Νίκλας Μπέντνερ, ο λόρδος που ξέπεσε
Η δημιουργία ενός cult ποδοσφαιρικού ειδώλου. Ο Νίκλας Μπέντνερ από τα ψηλά ως «κανονιέρης», μέχρι τα (πολλά) χαμηλά της καριέρας τουΕίχαν μείνει περίπου 15 λεπτά στο ντέρμπι του Λονδίνου και το «Emirates», ειδικά για τα δεδομένα του, καυτό. Ο Σεσκ Φάμπρεγας περιμένει στο κόρνερ, καθυστερώντας την εκτέλεση για να γίνει η αλλαγή που ετοιμάζει ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο Έμπουε περνά εκτός, στη θέση του επιθετικός. Αλλά όχι κάποιος γνωστός, αλλά ένας 19χρονος από την Κοπεγχάγη. Ο Αλσατός πέτυχε διάνα. Ο Φάμπρεγας εκτελεί, ο… ψιλόλιγνος Δανός πηδά πιο ψηλά από οποιονδήποτε και καρφώνει την μπάλα στα δίχτυα της Τότεναμ. 2-1, ο Νίκλας Μπέντνερ έχει γίνει αυτόματα talk of the town. Το νερό έχει μπει στο «αυλάκι» μια καριέρα που προδιαγράφεται σπουδαία. Ή και όχι…
Όσο θόρυβο έκαναν τα πρώτα 1,8 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του Μπέντντερ με τη φανέλα της Άρσεναλ, άλλο τόσο απογοήτευσε όσους τον πίστεψαν. Σύντομα η απορία «πόσο καλός μπορεί να γίνει ο Μπέντντερ», μετατράπηκε στην παραδοχή πως ο… λόρδος είναι καλύτερος από όλους! Ο περίεργος χαρακτήρας, η ανωριμότητά του και το κλίμα της εποχής με τα social media να εκτινάσσονται, δημιούργησαν ένα cult ποδοσφαιρικό είδωλο. Καμία δήλωση ή συμπεριφορά δεν περνά απαρατήρητη στην εποχή που όλα καταγράφονται και ο Μπέντντερ μιλούσε πολύ περισσότερο απ’ ότι έπαιζε.
Η τελευταία του περιπέτεια, χαρακτηριστική της ιδιοσυγκρασίας του. Στα 30 πλέον, ήρθε στα χέρια με έναν οδηγό ταξί στην Κοπεγχάγη και καταδικάστηκε σε 50 μέρες φυλάκιση. Απλά η κορυφή του παγόβουνου, δεν ήταν πάντα έτσι όμως.
Ο διάδοχος των Μπέργκαμπ και Ανρί
Η Άρσεναλ των ‘00s ήταν ομάδα που έφτιαχνε τις καριέρες των επιθετικών της. Φυσικά οι δύο που ξεχωρίζουν είναι ο Ντένις Μπέργκαμπ και ο Τιερί Ανρί, αν και Ρόμπιν Φαν Πέρσι και Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ έπιασαν επίσης το προσωπικό τους peak ως «κανονιέρηδες». Επειδή όμως ο Βενγκέρ εκτός από εξαιρετικός μάνατζερ, έκανε και τρομερή οικονομική διαχείριση του συλλόγου που έφτιαχνε νέο γήπεδο εκείνη την περίοδο, έψαχνε πάντα συμφέρουσες περιπτώσεις νεαρών παικτών. Μια από αυτές ήταν ο Μπέντνερ. Αν και όχι άγνωστος στους σκάουτερς, διεθνής με τις μικρές εθνικές της Δανίας και με αρκετές συμμετοχές στην ομάδα «δορυφόρο» της Κοπεγχάγης, Κοπεγχάγη Μπόλντκλουμπ. Πείστηκε όμως από το πλάνο των Λονδρέζων που εκείνη τη σεζόν κατακτούσαν το πρωτάθλημα ως Invincibles.
Επειδή όμως χρόνος συμμετοχής δεν διαφαινόταν σε μια επιθετική γραμμή που περιελάμβανε Ανρί, Μπέργκαμπ, Αντεμπαγιόρ, Φαν Πέρσι και Ρέγες, κατέληξε δανεικός στη Μπέρμιγχαμ του Στιβ Μπρους. Τον ωφέλησε. Πέτυχε 13 γκολ σε 48 συμμετοχές στη Championship, όντας δεύτερος σκόρερ και την επόμενη σεζόν επέμενε να διεκδικήσει τη θέση του στο ρόστερ.
Έτσι κι έγινε. Ο Βενγκέρ τον αντάμειψε με πενταετές συμβόλαιο, το οποίο αποδεικνυόταν μεγάλο λάθος στην πορεία.
World class στο… μυαλό του
Η σεζόν 2007/08 ξεκίνησε όπως την είχε ονειρευτεί. Πρώτο επίσημο γκολ με την Άρσεναλ στο League Cup, στη συνέχεια στο Champions League και εκείνο το γκολ ορόσημο με την Τότεναμ. Ποτέ δεν έμελε όμως να το ξεπεράσει. Η πρώτη του συμμετοχή στην ενδεκάδα συνδυάστηκε με αποβολή, κόντρα στην Έβερτον και παρότι τα πρώτα του χρόνια ήταν και τα πιο παραγωγικά, με 36 γκολ σε 113 συμμετοχές, πάντα υπήρχε το «αλλά» της συμπεριφοράς.
Μια διαφωνία με τον Αντεμπαγιόρ δημιούργησε κακή προδιάθεση μεταξύ τους που βγήκε στο χορτάρι σε ένα ντέρμπι με την Τότεναμ (ω, τι ειρωνία) στο League Cυp από το οποίο ο Μπέντνερ αποκόμισε μια «ανοιγμένη» μύτη με… ευθύνη του συμπαίκτη του και τον διαιτητή Χάουαρντ Γουέμπ και τον Γκαλάς να προλαβαίνουν τα χειρότερα.
Ήταν μόνο η αρχή. Την επόμενη μόλις σεζόν, μετά την ήττα από τη Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά του Champions League, τον μάζεψαν από club του Λονδίνου με τα παντελόνια κατεβασμένα! Εμφανίστηκε μετανιωμένος, τα έριξε στο νεαρό της ηλικίας του. Θεώρησε πως το πρόβλημα ήταν ο… αριθμός της φανέλας του, τον οποίο άλλαξε από το 26, επιλέγοντας 52, επειδή ήταν δύο φορές πιο καλός! Μάλιστα αποζημίωσε όσους είχαν αγοράσει φανέλα με τον παλιό του αριθμό. Κίνηση που του κόστισε περίπου 10.000 λίρες. Λόρδος στην πράξη, όχι στα λόγια.
Ένα μήνα μόλις αργότερα από την αλλαγή αριθμού ενεπλάκη σε τρακάρισμα και η πρώτη του κίνηση ήταν να βγει από το αμάξι και να γδυθεί, τσεκάροντας το σώμα του για τυχόν τραυματισμούς. «Το σώμα μου είναι η περιουσία μου, οπότε έπρεπε να δω ότι όλα ήταν καλά», εξήγησε. Μετά ξαναμπήκε στο αμάξι για να βρει το κινητό του και να ειδοποιήσει την ομάδα πως θα αργούσε στην προπόνηση.
Μέσα σε όλα αυτά το ποδόσφαιρο άρχισε να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ο Βενγκέρ τον χρησιμοποιούσε όλο και λιγότερο, μέχρι που ήρθε η συνέντευξη που τον σημάδεψε στον Guardian. «Σε πέντε χρόνια θα είμαι πρώτος σκόρερ στην Premier League και παίκτης παγκοσμίου επιπέδου. Πιστέψτε με, θα συμβεί».
Η ψευδαίσθηση του λόρδου
Από το 2011 και έπειτα ουσιαστικά το… ποδόσφαιρο σταμάτησε να ασχολείται με την περίπτωση Μπέντνερ. Οι δανεισμοί του σε Σάντερλαντ και Γιουβέντους δεν έσωσαν την καριέρα του και τελικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Άρσεναλ που δεν υπολογιζόταν μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του. Ενδιάμεσα το παρατσούκλι του, «λόρδος», είχε αποκτήσει σάρκα και οστά, αφού είχε σχέση και απέκτησε γιο με την βορόνο Caroline luel-Brockdorff, μέλος της βασιλικής οικογένειας. Εντούτοις όπως και η καριέρα του, εξελίχτηκε σε… ανέκδοτο αφού χώρισαν λίγα μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Ακολούθησαν αρκετές περιπτώσεις που συνελήφθη να οδηγά υπό την επήρεια αλκοόλ και ορισμένες τρέλες επιπέδου… Μπέντνερ, όπως το να τιμωρηθεί για τον πανηγυρισμό δείχνοντας μποξεράκι χορηγού. Παραστρατήματα ήσσονος σημασίας, «σκάνδαλα» για τον κίτρινο Τύπο, αλλά περισσότερο στη βάση τους παιδικές συμπεριφορές. Περισπασμοί όμως που δεν του επέτρεψαν ποτέ να ασχοληθεί πραγματικά με το ποδόσφαιρο, να εκπληρώσει όσα υποσχόταν το ταλέντο του.
Πάντα το μυαλό του ήταν πάνω από το κεφάλι του, προσφέροντας τροφή για τρολάρισμα με ατάκες του στιλ «ξέρω ότι σε τρία χρόνια θα είμαι καλύτερος του Ιμπραΐμοβιτς. Έχω σχέδιο, η επόμενη χρονιά θα είναι δική μου», όπως είχε δηλώσει το 2009.
Ακόμα κι όταν πήγε στην Γερμανία, στη Βόλφσμπουργκ, ήταν ασυγκράτητος. «Ένας τίγρης δεν τα παρατά ποτέ», είχε πει. Από τους «λύκους» έφυγε πάντως κακήν κακώς, βρίσκοντας καταφύγιο τελικά στη Νορβηγία. Η Ρόζενμποργκ επέλεξε να του κάνει τη… χάρη να τον κρατήσει, να μη του λύσει το συμβόλαιο με το περιστατικά με τον οδηγό ταξί. Εκεί κατέληξε.
Ένας λόρδος του… επιπέδου του να δέχεται χάρες. Αυτός είναι όμως ο Νίκλας Μπέντνερ. Με τα καλά του και τα (πολλά) κακά του. Cult ποδοσφαιρική φιγούρα που πέρασε άδοξα στην αφάνεια. Που έμεινε σε εκείνο το πρώτο γκολ με την Τότεναμ.
[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]