SPECIALS

Μαρσέλο: Ο τύπος με το «12» ξεπέρασε τον θρύλο με το «3»

Με αφορμή το «αντίο» του Μαρσέλο στη Ρεάλ Μαδρίτης, στο τέλος της σεζόν, το sportime.gr αναλύει τα πεπραγμένα του αριστερού μπακ των «μερένγκες»
Μαρσέλο: Ο τύπος με το «12» ξεπέρασε τον θρύλο με το «3»

Στη Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε ως ένα ακόμα ταλέντο. Το επόμενο καλοκαίρι, ο Μαρσέλο, έχοντας διαψεύσει ένα σωρό προγνωστικά, θα φύγει ως ένας θρύλος των «μερένγκες».

Μια διαδρομή 15 σεζόν, κατά την οποία ο Βραζιλιάνος βρέθηκε αντιμέτωπος με τους δαίμονές του, ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό και έκανε το ίνδαλμά του να του υποκλιθεί. Όταν πέρασε τις πύλες του προπονητικού κέντρου της «βασίλισσας» το 2007, κανείς δεν περίμενε την εξέλιξή του.

Από αμούστακος νεανίας κάτω από τις φτερούγες του Ρομπέρτο Κάρλος, ο Μαρσέλο έβγαλε τα δικά του φτερά και άφησε το δικό του στίγμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο τότε πρόεδρος των «μπλάνκος», Ραμόν Καλντερόν, είχε δηλώσει το εξής: Ίσως μια μέρα ο 19χρονος τότε Βραζιλιάνος να είναι ο διάδοχος του Ρομπέρτο Κάρλος.

Μια εκ προοιμίου δύσκολη αποστολή. Γιατί ένας άλλος τύπος, αυτός με το «3» στην πλάτη είχε κατακτήσει ήδη πάντα. Τον κόσμο με την εθνική Βραζιλίας, την Ευρώπη και τον πλανήτη με τη Ρεάλ Μαδρίτης και είχε γίνει εφιάλτης της Μπαρτσελόνα. Κάθε φορά που επιχειρούσε τις επελάσεις του από την αριστερή πλευρά προκαλούσε τον τρόμο.

Η περίοδος της εκτίναξης

Ωστόσο, όλη αυτή η παρακαταθήκη, αντί να τρομάξει και τον Μαρσέλο, του έδωσε κίνητρο. Κάθε σεζόν γινόταν ολοένα και καλύτερος. Ειδικά μετά την αποχώρηση του Κάρλος, εκείνος ανέβαινε επίπεδο σε κάθε αγωνιστική. Τα πολλά αγωνιστικά λεπτά του προσέφεραν μια απαράμιλλη ευχέρεια στις σέντρες, αλλά και στην εκτέλεση. Η φυσική του κατάσταση άφηνε όλους με το σώμα ανοιχτό και η καταξίωση δεν άργησε να έρθει. Τα πρώτα πρωταθλήματα στη LaLiga έφτασαν (2008, 2012) και το 2014 ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, ως ένα αναντικατάστατο γρανάζι στη μηχανή του Κάρλο Αντσελότι.

Το περιβραχιόνιο το μοιραζόταν με τον Σέρχιο Ράμος, αλλά δεν υπήρχε ανάμεσά τους κανένα ίχνος ανθυγιεινού ανταγωνισμού. Έκαστος στο είδος του, που λέει και το γνωστό σλόγκαν. Τα Παγκόσμια Συλλόγων πλαισίωναν τα Champions League που κέρδιζαν οι «μπλάνκος» σαν κουκλάκια σε διαγωνισμό σκοποβολής σε λούνα παρκ.

Μαρσέλο: Το μεγαλύτερο τρόπαιο

Ο Μαρσέλο άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε το 2007 και πλέον στα 33 του χρόνια, έχει λάβει το μεγαλύτερο τρόπαιο της καριέρας του: Την καθολική αναγνώριση από το ίνδαλμά του, τον ίδιο τον Ρομπέρτο Κάρλος.

Ο πάλαι ποτέ αριστερός μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης έχει δηλώσει ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πολλάκις ότι ο Μαρσέλο είναι ο καλύτερος μπακ στην ιστορία του κλαμπ. Και, όταν μιλάει ο κατά πολλούς καλύτερος στη θέση, τότε ίσως να έχει και δίκιο.

Οι αριθμοί κάποιες φορές λένε την αλήθεια και κάποιες όχι. Ίσως μάλιστα, αν μπουν δίπλα-δίπλα οι επιδόσεις των δύο, ο Κάρλος να υπερέχει στα σημεία. Ωστόσο, η γενική αντίληψη είναι η ακόλουθη: Ο Μαρσέλο Βιέιρα Ντα Σίλβα Ζούνιορ, ο τύπος με το «12» στην πλάτη ξεκίνησε με σκοπό να διαδεχτεί επιτυχώς τον μυθικό τύπο με το «3». Και στο τέλος της ημέρας, όχι απλώς το έκανε, αλλά τον ξεπέρασε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Νίκος Αναστόπουλος: «Γεννήθηκα για την μπάλα»

Νίκος Αναστόπουλος: «Γεννήθηκα για την μπάλα»

(video) Η εξομολόγηση του σπουδαίου ποδοσφαιριστή και προπονητή

Specials
Specials: Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν απλώς ποδοσφαιριστής, αλλά ένας ζωντανός μύθος που ένωσε γενιές και ενέπνευσε χιλιάδες.

Specials
Specials: Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό μέγεθος της Σιγκαπούρης κρύβει μια στρατηγική άμυνας γεμάτη από σύγχρονη τεχνολογία και προετοιμασία.

Specials
VIRAL: Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Η δίαιτα του Λιονέλ Μέσι που τον έφερε στην κορυφή, Μπορείτε να αποκτήσετε μύες και να χάσετε κιλά. Άσπρο κρέας και λαχανικά από ρίζες!

VIRAL
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Δηλαδή πως ακριβώς θα ακούσουν τη φωνή μας; Με τις συνεχείς επικλήσεις για «σιωπή τώρα που έχουμε πένθος»; Λάθος! Σεβασμός σημαίνει να ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Όσο κι αν προσπαθούν να αποδώσουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη, είναι τόσο ελλειμματική κοινωνία που έχουν φτιάξει ώστε κανείς δεν τους πιστεύει. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Specials: Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Το Sportme.gr καταγράφει ποιοι μάνατζερ έπαιξαν ρόλο για την ολοκλήρωση κάθε συμφωνίας των ομάδων της Super League 1 στη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Specials
Ατζέντα: Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από την κορυφή της Ευρώπης, στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες και στην αέναη μάχη με την πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ατζέντα
Specials: Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Το πέμπτο σερί παγκόσμιο ρεκόρ, η επιτυχία που ήταν προδιαγεγραμμένη και

Specials
Νίκος Μπουρλάκης: Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις με όσα ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια όπου έχει χαθεί η λογική καθώς σε κάνουν να αισθάνεσαι κι ένοχος!

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη ήταν η 2η Ιουλίου αλλά το να ακούς κάτι τέτοιο στη χώρα μας είναι μάλλον ειρωνικό και όποιος το προσπερνά απλώς εθελοτυφλεί. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Η Ντίνα Κώνστα υπήρξε σπουδαία ηθοποιός, που ερμήνευσε δύσκολους ρόλους στο Θέατρο αλλά μάλλον δεν την αδικεί που αγαπήθηκε περισσότερο ως «Ντένη Μαρκορά». Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Είναι η άποψή μας βέβαια και ο καθένας μπορεί να βάλει τις δικές του προτιμήσεις. Ξεχωρίσαμε τις πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες με όριο 60 χρόνια πριν. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Το Μουντιάλ του 1958 ήταν εκείνο στο οποίο συστήθηκε ο Πελέ στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο και στις 29/6 κατέκτησε το Μουντιάλ με τη Βραζιλία. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δε θα μπορούσε να παίξει το φτωχό και κακομοίρη αφού το παρουσιαστικό και το στυλ δεν το επέτρεπαν. Μια ωδή στον Μαυρογιαλούρο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Δεν υπήρξα ποτέ ψηφοφόρος του, δε μπόρεσα στιγμή να συμβιβαστώ με την ακροβασία ελευθερίας/ασυδοσίας αλλά δεν παραγνωρίζω ότι άφησε το στίγμα του. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Η στυγνή δολοφονία που δεν απέτρεψε η Ελισάβετ

Η στυγνή δολοφονία που δεν απέτρεψε η Ελισάβετ

Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη δεν είναι άγνωστη και γι’ αυτό εκνευρίζομαι ιδιαιτέρως όταν παρακολουθώ συγκινητικά ρεπορτάζ για τα 70 χρόνια από τη στέψη της Ελισάβετ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Δημήτρης Ιτούδης: Το τέλος εποχής στην ΤΣΣΚΑ

Δημήτρης Ιτούδης: Το τέλος εποχής στην ΤΣΣΚΑ

Η απώλεια του τίτλου στην VTB League σηματοδοτεί κι επίσημα το τέλος εποχής, μετά από οχτώ χρόνια του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ και ανοίγει το κεφάλαιο της Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης