφερε φιλία!

Παναθηναϊκός και Μακάμπι συνθέτουν μια σπάνια ιστορία όπου παρά τις συχνές αναμετρήσεις για τίτλους η φιλία και ο σεβασμός γίνονταν ισχυρά
Μακάμπι- Παναθηναϊκός: Η σπάνια σχέση ανταγωνισμού που έφερε φιλία!

Μόνο να σκεφτείτε πόσες φορές έχουν «κονταροχτυπηθεί» σε τελικό, ημιτελικό, πλέι οφ αλλά και σε κρίσιμους αγώνες στην Euroleague η Μακάμπι και ο Παναθηναϊκός, θα σχηματίσετε άμεσα όμορφες ιστορίες. Έχουν διεκδικήσει τίτλους. Έχουν παίξει αγώνες στο… όριο! Αλλά μετά από κάθε αγώνα, εκείνο που ενισχυόταν ήταν η φιλία τους!

Δεν είναι απίστευτο; Από το 2000 και μετά ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι έχουν αναμετρηθεί στα εξής:

-Τελικός Euroleague FIBA 2000, στην Θεσσαλονίκη, με νικητή τον Παναθηναϊκό

-Τελικός Suproleague FIBA 2001, στο Παρίσι, με νικήτρια την Μακάμπι

-Ημιτελικός Euroleague 2002, Μπολόνια, με νικητή τον Παναθηναϊκό

-Ημιτελικός Euroleague 2005, Μόσχα, με νικήτρια την Μακάμπι.

-Τελικός Euroleague 2011, Βαρκελώνη, με νικητή τον Παναθηναϊκό

-Πλέι οφ Euroleague 2012, με νικητή (3-2 αν και βρέθηκε στο 1-2 και με τέταρτο ματς στο Τελ Αβίβ) τον Παναθηναϊκό

Είναι μια απίστευτη κόντρα αλλά ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι αντι για «εχθρότητα» έφερε σεβασμό, φιλία και σχεδόν αδερφικές σχέσεις. Ο Σιμόν Μιζράχι (ειδικά) όπως και ο Ντέιβιντ Φέντερμαν είχαν ειλικρινή οικογενειακή σχέση με τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο.

Οι οπαδοί και των δύο ομάδων, είτε σε τελικούς είτε σε ημιτελικούς, οπουδήποτε, θα κάθονταν δίπλα στον άλλο και το πολύ- πολύ να αντάλλασσαν αναμνηστικά. Ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε… μπουνιές. Ειδικά η εικόνα στον τελικό της Βαρκελώνης ήταν τρομερή! Κάθονταν σχεδόν μαζί και σχεδόν δεν υπήρχαν ούτε διαχωριστικά.

Μπορεί από φωνές να… χαλούσε ο κόσμος. Και οι Ισραηλινοί είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και θορυβώδεις όπως και οι «πράσινοι»! Μόνο που ήταν απίστευτο πόσο χειροκρότησαν τον Παναθηναϊκό (και το δικό τους παιδί, Όντεντ Κάτας) το 2000 παρότι είχαν ηττηθεί. Το ίδιο έκαναν και το 2011 στην Βαρκελώνη, ηττημένοι και πάλι!

Ένταση θα υπήρχε στους αγώνες. Και μάλιστα μεγάλη. Φανατισμός επίσης. Αλλά όλα περιορίζονταν μέσα στις τέσσερις γραμμές. Ίσως είναι από τις λίγες φορές που αυτή η τόσο κλισέ έκφραση είναι τόσο αντιπροσωπευτική της κατάστασης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός στο Τελ Αβίβ, ο οδηγός του πούλμαν φροντίζει να έχει cd με ελληνικά τραγούδια!!! Και φυσικά το λαβαράκι του «τριφυλλιού» στο πιο κεντρικό σημείο!

Μάλιστα ο αείμνηστος Τάσσος Στεφάνου, θυμόταν την αναμέτρηση στο Τελ Αβίβ ανάμεσα στις δύο ομάδες, το 1970 από το εξής περιστατικό: Τότε το «Γιαντ Ελιάου» (έτσι θα το λέμε εμείς οι μπασκετικοί πάντα) ήταν ανοιχτό. Οι εργασίες για να γίνει κλειστό είχαν προχωρήσει. Αλλά οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έβλεπαν μπροστά τους ένα γιαπί.

«Στο κλειστό θα παίξουμε αύριο» τους έλεγαν οι Ισραηλινοί. «Εμείς γελούσαμε» έλεγε ο Στεφάνου. Την επόμενη μέρα κατάλαβαν ότι δεν ήταν αστείο! Το «Γιαντ Ελιάου» ήταν κλειστό καθώς όλη τη νύχτα δούλεψαν οι εργάτες και ολοκλήρωσαν την κατασκευή.

Και ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που έπαιξε στο κλειστό, πλέον, γήπεδο της Μακάμπι. Αυτό στο οποίο φιλοξενείται ως τώρα! Μάλιστα την είχε αποκλείσει τότε, έτσι για την ιστορία.

Για να καταλάβετε κάτι ακόμα. Από το 2000 (και την τελευταία διοργάνωση της FIBA) μέχρι το 2014, ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι είχαν κατακτήσει τους εννέα από τους 15 πιθανούς τίτλους! Για να καταλάβετε για τι είδους «μονομαχία» μιλάμε.

Άλλωστε οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι, πολύ εύστοχα την είχαν παρομοιάσει με την αντίστοιχη των Λέικερς και των Σέλτικς. Λόγω χρωμάτων, τίτλων, ιστορίας, επιπέδου.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια τόσο μεγάλη κόντρα εξελίχθηκε σε μια δυνατή και ειλικρινή φιλική σχέση και σε αμοιβαία αισθήματα σεβασμού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μακάμπι- Παναθηναϊκός: Η σπάνια σχέση ανταγωνισμού που έφερε φιλία!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College