Ο ΛεΜπρόν χτίζει σχολεία και σπίτια στις ΗΠΑ
Το κοινωνικό έργο του ΛεΜπρόν Τζέιμς στις ΗΠΑ δεν είναι απλώς τεράστιο αλλά θα τολμούσαμε να το χαρακτηρίσουμε κι ανεξάντλητο κι αυτό μπορεί κάποιος να το καταλάβει εύκολα.Το κοινωνικό έργο του ΛεΜπρόν Τζέιμς στις ΗΠΑ δεν είναι απλώς τεράστιο αλλά θα τολμούσαμε να το χαρακτηρίσουμε κι ανεξάντλητο κι αυτό μπορεί κάποιος να το καταλάβει εύκολα.
Ο ΛεΜπρόν χρησιμοποιεί την επιρροή και τη φήμη του προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια και να βοηθήσει κοινωνικά αδύναμες ομάδες να σταθούν στα πόδια τους. Να έχουν σπίτι. Να πάνε σχολείο τα παιδιά. Να σπουδάσουν. Να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν.
Το σχετικό άρθρο των New York Times έχει τίτλο: «Πως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς χρησιμοποιεί την επιρροή του για τη βελτίωση της κοινοτικής ανάπτυξης». Και συμπληρώνει, πριν περάσει στο έργο του King James ότι «εντάχθηκε σ’ ένα διευρυμένο εθνικό κίνημα το οποίο συνδυάζει τις ανάγκες της κοινότητας με κοινωνικά έργα».
Συγκεκριμένα στο Άκρον του Οχάιο, ο ΛεΜπρόν δημιουργεί ένα μοντέλο για την προώθηση της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας στην West Market Street όπου μεγάλωσε. Κι αναφερόμαστε σε ένα νέο σχολείο, τρία κτίρια κατοικιών, ένα αθλητικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα. Κι όλα αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Από το Οικογενειακό Ίδρυμα ΛεΜπρόν Τζέιμς και τους συνεργάτες του.
Ο ΛεΜπρόν συμμετέχει σε ένα διευρυμένο κίνημα σε όλη τη χώρα για κοινωνικά υπεύθυνη ανάπτυξη. Αυτό ορίστηκε αρχικά από τις εξελίξεις στο σχεδιασμό σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση και η περιβαλλοντικής ασφάλειας, συνδυαστικά με προσιτή τιμή. Πλέον κατασκευάζονται κτίρια σε γειτονιές που εξασφαλίζουν: Υγειονομική περίθαλψη, αναψυχή, καλά σχολεία, ασφαλείς δρόμους. Κι αυτά είναι προσβάσιμα σε κατοίκους παραμελημένων κοινοτήτων.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Μεταξύ αυτών είναι το East Harlem Center for Living and Learning. Ένα έργο μικτής χρήσης στην 104th Street στο Μανχάταν. Το κτίριο των 84 εκατομμυρίων δολαρίων, που ολοκληρώθηκε το 2015, περιλαμβάνει 89 προσιτές μονάδες στέγασης, χώρους γραφείων και το Dream Charter School για 500 μαθητές. Από το νηπιαγωγείο έως τη (δική μας) Β’ Γυμνασίου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης ένα ανακαινισμένο δημόσιο πάρκο.
«Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι μέρος ενός κινήματος αναζωογόνησης της κοινότητας» δήλωσε ο Τζόναθαν Ρόουζ, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας στη Νέα Υόρκη και προγραμματιστής του East Harlem Center for Living and Learning.
Βέβαια ο «Βασιλιάς» δεν είναι ο μοναδικός σταρ του αθλητισμού που επενδύει σε δύσκολες κι αγωνιζόμενες κοινότητες. Η Εταιρεία «Magic Johnson Enterprises» που ανήκει στον πρώην σταρ του NBA, έχει επενδύσει σε κινηματογραφικές αίθουσες. Κι ακόμα σε Starbucks. Κι εστιατόρια σε γειτονιές με προβλήματα στην προμήθεια σε όλη τη χώρα.
Το 2015, η Magic Johnson Enterprises συνεργάστηκε με τη Loop Capital για τη δημιουργία της JLC Infrastructure. Για επενδύσεις σε αστικές μεταφορές, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, επικοινωνίες και ενέργεια.
Ο Μο Βον, ο οποίος πέρασε μέρος της καριέρας του στο μπέιζμπολ με τους Νιου Γιόρκ Μετς, είναι συνιδρυτής της Omni New York. Η οποία ειδικεύεται στην αγορά και την ανακαίνιση πολυκατοικιών. Για προσιτή στέγαση σε γειτονιές που βρίσκονται σε δύσκολη θέση εντός και εκτός της πόλης.
Όταν ήταν δήμαρχος του Σακραμέντο από το 2008 έως το 2016, ο άλλοτε σταρ του NBA, Κέβιν Τζόνσον, ηγήθηκε της εκστρατείας για να διατηρήσει τους Σακραμέντο Κινγκς στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια. Συνεργάστηκε στενά με τον Βίβεκ Ράναντιβ. Τον ιδιοκτήτη του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ομάδας. Έτσι ώστε να δημιουργήσει μια αρένα με κόστος 500 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι το επίκεντρο του Downtown Commons. Ενός συγκροτήματος μικτής χρήσης αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το οποίο μετέτρεψε τα κενά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης σε ένα ενεργό κέντρο ψυχαγωγίας.
Το μοντέλο ανάπτυξης του ΛεΜπρόν Τζέιμς, όπως αναφέρουν οι κτηματομεσιτικές αρχές, διαφέρει από αυτές τις προσπάθειες. Διότι βασίζεται στο κύρος και τη φήμη του ώστε να προσελκύει δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο για να αγκαλιάσει μια σειρά κοινωνικών στόχων. Και, στη συνέχεια, να κατασκευάζει έργα για την επίτευξή τους.
Η πολύ σημαντική πρόταση είναι να αναπτυχθούν έργα που βοηθούν στην καταπολέμηση της οικογενειακής διαταραχής. Και στηρίζουν τις δεξιότητες μάθησης, ζωής και εργασίας. Έτσι ώστε τα παιδιά με χαμηλή απόδοση να αποφοιτούν από το λύκειο, να φοιτούν στο κολέγιο και να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα. Τα μεμονωμένα κομμάτια, ωστόσο, ανήκουν και διαχειρίζονται από διαφορετικά γραφεία.
«Είναι ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο για την ανάπτυξη της κοινότητας σε ολιστικό επίπεδο», δήλωσε ο Τζεφ Λεβάιν, λέκτορας οικονομικής ανάπτυξης και σχεδιασμού στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. «Παρέχει ανάπτυξη υψηλής αξίας σε μέρη όπου δεν υπάρχουν πόροι για να το κάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι» συμπλήρωσε.
Πως ξεκίνησαν όλα αυτά; Κι όμως πηγή αυτής της ιδέας ήταν η αβεβαιότητα και η αναστάτωση που βίωσε ο Τζέιμς όταν έχασε 83 ημέρες στη (δική μας, fourth grade για τους Αμερικάνους ) Τετάρτη Δημοτικού!
Αυτή η πρόκληση όπως κι άλλες που αντιμετώπισε ως ένα μη προνομιούχο παιδί, ενημερώνει και καθοδηγεί τις αποφάσεις ανάπτυξης του ιδρύματος.
«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο στην εκπαίδευση με το Ίδρυμά μου, ποτέ δεν ονειρευτήκαμε ότι θα είχαμε κτίρια και θα αναπτύξαμε νέες ιδιοκτησίες», δήλωσε ΛεΜπρόν. «Καθώς σκάψαμε βαθύτερα στο έργο, μάθαμε τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε πραγματικές, ορατές αλλαγές. Και αυτό ακούει ό, τι χρειάζεται η κοινότητά μας. Και μετά ανεβάζουμε τα μανίκια μας και αρχίζουμε να δουλεύουμε.
Το τελευταίο και μεγαλύτερο έργο του ιδρύματος είναι τα 2,875 εκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε τον Δεκέμβριο για να αγοράσει το Tangier. Ένα κέντρο ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων στο Άκρον. Η ανακαίνιση του κτιρίου 5.574 τετραγωνικών μέτρων, μετονομάστηκε House 330, ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.
«Το έργο θα παρέχει εκπαίδευση και θέσεις εργασίας σε μαθητές που ενδιαφέρονται για καριέρα σε εστίαση, φιλοξενία, διαχείριση, συντήρηση, χρηματοδότηση και άλλα επαγγέλματα. Είναι επίσης ο πρώτος που ανέπτυξε μια ροή εσόδων για το έργο του ιδρύματος», δήλωσε ο Μισέλ Κάμπελ, Εκτελεστικός Διευθυντής του «LeBron James Family Foundation».
Το House 330 προσελκύει διακεκριμένους συνεργάτες. Η JPMorgan Chase ανοίγει ένα γραφείο εκεί για να παρέχει στις οικογένειες οικονομικές συμβουλές και πόρους. Η J.M. Smucker Company και η Old El Paso, μια μάρκα General Mills με τρόφιμα Tex-Mex, έκαναν δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων για εστιατόρια.
Το Dick’s Sporting Goods Foundation δεσμεύτηκε 1 εκατομμύριο δολάρια περισσότερα. Για να κατασκευάσει ένα αθλητικό συγκρότημα στο ανώτερο επίπεδο.
Η αναπτυξιακή καριέρα του ΛεΜπρόν, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Όταν προσέλαβε υποστήριξη από τα Δημόσια Σχολεία στο Άκρον για να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Υπόσχομαι Σχολείο» για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου με χαμηλή απόδοση.
Το ίδρυμά του ξόδεψε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση ενός πρώην κτιρίου γραφείων της McDonald’s, για το σχολείο. Άνοιξε το 2018, εξυπηρετεί την Δ’ Δημοτικού ως και την Β’Γυμνασίου και θα φτάσει στον αριθμό των 720 μαθητών το 2023!
Το σχολείο ενέπνευσε την Σέριλ Στίβενς, Διευθύνουσα Σύμβουλο της «East Akron Neighborhood Development Corporation». Ώστε να ασχοληθεί με την πόλη και το Ίδρυμα για τη δημιουργία του προγράμματος «Υπόσχομαι Στέγαση». Ενός έργου προσιτής κατοικίας ύψους 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ξεκινά την κατασκευή την άνοιξη.
«Μιλάει για να εμπνεύσει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα», είπε η Σέριλ Στίβενς για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. «Νόμιζα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να κάνουμε προσιτή στέγαση».
Το πρόγραμμα «Υπόσχομαι Στέγαση» έχει κοινή λογική με το πρόγραμμα «Υπόσχομαι Χωριό»: Μια πολυκατοικία 22 κατοικιών. Που παρέχει προσωρινή στέγαση χωρίς κόστος σε οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση.
Άνοιξε τον Ιούλιο και περιλαμβάνει χώρο για κοινωνικές υπηρεσίες και κοινοτικές εκδηλώσεις. Η Graduate Hotel, ξόδεψε 850.000 δολάτια το 2019 για να αγοράσει το κτίριο που είχε ανεγερθεί πριν από 98 χρόνια! Και ήταν μόνο με… τούβλα!
Ο Μπεν Γουέπριν, Σιευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στη συνέχεια πήγε να συνεργαστεί με το προσωπικό του. Για να προσλάβει προμηθευτές και εργολάβους. Για να δωρίσουν υλικά αλλά και εργασία ώστε να ολοκληρώσουν μια πλήρη ανακαίνιση και να επιπλώσουν τα διαμερίσματα.
Η μητρική εταιρεία των Graduate Hotels, AJ Capital Partners, δώρισε το τελικό έργο στο Ίδρυμα. Αφού άνοιξε, το Ίδρυμα, το οποίο έχει περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ξόδεψε 52.500 δολάρια για να αγοράσει ένα σπίτι απέναντι. Ανακαινίζεται για χρήση από τον Σάνον Σάιπ. Το μέλος του προσωπικού του ιδρύματος που διαχειρίζεται το πρόγραμμα στέγασης και υπηρεσιών.
«Ο αντίκτυπος που έχει ο ΛεΜπρόν στο Άκρον είναι εκπληκτικός», είπε ο Γουέπριν. «Το κάνει αυτό ενώ κερδίζει πρωταθλήματα» πρόσθεσε
Αναγνωρίζοντας ότι η προσέγγισή του μπορεί να είχε αξία σε άλλες πόλεις, ο ΛεΜπρόνΤζέιμς και το προσωπικό του ιδρύματος συγκάλεσαν μια τριήμερη «κουβέντα» στο Άκρον τον Οκτώβριο. Για να περιγράψουν το μοντέλο «Υπόσχομαι» στους συμμετέχοντες.
Εμφανίστηκαν περίπου 200 εκπαιδευτικοί, φιλάνθρωποι, ακτιβιστές, ηγέτες της πόλης και επαγγελματίες της ανάπτυξης.
«Αυτό το έργο απαιτεί μακροπρόθεσμη επένδυση, πολλή καρδιά και πολλή σκληρή δουλειά», είπε ο ΛεΜπρόν. «Υπάρχουν άνθρωποι σε όλη τη χώρα που είναι πρόθυμοι και θέλουν να γίνουν μέρος αυτού στη δική τους κοινότητα» κατέληξε.
Άξιος… Τι άλλο να πεις