SPECIALS

Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι παιδί της ΑΕΚ

Παιδί του λαού, παιδί της προσφυγιάς, ηθοποιός, τραγουδιστής, λάτρης των βιβλίων και αθλητής της ΑΕΚ: Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έμεινε στην ιστορία ως «παιδί του λαού» καθώς ενσάρκωνε το φιλότιμο και την καλή καρδιά σε εποχές δύσκολες.
Ο Νίκος Ξανθόπουλος έμεινε στην ιστορία ως «παιδί του λαού» καθώς ενσάρκωνε το φιλότιμο και την καλή καρδιά σε εποχές δύσκολες.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έμεινε στην ιστορία ως «παιδί του λαού» καθώς ενσάρκωνε το φιλότιμο και την καλή καρδιά σε εποχές δύσκολες.

Τόσο ως ηθοποιός όσο και ως τραγουδιστής, ο Νίκος Ξανθόπουλος αγαπήθηκε από το λαό. Από τη «φτωχολογιά» με την οποία ταυτίστηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των ρόλων του.

Δε μπορούσες ποτέ να αποδεχτείς ότι ο δημοφιλής ηθοποιός θα ήταν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που έμεινε στην ιστορία: Παιδί του λαού. Που πάλευε με τη δυστυχία του κι αφού σκορπούσε δάκρυα στο κοινό, στο τέλος λυτρωνόταν χάρη στην εργατικότητα, την προσπάθεια και την εντιμότητά του.

Όμως ο Νίκος Ξανθόπουλος υπήρξε και αθλητής. Και με πολύ καλές επιδόσεις μάλιστα. Και σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια (17/1/1952) σε ηλικία 18 ετών, ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε το πρώτο του δελτίο, ως αθλητή. Σε ποια ομάδα; Στην ΑΕΚ φυσικά.

Παιδί προσφύγων από τον Πόντο και ο ίδιος, μεγαλωμένος στη Νέα Ιωνία και η ΑΕΚ ήταν η αγάπη και το «καταφύγιό» του. Αθλητής στίβου στα άλματα εις μήκος και στο τριπλούν όπως και στα εμπόδια και μάλιστα με πολύ καλές επιδόσεις. Μάλιστα λίγο αργότερα, δοκίμασε να παίξει και ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ όμως ο δρόμος του είχε σχηματιστεί.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ενώ προπονείται στα εμπόδια στο γήπεδο της ΑΕΚ πριν από περίπου 70 χρόνια

Παρότι του άρεσε ο αθλητισμός, παρότι λάτρευε το διάβασμα και μάλιστα ήθελε να γίνει και φιλόλογος, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του θεάτρου. Είδωλό του ήταν ο Μάνος Κατράκης.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα. Κάτι που κληρονόμησε από τον πατέρα του, που έκανε διάφορες δουλειές (τσαγκάρης και ψαράς) αλλά στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής δεν κάθισε ήσυχος να αποδεχθεί τη μοίρας του. Μπήκε αμέσως στην αντίσταση και για καιρό εξαφανιζόταν από το σπίτι προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.

Η μεγάλη δοκιμασία που έζησε ο Ξανθόπουλος ήταν όταν συνελήφθη, σε ηλικία 9 ετών, μαζί με την οικογένειά του και οδηγήθηκε στη φυλακή. Όμως έγινε και πιο δυνατός.

Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε ρόλους δραματικούς όπως αναφέραμε: Και μάλιστα με κυρίαρχη τη μορφή της «μάνας» ως «ιερό πρόσωπο» στις ταινίες του.

Στην «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» και στο ρόλο ενός νέου που ψάχνει τον πατέρα του στην Μικρά Ασία προκάλεσε το κλάμα και τη συγκίνηση του κοινού. Σε περίοδο που η προσφυγιά ήταν έντονη και πρόσφατη στη χώρα μας. Πρόσφυγας και ο ίδιος άλλωστε.

Κι αυτές του οι καταβολές τον οδήγησαν κοντά στην ΑΕΚ και στο πρώτο δελτίο με αριθμό μητρώου 14038, ως αθλητή. Και στη συνέχεια όταν ακολούθησε το δρόμο του κινηματογράφου, του θεάτρου, του τραγουδιού, παρέμεινε φίλος της ομάδας την οποία και παρακολουθεί.

Exit mobile version