Λένε πως ο Κόλιν Κάπερνικ έκανε λάθος.
Λένε πως ο Κόλιν Κάπερνικ κατάστρεψε την καριέρα του.
Λένε πως ο Κόλιν Κάπερνικ δείχνει ασέβεια στη σημαία και στον Εθνικό Ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λένε πως…
Ο Κόλιν Κάπερνικ δεν ενδιαφέρεται για όσα λέγονται. Φροντίζει να καλύπτει το κενό… επικοινωνίας με πράξεις. Να μην σταματά να προσπαθεί να δώσει «φωνή» σε όσους την χρειάζονται.
Ακόμη και αν γι’ αυτό χρειάζεται να παραβεί μερικά από τα ιδεώδη του. Μη γελιόμαστε, η νέα διαφημιστική καμπάνια της Nike με πρόσωπο τον Κόλιν Κάπερνικ δεν έχει κανένα χαμένο.
Ο αθλητής βρήκε παραπάνω… ένταση στη φωνή του. Μέσω ενός τηλεοπτικού σποτ που μιλά για τη διαφορετικότητα. Και τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη ενός στόχου. Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: μία καριέρα στο NFL στα… σκουπίδια. Ένας «σκασμός» χαμένα πράσινα χαρτονομίσματα. Και όμως… Η ικανοποίησή που λαμβάνει (ίσως) είναι μεγαλύτερη.
Την ίδια στιγμή, η εταιρία αθλητικών που θαρρείς πως έβαλε το κεφάλι της στον… ντορβά για χάρη του Κάπερνικ, όχι μόνο δεν χάνει χρήματα, αλλά θα κερδίσει μπόλικα από δαύτα. Το χρήμα αποτελεί την αιώνια μονάδα μέτρηση της επιτυχίας. Όχι μόνο του πλούτου. Και η Nike θα λάβει… παχυλή αποζημίωση για την επιλογή της.
Λένε πως η εταιρία σε λίγα 24ώρα κέρδισε – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – σχεδόν 164.000.000 δολάρια!! Παίζοντας το σίγουρο χαρτί του «Καπ». Όπως και στην πραγματική ζωή, όπου ο Κάπερνικ έχει φανατικούς φίλους και πολέμιους, έτσι και στον… φανταστικό κόσμο των υποδημάτων και του ιματισμού το δίλημμα έφερε… φράγκα!
Κάποιοι επέλεξαν την… αρχαία μέθοδο της καύσης: «Το προϊόν που εκπροσωπείς δεν μας αρέσει, οπότε το καίμε»! Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, το προϊόν αγοράστηκε, προτού καταστραφεί.
Αρκετά, όμως, με τα χρήματα.
Η ουσία είναι ο Κόλιν Κάπερνικ. Και η… φωνή που βρήκε, μέσω ενός διαφημιστικού σποτ.
Ενός προσεγμένου σποτ, το οποίο αγγίζει όσες ψυχές θα ήθελε ο Κάπερνικ. Εκείνους, για τους οποίους «φωνάζει» δίχως να ανοίγει το στόμα του, τόσο καιρό.
Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι πως το ντιμπέιτ για το ορθό των πράξεών του άνοιξε ξανά. Οι κατήγοροι εμφανίστηκαν και πάλι. Ετοιμοι να (του) προτάξουν το δάκτυλο.
Μόνο που αυτή τη φορά έχουν εμφανιστεί και σύμμαχοι. Με τη μορφή πρώην στρατιωτικών. Των ανθρώπων που φαίνεται να εκτιμούν την «αστερόεσσα» περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό πολίτη, με δεδομένο πως τοποθετούν τη ζωή τους μπροστά από τη σημαία.
Αρκετοί είναι εκείνοι που μιλούν για το δίκαιο αίτημα του Κάπερνικ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ύβρις πριν τη σημαία. Το αντίθετο. Ενας πρώην «πρασινοσκούφης», με θητείες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, και μέλος του NFL (κατά τη διάρκεια της off season), o Νέιτ Μπόγερ ήταν εκείνος που έπεισε – έξι ημέρες πριν από το πρώτο γονάτισμα – τον Κάπερνικ για τον τρόπο της διαμαρτυρίας του.
Στην αρχή ο Κάπερνικ ήθελε απλά να καθίσει στο έδαφος. Ο Μπόγερ του πρόσφερε τη μέση λύση: αφού δεν επιθυμούσε να μείνει όρθιος, τότε έπρεπε να γονατίσει.
Αυτό και έκανε. Και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ένας αθλητής. Που έγινε ακτιβιστής. Παράδειγμα για πολλούς. Και πλέον κεντρικό πρόσωπο στη… μαρκίζα μίας τηλεοπτικής εκστρατείας.
Η οποία αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Και με το παραπάνω.
Η αρχή και το (προσωρινό) φινάλε της ιστορίας του «Καπ»
14 και 20/8/2016
Ο Κόλιν Κάπερνικ γονατίζει στον Εθνικό Υμνο των ΗΠΑ, αλλά η κίνησή του περνά απαρατήρητη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε σε αυτά τα δύο ματς, οπότε ήταν με την πολιτική περιβολή του.
26/8/2016
Η αρχή. Ο Κάπερνικ γίνεται για πρώτη φορά αντιληπτός. Ύστερα από το τέλος της αναμέτρησης δηλώνει πως το έκανε για όσους δέχονται φυλετική καταπίεση και αντιμετωπίζουν ζητήματα αστυνομικής βίας.
28/8/2016
Ο Κάπερνικ, σε συνέντευξη Τύπου, δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα, εξηγώντας πως οι πράξεις του έχουν σκοπό να δώσουν «φωνή» σε όσους δεν έχουν.
1/9/2016
Στο πλευρό του Κάπερνικ βρίσκεται και ο συμπαίκτης του στο Σαν Φρανσίνκο, Ερικ Ριντ. Ύστερα από την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Κάπερνικ ανακοινώνει πως θα διαθέσει 1.000.000 δολάρια για την αντιμετώπιση ρατσιστικών προβλημάτων.
Την ίδια ημέρα, ο αθλητής των Σιάτλ Σίχοκς, Τζέρεμι Λέιν επιλέγει να καθίσει σε έναν πάγκο κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου των ΗΠΑ. «Δεν έχω να πω κάτι. Είμαι μαζί με τον Κόλιν», ήταν τα λόγια του.
Η διεθνής αθλήτρια της ποδοσφαιρικής ομάδας Γυναικών του Σιάτλ Ρέιν, Μέγκαν Ράπινο – Χρυσή Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών το 2015 – αποφασίζει να προσφέρει τη στήριξή της στην προσπάθεια του Κάπερνικ.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η δυναμική ανάμιξη της 33χρονης μέσου στα κοινά της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, μέλος της οποίας είναι και η ίδια, αφού τον Ιούλιο του 2012 αποκάλυψε πως είναι γκέι.
9/9/2016
Πρώτη αγωνιστική της κανονικής περιόδου για το NFL. Ο λαϊνμπάκερ των Ντένβερ Μπρόνκος, Μπράντον Μάρσαλ είναι ο πρώτος αθλητής που γονατίζει στον άκουσμα του Εθνικού Ύμνου.
11/9/2016
Σε μία ημερομηνία γεμάτη νόημα για την αμερικανική κοινωνία, τέσσερις παίκτες των Μαϊάμι Ντόλφινς επιλέγουν να γονατίσουν. Οι αντίπαλοί τους, οι Σιάτλ Σίχοκς επέλεξαν να ενώσουν τα χέρια τους, ενώ παρέμειναν σε όρθια θέση.
Σε εκείνο το χρονικό σημείο, αρκετοί παίκτες, σε άλλα γήπεδα, ξεκίνησαν να μιμούνται την κίνηση των «Μαύρων Πανθήρων» και σήκωναν ψηλά τη γροθιά τους.
16/9/2016
Το κίνημα έφτασε μέχρι το Λύκειο. Όλα τα μέλη της ομάδας του Λυκείου Γκάρφιλντ γονάτισαν, προτού ξεκινήσει η αναμέτρησή τους για το σχολικό πρωτάθλημα.
20/9/2016
Όταν ο Λιντς αποφάσισε να επιστρέψει στα γήπεδα, με τη φανέλα των Όκλαντ Ρέιντερς, διαμαρτυρήθηκε με τον τρόπο που βλέπετε στη διπλανή φωτογραφία.
21/9/2016
Η ομάδα Γυναικών της Ιντιάνα Φίβερ επιλέγει να γονατίσει, λίγο πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης για τα πλέι οφ του WNBA κόντρα στις Φίνιξ Μέρκιουρι. Δύο αθλήτριες του Φίνιξ επιλέγουν τον ίδιο τρόπο διαμαρτυρίας.
Ο Κόλιν Κάπερνικ γίνεται το πρόσωπο στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time».
11/10/2016
Η τραγουδίστρια Λία Τάις γονατίζει, ενώ τραγουδάει τον Εθνικό Ύμνο, πριν την αναμέτρηση των Σακραμέντο Κινγκς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πλαίσιο των Global Games του ΝΒΑ.
3/3/2017
O Kάπερνικ αποφασίζει να αφήσει το συμβόλαιο του με τους Σαν Φρανσίσκο 49ερς και να μείνει ελεύθερος. Από τότε – μολονότι έχει πλησιάσει σε συμφωνία – δεν έχει βρει άλλη ομάδα. Όπως και ο άλλοτε συμπαίκτης του, ο Ερικ Ριντ.
9/10/2017
O Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς αποχωρεί από την αναμέτρηση των Ιντιανάπολις Κολτς με τους Σαν Φρανσίσκο 49ερς. Αιτία οι παίκτες που γονάτισαν. Στην υποστήριξή του έσπευσε ο («πολέμιος» αθλητών του NFL και του Κάπερνικ) Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας πως έπραξε ορθά και πως έλαβε θετική υποστήριξη για την απόφασή του.
Το περιοδικό GQ έχει τον Κάπερνικ στο εξώφυλλό του και τον ονομάζει «πολίτη της χρονιάς». Το τεύχος αντιμετώπισε μποϊκοτάζ από μερίδα πολιτών, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο.
21/4/2018
Η Διεθνής Αμνηστία τιμά τον Κόλιν Κάπερνικ με το βραβείο του πρεσβευτή συνείδησης.
5/9/2018
Η εταιρία Νike δημοσιεύει μία αφίσα με το πρόσωπο του Κόλιν Κάπερνικ και το… σλόγκαν «Πίστεψε σε κάτι. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει να θυσιάσεις τα πάντα».
7/9/2018
Το… χαρτί ήταν μόνο η αρχή. Ο Κάπερνικ έγινε το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας της εταιρίας, με το διαφημιστικό σποτ να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
https://twitter.com/i/status/1037387722107830272
[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]