SPECIALS

Όταν ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε εμπνευσμένος παράγοντας

Τη δεκαετία του '80 έγινε πρόεδρος της ΕΠΑΕ προωθώντας πολλές καινοτόμες προτάσεις
Όταν ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε εμπνευσμένος παράγοντας

Ναι, προφανώς όλοι θα θυμούνται τον Χάρρυ Κλυνν ως ηθοποιό που σκόρπισε αφειδώς το γέλιο και ως έναν από τους πρωτοπόρους της επιθεώρησης τη δεκαετία του ’80. Κι όμως, υπήρξε κι αλλού πρωτοποριακός: στο ποδόσφαιρο που ήταν η μεγάλη του αγάπη. 

Πόντιος που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, ο Κλυνν ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Απόλλωνα Καλαμαριάς και κατάφερε να τον βγάλει από τη φάση της φθοράς στην οποία είχε περιπέσει.

Γυρίζοντας από την Aμερική, η αγαπημένη του ομάδα έπαιζε στις μικρότερες κατηγορίες (Β’ και Γ’ Εθνική). Κάπως έτσι αποφάσισε μαζί με μια ομάδα Ποντίων, επίσης φανατικών με την ομάδα, να ηγηθεί μιας προσπάθειας να επαναφέρουν τον Απόλλωνα στην πρώτη κατηγορία. Ολα αυτά την κάπως μακρινή δεκαετία του ’80.

Αναλαμβάνει την προεδρία της ομάδας και φτιάχνει ένα τεχνοκρατικό πλάνο διάσωσης. Συσπειρώνει τον κόσμο, εμπλουτίζει το ρόστερ με παίκτες από τα φυτώρια της ομάδας, αλλά το μεγαλύτερο έργο του ήταν η δημιουργία γηπέδου για την ομάδα.

Γρήγορα τα πάντα αλλάζουν στη Kαλαμαριά. Tον πρώτο χρόνο κατορθώνει να «σώσει» στην τον Aπόλλωνα από τον υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική και τον επόμενο κατακτά επάξια το πρωτάθλημα της B’ Εθνικής για να ξαναγυρίσει μετά από είκοσι χρόνια περιπέτειας στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Μόνο που δεν επιστρέφει ως φτωχός συγγενής.

O Χάρρυ Κλυνν αποφασίζει να βγει μπροστά ως παράγοντας που ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Oι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν για θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τη βάση που πάνω στηρίχθηκε η αναθεώρηση του νόμου 75 του 75. Όντας πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς απολαμβάνει της εκτίμησης και της πλήρους αποδοχής όλων των ομάδων της A’, B’ και Γ’ Eθνικής κατηγορίας.

Tο 1988 όλες οι ομάδες της A’ Eθνικής κατηγορίας υπό την ηγεσία του Xάρρυ Kλυνν έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτεία και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διακόπτεται το πρωτάθλημα και για πρώτη φορά αναγκάζεται η πολιτεία υποχωρεί και δέχεται να δεχτεί να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα και τα αιτήματα των ομάδων. Mετά από τα γεγονότα αυτά ο Xάρρυ Kλυνν αναδεικνύεται σε κορυφαία φυσιογνωμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Tην εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει νέα μεγάλη κρίση. H πολιτεία αφαιρεί τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχωρεί στην EΠO. H EΠAE στην ουσία διαλυμένη είναι ανύπαρκτη και η πολιτεία κόβει και ράβει τα πάντα στα μέτρα της. Tο επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.

Tότε ομόφωνα όλες οι ομάδες αποφασίζουν να προτείνουν για πρόεδρο της EΠAE τον Xάρρυ Kλυνν. O Xάρρυ Kλυνν αναλαμβάνει την προεδρία, δίνει ιστορικές μάχες με την πολιτεία, αναδιοργανώνει την EΠAE σε σύγχρονες βάσεις, έρχεται σε επαφές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις, τη FIFA και την UEFA και με μια ομάδα τεχνοκρατών προχωρεί σε ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις που δύσκολα μπορεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει.

Tο πρωτάθλημα ξαναγυρίζει στην EΠAE και οι θέσεις και οι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν αποτελούν τις βάσεις που πάνω τους στηρίζονται όλες οι υγιείς προτάσεις και προσπάθειες που έχουν σαν σκοπό την πλήρη εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια παραμονής στην προεδρία της EΠAE έρχεται πάλι σε ρήξη με την πολιτεία που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε βαθιές τομές για πλήρη εξυγίανση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και παρά τις πιέσεις και τις παρακλήσεις των μικρών λεγομένων ομάδων αποχωρεί από την προεδρία της EΠAE.

Έκτοτε, σταματάει η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ η αγάπη του για το άθλημα και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ποτέ δεν μάσαγε τα λόγια του. Μίλησε για την υπεράσπιση της πατρίδας του, την Ιταλία και… την ειρωνεία των Άγγλων.

Specials
Specials: Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Ο Στέφανος Αλειφερόπουλος δεν ήταν απλώς ένα ταλέντο. Ήταν το κάτι παραπάνω και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει...

Specials
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου 1999, η μεταγραφή του Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα στον Ολυμπιακό γίνεται επίσημη και ταρακουνάει όλη την Ισπανία. Το εξώφυλλο της Mundo Deportivo τα λέει όλα.

Ποδόσφαιρο
Specials: Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν χρειάστηκε ποτέ πολλές πάσες για να εξηγήσει γιατί ο Τόνι Κρόος ήταν το απόλυτο «κλειδί» στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Specials
Specials: Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Την 11η Μαΐου 2003, ένα φαλτσαριστό σουτ από τον Γεσπερ Γκρόνκιερ έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της Τσέλσι. Το γκολ που δεν έγραψε απλώς σκορ, αλλά ολόκληρο μέλλον.

Specials
Specials: Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Οι πανηγυρισμοί είχαν ξεκινήσει, ο πάγκος των Βαυαρών ετοιμαζόταν να μπει στο γήπεδο και οι οπαδοί ζούσαν το απόλυτο όνειρο. Τότε, ο Κολίνα είδε… τη ζωή να αντιστρέφεται.

Specials
World Football: Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ανάμεσα στους πανηγυρισμούς του Μουντιάλ, ένας παγκόσμιος πρωταθλητής προτίμησε να παρηγορήσει τον φίλο του που μόλις είχε χάσει τα πάντα. Η ιστορία του Ζιντάν και του Ντε Πιέρο...

World Football
Specials: Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Ροναλντίνιο, Πίρλο, Μπέκαμ, Σέεντορφ… Ποιος θα βαρέσει τελικά το φάουλ; Ο Αντσελότι προσπαθούσε να επιβάλει… τάξη σε μια ομάδα γεμάτη θρύλους!

Specials
Specials: Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ήταν ο παίκτης που θαύμασε όλη η Ιταλία και λάτρεψαν οι φίλοι της Μίλαν. Μα δεν ξέχασε ποτέ την υπόσχεση που είχε δώσει: να γυρίσει στην Μπενφίκα. Όχι για τα χρήματα. Για την καρδιά.

Specials