SPECIALS

Μάρσελο Μπιέλσα, το αντίδοτο στην υποκρισία

Ο Μπιέλσα είναι υπερβολικά… ειλικρινής για τον θαυμαστό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τόσο που μετατρέπει τα media από εχθρό, στον μεγαλύτερό του σύμμαχο

Συντάκτης: Άγγελος Ρουχωτάς Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Υπάρχει λόγος που το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές στον κόσμο. Οι Άγγλοι κάνουν πολλά πράγματα σωστά. Έχουν καταφέρει πάνω απ’ όλα να δημιουργήσουν μια κοινότητα γύρω από τις ομάδες και τους οπαδούς, που ξεπερνά τα στενά όρια της χώρας τους που ζει κι αλλιώς με πάθος το ποδόσφαιρο. Βοηθά και η συνήθως συναρπαστική, ταχύτατη εξέλιξη των ματς, ακόμα κι αν είναι σε βάρος της ποιότητας. Μαζί με το ενδιαφέρον, έρχεται και η οικονομική δύναμη που προσελκύει διαχρονικά τους κορυφαίους να εργαστούν στο Νησί. Μεταξύ αυτών και ο Μαρσέλο Μπιέλσα.

Μετά από την αποτυχία στην Γαλλία, ανέλαβε το δύσκολο έργο να αφυπνίσει έναν κοιμώμενο γίγαντα, τη Λιντς. Εγχείρημα που ιντριγκάρει από μόνο του και από τη στιγμή που τα αποτελέσματα βοήθησαν, ο Αργεντινός «καθηγητής» του αθλήματος, αναδείχτηκε σε κάτι σαν… ροκ σταρ για την Championship. Μια ατραξιόν. Όλοι έχουν ακούσει για τις εμμονές του, τις τρέλες του στο μάτι του απλού παρατηρητή, όμως για τους Βρετανούς ήταν κάτι το διαφορετικό να το βιώνουν εκ του σύνεγγυς.

Ωστόσο ο… πουριτανισμός τους, εξαντλήθηκε με το περιστατικό του κατασκόπου της Λιντς που ανακαλύφθηκε να παρακολουθεί την προπόνηση της Ντέρμπι. Λες και είναι η πρώτη φορά. Ο ίδιος ο Αντρέ Βίλας Μπόας έχει παραδεχτεί παλαιότερα πως ως μέλος του τεχνικού τιμ του Μουρίνιο, το είχε κάνει για την Τσέλσι. Ήξεραν πως ο Μπιέλσα είναι εκκεντρικός, περίεργος ακόμα ακόμα για τα δεδομένα τους, όμως αυτό στιγματίστηκε ως «κλεψιά». Ο Λάμπαρντ το χαρακτήρισε καταστρατήγηση του fair play.

Δικαιολογημένο ή υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο; Και τα δύο… Αυτό που έχει περισσότερη αξία από την πράξη αυτή καθαυτή, είναι ο τρόπος ο Μπιέλσα το χειρίστηκε επικοινωνιακά, καταφέρνοντας να βγει ισχυρότερος από ένα υποτιθέμενο “σκάνδαλο”.

«Χειραγωγώντας» τα αγγλικά ΜΜΕ

Ως εμμονικός όμως με τη λεπτομέρεια, ο «λόκο» είχε προβλέψει πως τα αγγλικά Μέσα τον περίμεναν στη γωνία με την πρώτη αφορμή. Η πορεία και το brand name της Λιντς, η δική του φήμη και το hype γύρω από το μύθο του. Πράγματα που πουλάνε. Ακόμα καλύτερα αν πρόκειται για αρνητική δημοσιότητα. Με αυτά ιντριγκάρεται και θα ιντριγκάρεται (εις του αιώνες) ο αναγνώστης. Έτσι λοιπόν οι τακτικές του Μπιέλσα σκιαγραφήθηκαν σε βαθμό υπερβολής που θα νόμιζε κανείς αν δεν είχε ιδέα ποιος είναι, πως παραμονεύει για να σαμποτάρει τους παίκτες των αντιπάλων. Ο άνθρωπος που αντίκρισαν οι εκπρόσωποι των media που παραβρέθηκαν στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης (16/1) ήταν προετοιμασμένος.

Είχε φέρει μαζί του τα τετράδιά του, το PowerPoint του, τους πίνακες Excel και όλα τα στοιχεία για τους 23 αντιπάλους της Λιντς στην Championship. Μετά από ενδελεχή παρουσίαση – διάλεξη που κράτησε σχεδόν μια ώρα, άπαντες είχαν εντυπωσιαστεί. Πέρα από (εξόχως εντυπωσιακό από μόνο του) κομμάτι της τακτικής ανάλυσης, αυτό με το οποίο τους άφησε με το στόμα ανοικτό ήταν η επικοινωνιακή στρατηγική. Από την πρώτη στιγμή εξάλλου ο Μπιέλσα είχε παραδεχτεί την πράξη του:

Αυτό που είδαν οι δημοσιογράφοι ήταν ένας άνθρωπος που δεν μιλά καν την γλώσσα τους, που είναι κλειστός, δεν δίνει συνεντεύξεις και χαρίζει ελάχιστες αφορμές σχολίων, να χειραγωγεί με απίθανη μαεστρία τα media ώστε να περάσει το μήνυμά του. Ο μάστερ του είδους όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο φυσικά Ζοσέ Μουρίνιο. Ωστόσο ο Μουρίνιο είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος το στυλ του «μακιαβελικό». Όσο τα αποτελέσματα πήγαιναν με το μέρος ήταν το απόλυτο αφεντικό στη σχέση του με τον Τύπο. Στο φινάλε όμως κατέληξε να δείχνει τρία δάχτυλα, να απαιτεί σεβασμό για τους τίτλους του και να παινεύει την ομάδα του μετά από ήττα με 3-0 από την Τότεναμ. Η εποχή τον ξεπέρασε. Ποδοσφαιρικά ίσως, επικοινωνιακά πάντως σίγουρα. Έχασε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του, τα media.

Ο θρίαμβος της ειλικρίνειας

Τα Μέσα στρέφονται όλο και περισσότερο σε μια φιλική προς οπαδό προσέγγιση, με πρωτοβουλίες όπως το The Players’ Tribune και το Copa90 να εστιάζουν πρωτίστως σε αυτόν και την οπτική των πρωταγωνιστών αθλητών, δείχνοντας το δρόμο προς το μέλλον. Το κοινό τους στοιχείο είναι πως παρέχουν αφιλτράριστη αυθεντικότητα. Η προσπάθεια χειραγώγησής συνεπώς με τον τρόπο του Μουρίνιο, όχι μόνο δεν έχει ανταπόκριση, αλλά φέρνει πλέον τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Στον αντίποδα, η σκληρή ειλικρίνεια του Μπιέλσα θριαμβεύει εμφατικά.

Ασχέτως της ηθικής τοποθέτησης της πράξης του – γιατί παράνομη δεν ήταν όπως ισχυρίστηκε ορθά -, ο Αργεντινός παρέδωσε ένα μεγάλο επικοινωνιακό μάθημα. Το κρυφό του χαρτί κόντρα στα αγγλικά Μέσα που δεν συγχωρούν, είναι ο άνθρωπος που στεκόταν δίπλα του σε όλη την παρουσίαση – αποδόμηση των τακτικών της Ντέρμπι. Είναι αυτός που κανένας δεν παρατηρεί, αλλά έχει κάνει το… έγκλημα. Ο «μεταφραστής» του, Σαλίμ Λαμράνι.

Αν γνωρίζει κανείς τα βασικά ισπανικά, μπορεί να αντιληφθεί πως ο Λαμράνι δεν είναι ο μεγαλύτερος ακριβολόγος. Δεν μεταφράζει φράσεις, αλλά το νόημα των λεγομένων του Μπιέλσα όπως αυτός το κρίνει απαραίτητο. Συχνά μάλιστα ο τεχνικός της Λιντς επεμβαίνει, τον διορθώνει. Ο Λαμράνι κατέχει PhD στις Ιβηρικές και Λατινοαμερικανικές σπουδές από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ είναι και λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Ρεϋνιόν. Συνεπώς κάθε άλλο είναι, παρά ένας απλός μετατροπέας των λεγομένων του Μπιέλσα στα αγγλικά.

Ουσιαστικά ο Λαμράνι δρα ως ο προσωπικός του… επικοινωνιολόγος, είναι ο τοίχος όπου σταματούν οι όποιες προσπάθειες να κατευθυνθεί σε μονοπάτια που θα τον «κάψουν» ως προς τη σχέση του με τον Τύπο. Ένα θαυμαστό, όσο και απλό τρικ που του δίνει την ευκαιρία να είναι οχυρωμένος απέναντι σε κακοτοπιές.

Η περιπέτεια του Μπιέλσα στον θαυμαστό κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου μπορεί να καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία. Εξάλλου οι μοναδικοί τίτλοι της καριέρας του είναι οι διακρίσεις με την εθνική Αργεντινής και τη Νιούελς στις αρχές των 90s. Όπως έχει πει «αν δεν υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας  δεν θα είχα ήττα στην καριέρα μου». Γιατί όσον αφορά όλα τα άλλα – να είστε σίγουροι- τα έχει υπολογίσει στην παραμικρή εμμονική λεπτομέρεια.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Exit mobile version