SPECIALS

Όταν οι αθλητές σήκωσαν ανάστημα στον ρατσισμό

Η αντίδραση του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν είναι η μόνη που έχει έρθει κατά το φαινομένου, από επώνυμους αθλητές
Όταν οι αθλητές σήκωσαν ανάστημα στον ρατσισμό

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ο πρώτος (και θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα είναι και ο τελευταίος αθλητής), που σηκώνει το ανάστημά του σε ρατσιστικά σχόλια, καθώς αρκετοί αθλητές στο παρελθόν έχουν πράξει αναλόγως.

Ο παγκόσμιος αθλητισμός έχει ουκ ολίγα παραδείγματα ρατσιστικής ή σεξιστικής συμπεριφοράς, με τους αθλητές να παίρνουν πρωτοβουλίες και να στέλνουν μηνύματα, κατά αυτών που προσπαθούν να τους μειώσουν ως ανθρώπους.

Κινήματα και δηλώσεις αθλητών έχουν συμβεί ακόμη και πριν τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Τζέσε Όουενς να ζει από πρώτο χέρι το τί σημαίνει ρατσισμός και να σηκώνει το ανάστημά του δημόσια.

Κόλιν Καπέρνικ: Ο άνθρωπος που «γονάτισε» τον ρατσισμό

Οι συνεχείς δολοφονίες αφρο-αμερικανών στις ΗΠΑ από αστυνομικούς, έφερε την πρώτη αντίδραση στο Αμερικανικό ποδόσφαιρο (NFL). Εκεί ο Κόλιν Καπέρνικ που αγωνιζόταν τότε για τους Σαν Φραντσίσκο 49ers, γονάτισε κατά τον εθνικό ύμνο κατά την διάρκεια αγώνα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις δολοφονίες. Ξεσήκωσε κύμα στήριξης από όλους τους επαγγελματίες αθλητές σε σπορ στις ΗΠΑ, με την Λίγκα μετά από πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, να βγάζει κανονισμό ο οποίος λέει ότι όσοι δεν θέλουν να κάτσουν όρθιοι την ώρα του ύμνου, μπορούν να κάθονται στα αποδυτήρια…

Ο Καπέρνικ ακόμη ψάχνει για ομάδα να αγωνιστεί, ενώ αθλητές και από το NBA, με πρώτον τον Λεμπρόν Τζέιμς, έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στον Τραμπ, με τον «βασιλιά» να τον χαρακτηρίζει «ανόητο». Μάλιστα, σε ένα παιχνίδι του Κλίβελαντ, ο Τζέιμς έβαλε τους συμπαίκτες του να φορέσουν στη προθέρμανση μια φανέλα με την φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» που είπε ένας άλλος αφροαμερικανός προτού πεθάνει από τα πυρά αστυνομικού στη Νέα Υόρκη…

Μοχάμεντ Άλι: Η άρνηση να πολεμήσει στο Βιετνάμ

Ο Μοχάμεντ Άλι λατρεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλον αθλητή στις ΗΠΑ. Βίωσε παράλληλα και δύσκολα χρόνια λόγω του ρατσισμού κατά των αφρο-αμερικανών στην χώρα. Γι’ αυτό και αρνήθηκε να υπηρετήσει τον στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τι απάντησε όταν τον ρώτησαν γι΄αυτό;

«Για ποιο λόγο μου ζητούν να φορέσω τη στρατιωτική στολή και να διανύσω 10.000 μίλια για να ρίξω βόμβες και σφαίρες στους πολίτες του Βιετνάμ, όταν οι αποκαλούμενοι ως Νέγροι στο Λούιβιλ στερούνται τα απλά, ανθρώπινα δικαιώματά τους και τους συμπεριφέρονται σαν να ήταν σκυλιά;». Μετά από αυτή τη δήλωσή του, η κυβέρνηση αποφάσισε να του αφαιρέσει τότε τους τίτλους του, του αναίρεσε την άδεια να αθλείται επαγγελματικά και τον κατηγόρησε για φοροδιαφυγή…

Τζέσε Όουενς: Ο Χίτλερ και ο ρατσισμός στις ΗΠΑ

Στην ιστορία έμεινε ο Τζέσε Όουενς για τα  μετάλλια που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, αλλά και για το γεγονός ότι ο Χίλτερ δεν πήγε να τον χαιρετήσει, αλλά έφυγε από το στάδιο.

Όμως ο Όουενς έζησε περισσότερο ρατσισμό όταν γύρισε στη πατρίδα του. Αφού έγινε δέκτης ρατσιστικής συμπεριφοράς, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το βραβείο του καλύτερο αθλητή της χρονιάς σε έναν λευκό αθλητή που είχε κερδίσει το χρυσό στο δέκαθλο, ο ίδιος αποφάσισε να ξεκινήσει κίνημα κατά του ρατσισμού, κατηγορώντας ανοιχτά τον Πρόεδρο Ρούσβελτ για ρατσιστική συμπεριφορά. Έζησε για πολλά χρόνια στην φτώχεια…

Τζον Κάρλος – Τόμι Σμιθ: Οι μαύροι πάνθηρες

Η ιστορία τους γνωστή και από τις πιο χαρακτηριστικές που έχει αποτυπωθεί και στις κάμερες. Οι δύο σπρίντερ φόρεσαν μαύρα ρούχα και όταν ανέβηκαν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό το 1968, έβαλαν και μαύρα γάντια, υψώνοντας την γροθιά τους ψηλά κατά την ανάκρουση του ύμνου. Ήταν η πρώτη «σιωπηλή» διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού, που ακόμη και τώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Μετά, δήλωσαν πως το κάνουν για να τονίσουν την φτώχεια κάτω από την οποία ζουν οι αφρο-αμερικανοί στις ΗΠΑ, ενώ φορούσαν και ένα μαύρο μαντήλι γύρω από τον λαιμό τους, το οποίο αντιπροσώπευε τη μαύρη υπερηφάνεια. Αρκετοί όμως στην πατρίδα τους, τους καταδίκασαν επειδή έκαναν αυτό που έκαναν, λέγοντας πως δεν χωρά πολιτική στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολυμπιακή Επιτροπή τους έδιωξε από την αποστολή, αλλά στο τέλος ο Σμιθ δήλωσε: «Η Μαύρη Αμερική θα καταλάβει τι κάναμε απόψε».

Άρθουρ Ας: Στη φυλακή λόγω ακτιβισμού

Ο Αμερικανός τενίστας ήταν ο πρώτος αφρο-αμερικανός που έγινε Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη. Ήταν επίσης αυτός που συνέβαλε στο να μαζευτούν εκατομμύρια δολάρια για το United Negro College Fund, ενώ ίδρυσε και την Αφρικανική-Αμερικανική Αθλητική Ένωση. Αρκετές φορές συνελήφθη για την ακτιβιστική του δραστηριότητα, καθώς και για τις διαμαρτυρίες του ενάντια στην αμερικανική μεταχείριση των προσφύγων της Αϊτής, αλλά και κατά του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Σερένα Γουίλιαμς: Ο σεξισμός και η άλλη όψη του νομίσματος

Ουκ ολίγες φορές, η Σερένα Γουίλιαμς έχει τοποθετηθεί δημόσια για σεξιστικές συμπεριφορές στον χώρο του τένις. Το έκανε για τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τους άνδρες, αλλά και για την στάση των διαιτητών προς τις γυναίκες. Βέβαια έχει κάνει και λάθη, όπως το να κατηγορήσει διαιτητές για σεξισμό επειδή απλά τηρούσαν τους κανονισμούς, ενώ στο παρελθόν είχε επιτεθεί στην δική μας διαιτητή, Εύα Ασδεράκη, λέγοντάς της «Εδώ είναι Αμερική. Δε θα κάνεις ότι θες!», για μια απόφαση σε πόντο που ήταν εναντίον της…

«Μεγαλώνοντας, μου είπαν ότι δεν μπορούσα να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα επειδή ήμουν γυναίκα και μάλιστα λόγω του χρώματος του δέρματός μου. Σε κάθε στάδιο της ζωής μου, έπρεπε να μάθω να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Με αντιμετώπισαν αθέμιτα, έχω δυσφημιστεί από τους άνδρες συναδέλφους μου και, σε πιο οδυνηρές στιγμές, έχω αποτελέσει αντικείμενο ρατσιστικών σχολίων στο γήπεδο του τένις», είπε σε μια ομιλία της.

Τζακ Τζόνσον: Ο μποξέρ που «φίμωσε» τους λευκούς

Πίσω στο 1908, ο λευκός μποξέρ Τζέιμς Τζέφρις έλεγε πως θέλει να πυγμαχήσει για να «αποδείξει πως ένας λευκός άνδρας είναι καλύτερος από έναν Νέγρο». Δύο χρόνια μετά ήρθε η ώρα να πυγμαχήσει με τον αφροαμερικανό Τζακ Τζόνσον. Ο τελευταίος τον… ξάπλωσε στον 15ο γύρο και αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Νεβάδα. Τότε ξέσπασαν ρατσιστικά επεισόδια στην περιοχή, αλλά οι αφροαμερικανοί σήκωσαν το ανάστημά τους για πρώτη φορά στην Πολιτεία.

Ντάνι Άλβες: Το κίνημα της μπανάνας

Σε ένα παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, ο Ντάνι Άλβες πήγε να εκτελέσει ένα κόρνερ. Οπαδός αντίπαλης ομάδας πέταξε μια μπανάνα δίπλα του. Αυτό εξόργισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο και ένα κίνημα αθλητών, μεταξύ των οποίων ο Σέρχιο Αγκουέρο και η Μάρτα, άρχισαν να φωτογραφίζονται τρώγοντας μπανάνες, προκειμένου να δείξουν ότι θα… τσακίσουν τον ρατσισμό.

NFL: Ψηλά τα χέρια

Τα γεγονότα στις ΗΠΑ με τις διαμαρτυρίες στην πόλη Φέργιουσον και την δολοφονία ενός Αμερικανού έφηβου, έφερε τις πρώτες αντιδράσεις στον χώρο του αθλητισμού. Πρώτοι αντέδρασαν οι Σεντ Λούις Ραμς (η ομάδα εδρεύει πλέον στο Λος Άντζελες), όπου πέντε παίκτες κατά την παρουσίασή τους (Τζάρεντ Κουκ, Κένι Μπριτ, Στέντμαν Μπέιλι, Κρις Γκίβενς και Τέιβον Όστιν) μπήκαν στο γήπεδο σηκώνοντας ψηλά τα χέρια, σαν να λένε… «μην πυροβολείτε». Αυτό γιατί το θύμα τότε στο Φέργκιουσον, είχε κάνει το ίδιο, αλλά μια σφαίρα του αφαίρεσε τη ζωή…

Πρωτοψάλτη για Αντετοκούνμπο: «Υπερήφανοι που είστε Έλληνες» (pic)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όταν οι αθλητές σήκωσαν ανάστημα στον ρατσισμό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Ευθυμιάδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.