SPECIALS

Ο Ρόι Τάρπλεϊ δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει τους δαίμονές του

Μπορούσε μέσα σε μια στιγμή να διαλύσει τα πάντα. Ο Ρόι Τάρπλεϊ αν είχε την εξέλιξη που όλοι προσδοκούσαν θα ερχόταν στην Ελλάδα μόνο ως τουρίστας
Ο Ρόι Τάρπλεϊ δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει τους δαίμονές του

Ο Ρόι Τάρπλεϊ που μας άφησε χρόνους σαν σήμερα το 2015 σε ηλικία μόλις 50 ετών ήταν ένας τεράστιος παίκτης αλλά πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος.

Ο Τάρπλεϊ νικήθηκε από τους δαίμονές του, τις ανθρώπινες αδυναμίες, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις. Παραδομένος στον εθισμό του, έχανε τη γη κάτω από τα πόδια του.

Όμως ο Ρόι Τάρπλεϊ, που είχε τόσες αδυναμίες τις οποίες δε μπόρεσε να υπερκεράσει, ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Για την ακρίβεια, ήταν χαρούμενος κάτι που σίγουρα αποτελεί μια εικόνα εντελώς αντίθετη απ’ αυτή που θα είχαμε στο μυαλό για έναν άνθρωπο απόλυτα εξαρτημένο από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Για πολλούς ο «Tarp the Shark» αν είχε την εξέλιξη που φαντάζονταν, θα ήταν μέλος της original Dream Team που είδαμε και θαυμάσαμε στην Βαρκελώνη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Και το βέβαιο είναι ότι αν ο Τάρπλεϊ δεν παραδινόταν στις αδυναμίες του, τότε στην Ελλάδα θα τον βλέπαμε αποκλειστικά ως τουρίστα. Και όχι ως μέλος ομάδων μας.

Ο Τάρπλεϊ μπήκε στο NBA και τους Ντάλας Μάβερικς ως νούμερο 7 στο ντραφτ του 1986. Το λεγόμενο «καταραμένο ντραφτ» αφού:

Λεν Μπάιας (νούμερο 2) πέθανε από υπερβολική χρήση κοκαϊνης, λίγες ώρες μετά την επιλογή του και στη διάρκεια πάρτι που έκανε με τους συμπαίκτες του

Κρις Γουάσμπερν (νούμερο 3) είχε προβλήματα με το νόμο για κλοπές (πέρασε και κάμποσο καιρό στη φυλακή) και στη συνέχεια με ναρκωτικά. Γι’ αυτά έμεινε στην ιστορία και όχι για το λίγο διάστημα που έπαιξε στο NBA.

Ο Γουίλιαμ Μπέντφορντ (νούμερο 6) επίσης είχε προβλήματα με ναρκωτικά που τον εμπόδισαν να κάνει καριέρα στο NBA. Μάλιστα η καριέρα του δεν κράτησε και πολύ (κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν να έρθει και στην ΑΕΚ) και μάλιστα πέρασε και κάμποσα χρόνια στη φυλακή.

-Για τον Τάρπλεϊ (νούμερο 7) τα είπαμε…

Ντουέιν Ουάσινγκτον (νούμερο 13) πέθανε πολύ νέος, 52 ετών, από καρκίνο στον εγκέφαλο.

-Επίσης πολύ νέος πέθανε και ο Κέβιν Ντάκγουορθ (νούμερο 33) από ανακοπή καρδιάς (μόλις 44 ετών).

-Και βέβαια ο Ντράζεν Πέτροβιτς (νούμερο 60) σκοτώθηκε σε ηλικία 29 ετών σε τροχαίο στην Γερμανία το 1993.

Παρεμπιπτόντως σε αυτό το ντραφτ ήταν και ο Παναγιώτης Φασούλας (νούμερο 37) όπως και άλλοι γνωστοί μας που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα: Μπραντ Σέλερς (Άρης), Τζον Σάλεϊ (Παναθηναϊκός), Γουόλτερ Μπέρι (Άρης, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Μακεδονικός), Μπακ Τζόνσον (Απόλλων Πάτρας, Ηρακλής, Δάφνη, Περιστέρι), Τζόνι Ρότζερς (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), Λεμόν Λάμπλεϊ και Ράφαελ Άντισον (ΠΑΟΚ), Τοντ Μέρφι (Λάρισα), Γουέντελ Αλέξις (ΠΑΟΚ), Τζον Σάσκι (Ηρακλής, Απόλλων Πάτρας, Παπάγου), Άντονι Μπούι (ΑΕΚ, Άρης και Νήαρ Ηστ), Ρίτσαρντ Ρέλφορντ (ΑΕΚ, Δάφνη, Ηράκλειο, Παγκράτι), Άντονι Φρέντερικ (Άρης) και Αλεξάντερ Βολκόφ (Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός).

Τους αναφέραμε με τη σειρά επιλογής. Ας επιστρέψουμε στον Τάρπλεϊ.

Μέλος της καλύτερης πεντάδας των ρούκι το 1987, καλύτερος έκτος παίκτης στο ΝΒΑ την επόμενη χρονιά (με μέσο όρο 13,5 πόντους και 11,8 ριμπάουντ ανά αγώνα με τους Ντάλας Μάβερικς), φόργουορντ- δυναμίτης που… έκανε πλάκα στους αντιπάλους. Τον υπολόγιζαν ως μελλοντικό σούπερ σταρ.

Πάρτε ένα δείγμα

Από το 1989 άρχισαν τα προβλήματα: Αλκοόλ, ναρκωτικά, αντίσταση κατά της Αρχής, κάποιες πρώτες αποβολές από το πρωτάθλημα μέχρι την οριστική, το 1991!

Μια προσπάθεια για καινούργια αρχή στο CBA αρχικά αλλά και στους Μαϊάμι Τρόπικς του Τζόνι Λούκας και μετά η Ελλάδα. Δε θα τον βλέπαμε ποτέ, υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ο Ρόι Τάρπλεϊ στον Άρη και η αρκούδα στο δάσος!

Καλοκαίρι του 1992 και ο Άρης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο Νίκος Γκάλης είχε αποχωρήσει κατόπιν απόφασης του Θεόφιλου Μητρούδη, ο κόσμος «έβραζε» και η διοίκηση αναζητούσε ένα αντίδοτο.

Ο Θεόφιλος Μητρούδης μαζί με τον κόουτς Στιβ Γιατζόγλου και τον μάνατζερ της ομάδας, Φάνη Ταρνατώρο, ταξίδεψαν στι Νιού Τζέρσεϊ ώστε να κλείσουν τη μεταγραφή. Μάλιστα το γραφείο που εκπροσωπούσε τον Τάρπλεϊ πρότεινε ακόμα ένα μεγάλο όνομα, που είχε αντίστοιχα προβλήματα όμως και είχε τιμωρηθεί από το ΝΒΑ για ανάρμοστη συμπεριφορά. «Μπορώ να κουμαντάρω έναν τρελό, όχι όμως και δύο» ήταν η απάντηση του Γιατζόγλου στον Μητρούδη.

Εχει μείνει στην ιστορία η ατάκα του Γιατζόγλου σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που θα έπαιζε ο Τάρπλεϊ: «Όπως και η αρκούδα τα κάνει όπου θέλει στο δάσος έτσι κι ο Τάρπλεϊ θα παίξει στη θέση που θέλει».

Αφοπλιστικός!

Βεβαίως στον Άρη γνώριζαν ότι δεν απέκτησαν και «πρόσκοπο». Πρότειναν στον Τάρπλεϊ να έχει δίπλα του σεκιουριτάδες, υπό 24ωρου βάσεως για να τον προστατεύουν και για να ελέγχουν ότι συνεχίζει το πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Ο «Ταρπ» έβρισκε πάντα τον τρόπο να κάνει τα δικά του!

Είχε βέβαια εκπληκτικά παιχνίδια με τον Άρη, έκανε μεγάλα ρεκόρ που ακόμα μνημονεύονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, ηγήθηκε στο θρίαμβο με 88-56 επί του αιωνίου αντιπάλου και εν δυνάμει τότε πρωταθλητή, ΠΑΟΚ.

Ήταν τρομερός στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο Τορίνο αλλά οι δαίμονες δεν τον εγκατέλειψαν.

Πριν από τον αγώνα των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό στην Χαλκίδα, οι άνθρωποι του Άρη τσέκαραν το δωμάτιο του και είδαν δεκάδες κουτάκια μπύρας κάτω από το κρεβάτι του. Το ίδιο είχε γίνει και σε αγώνες του εξωτερικού.

Μάλιστα κάποια στιγμή ο Τάρπλεϊ σύστησε τον Γουίλι, ένα φίλο του, ως ψυχολόγο του που είχε έρθει από τις ΗΠΑ. Σύντομα οι άνθρωποι του Άρη ανακάλυψαν ότι ο Ρόι και ο Γουίλι απλώς τα έπιναν μαζί!

Ο Τάρπλεϊ κλείνει στον Ολυμπιακό με επιμονή Σαλονίκη

Βέβαια το ταλέντο του δε μπορούσε κανείς να το αμφισβητήσει, ακόμα και με τις αδυναμίες που παρουσίαζε. Ο Τάρπλεϊ έπαιζε μπάσκετ 21ου αιώνα, ήταν ένας πλέι μέικερ σε σώμα πάουερ φόργουορντ/σέντερ. Κατέβαζε τα ριμπάουντ για πλάκα. Έπαιρνε τη μπάλα κι έκανε coast to coast με την άνεση ενός παίκτη 1,80μ. Μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο, είχε παιχνίδι με πρόσωπο και πλάτη, είχε σουτ. Μπορούσε να δημιουργήσει. Στην άμυνα καταλάβαινε τις φάσεις και έκανε κλεψίματα (πρώτος στο πρωτάθλημα).

Απλώς απίστευτος.

Ο Γιώργος Σαλονίκης επέμεινε να τον φέρει στον Ολυμπιακό κι έπεισε τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο Ολυμπιακός δημιουργούσε ένα τρομερό καρέ, με Πάσπαλι, Τάρπλεϊ, Τάρλατς και Φασούλα κι έδειχνε ανίκητος και ικανός να τους παρασύρει όλους.

Μάλιστα ο Ταρπ είχε βάλει όρο στο συμβόλαιό του ότι τα πριμ των νικών θα πήγαιναν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ως μια ένδειξη της αλλαγής συμπεριφοράς του. Μάλιστα άφησε τους πάντες άφωνους όταν μετά τη νίκη επί της Ρεάλ με 75-73 και την ανακοίνωση του πριμ από τον Κόκκαλη, ο Ρόι είπε στον Νάκιτς (που είχε πετύχει το νικητήριο καλάθι): «Πάρε και το δικό μου πριμ, γιατί αν δεν είχες βάλει το καλάθι δε θα το παίρναμε ποτέ»!

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στα «Νέα» ότι η ζωή του ήταν τόσο περιπετειώδης ώστε θα ήθελε να την ενσαρκώσει ο Χάρισον Φορντ που έπαιζε τον «Ιντιάνα Τζόουνς». Γενικά στον Ολυμπιακό δεν είχε παρουσιάσει προβλήματα, ήταν πολύ χαρούμενος κι αγαπητός. Αλλά για τον Τάρπλεϊ αρκούσε μια στιγμή για να τα κλωτσήσει όλα!

Μετά τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ και το θρίαμβο του Ολυμπιακού, ο Τάρπλεϊ «έβγαλε» όλη την ένταση από την πίεση που επικρατούσε στην ομάδα που είχε απομονωθεί στο ξενοδοχείο και έπρεπε σώνει και καλά να πάρει το ευρωπαϊκό. Είδε μπροστά του τον Μπάμπη Παπαδάκη και άρχισαν τις μπουνιές! Ο λόγος;

Μερικούς μήνες πριν, μετά από ήττα του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε μαζέψει τους παίκτες και τους ρώτησε:

-Ποιος αποδείχθηκε κατώτερος του συμβολαίου του αλλά και των προσδοκιών;

-Ο Ρόι, απάντησε ο Παπαδάκης.

Ο Τάρπλεϊ δεν τον ξέχασε. Το κακό έγινε. Παραμονές του τελικού ο Ολυμπιακός μπήκε σε άλλο mood και ο Αμερικανός για ακόμα μια φορά έριξε μια κλωτσιά σε όλα. Σε μια στιγμή.

«Το χειρότερο πράγμα στον κόσμο είναι ένα χαραμισμένο ταλέντο» όπως συμβούλευε o Λορέντζο Ανιέλο (σ.σ Ρόμπερτ Ντε Νίρο) τον γιό του, Καλότζερο,  στην υπέροχη ταινία «A Bronx Tale»!

Προφανώς αυτή η πρόταση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στη σύντομη ζωή του Ρόι Τάρπλεϊ

Μια νέα αποτυχημένη απόπειρα στο ΝΒΑ απ’ όπου αποβλήθηκε οριστικά καθώς και πάλι παραβίασε τους κανονισμούς για τα ναρκωτικά. Επέστρεψε στον Ηρακλή αλλά πλέον δεν ήταν ο παίκτης που θυμόμασταν. Πολύ πιο παχύς και βαρύς, βρέθηκε στην Κύπρο, για λίγο στον Έσπερο… Μαζί με τα προβλήματα υγείας άρχισαν και τα οικονομικά προβλήματα και ο Τάρπλεϊ κάποια περίοδο ζούσε με εβδομαδιαίο επίδομα από την Πρόνοια.

Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να έχει γίνει Βασιλιάς αλλά νικήθηκε από τα πάθη του έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών. Το συκώτι του ήταν κατεστραμμένο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ρόι Τάρπλεϊ δεν κατάφερε ποτέ να νικήσει τους δαίμονές του», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College