SPECIALS

Πριν από 30 χρόνια, τέτοια ημέρα το μπάσκετ συνταράχτηκε από την 50ήμερη απεργία!

Η 21η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για το ελληνικό μπάσκετ αφού ο ΠΣΑΚ σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης για την ασφάλιση των μελών του.
Πριν από 30 χρόνια, τέτοια ημέρα το μπάσκετ συνταράχτηκε από την 50ήμερη απεργία!

Πριν από τριάντα χρόνια, το μπάσκετ στην Ελλάδα ήταν εντελώς διαφορετικό και το… κύμα που θα ακολουθούσε φαινόταν.

Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα με τους αθλητές του μπάσκετ. Και φυσικά αυτό αφορούσε στην ασφάλισή τους καθώς στην ουσία ήταν ερασιτέχνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ημερομηνία στην οποία αναφερόμαστε (21/10/1991) δεν υπήρχαν ΚΑΕ, ούτε ΤΑΚ ούτε και ΕΣΑΚΕ. Το πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας, το διοργάνωνε η ΕΟΚ.

Οι ομάδες ήταν αθλητικά σωματεία και η κατάσταση ήταν κάπως παράξενη. Διότι πληρώνονταν: Άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο και άλλοι ελάχιστα. Όμως ούτε ασφάλιση υπήρχε ενώ παράλληλα ερχόταν κι άλλη «απειλή». Οι ελληνοποιήσεις παικτών που είχαν γίνει μάστιγα και φυσικά απειλούσαν τις θέσεις εργασίας.

Η απεργία άρχισε στις 21 Οκτωβρίου 1991. Οι παίκτες συγκεντρώθηκαν στο «σαλούν» του Παπάγου κι αποφάσισαν να προχωρήσουν.

Αποτέλεσμα ήταν να διεξαχθούν τρεις αγωνιστικές με συμμετοχή εφήβων παικτών και ξένων. Επίσης έπαιζαν και οι ομογενείς όπως και οι ελληνοποιημένοι. Βεβαίως ο Κεν Μπάρλοου, που αγωνιζόταν τότε στον ΠΑΟΚ είχε ζητήσει να είναι πάρεδρα μέλη του ΠΣΑΚ όλοι οι ξένοι παίκτες που έπαιζαν στην Ελλάδα. Άλλου επιπέδου άνθρωπος (και αθλητής) που ήθελε να συμμετέχουν ΑΠΑΝΤΕΣ σε έναν αγώνα, στο μέρος που εργάζονταν.

Γενικά η κατάσταση ήταν έκρυθμη καθώς το μπάσκετ ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Δεν ήμασταν και τόσο μακριά από την τρέλα του 1987 ούτε κι από τις επιτυχίες του 1989 και του 1990.

Μάλιστα παραμονή του Ευρωμπάσκετ του 1991 στην Ιταλία, υπήρχαν νέες κινητοποιήσεις από τον ΠΣΑΚ για τον ίδιο λόγο, πρωτοστατούντος του πολύ δυναμικού τότε προέδρου, Παναγιώτη Φασούλα.

Το αποκορύφωμα όλων αυτών των καταστάσεων συνέβη στον αγώνα Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η πληροφορία ότι οι Πειραιώτες θα έσπαγαν την απεργία, προκάλεσε τη συγκέντρωση του συνόλου των αθλητών μπάσκετ στο γήπεδο.

Μάλιστα αρχικά προσπάθησαν να αποκλείσουν τις εισόδους στο γήπεδο ώστε να μη μπει ποτέ η αποστολή του Ολυμπιακού. Αυτό δεν έγινε εφικτό και τελικά αποφασίστηκε να βάλουν καρέκλες στο κέντρο του γηπέδου, με την πρόφαση της διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΑΚ. Και βέβαια με βασικό στόχο να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του αγώνα.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA για εκείνη την αναμέτρηση.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού (πλην Καμπούρη και Παπαδάκου) μπήκαν στο γήπεδο για προθέρμανση. Οι συνάδελφοί τους στο κέντρο του γηπέδου χειροκροτούσαν ειρωνικά ενώ ο λιγοστός κόσμος που είχε μαζευτεί (για το… χαβαλέ περισσότερο) στην εξέδρα, κουνούσε κατοστάρικα!

Ο Γιάννης Ιωαννίδης με το γνωστό αγριεμένο ύφος του, κάπνιζε το τσιγάρο του και ομολογούσε κυνικά: «Οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι επαγγελματίες και ξέρουν καλά τι θα κάνουν». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά από 40 μέρες απεργίας, οι πιέσεις από τις διοικήσεις προς τους παίκτες προκειμένου να σταματήσει η απεργία ήταν έντονες.

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με τον Αντόνιο Ντέιβις κι έφηβους παίκτες. Τελικά η αναμέτρηση αναβλήθηκε (κι όταν επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο ο Ολυμπιακός επικράτησε με 84-81).

Μέχρι την απόφαση αναβολής μεσολάβησαν… παρουσία εισαγγελέα που διέταξε τη σύλληψη των απεργών αν δεν αποχωρούσαν άμεσα από το γήπεδο. Ο αείμνηστος παράγοντας της ΕΟΚ, Νίκος Βαφάκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μην υπάρξουν και τέτοια παρατράγουδα.

Δυόμιση ώρες μετά, αποφασίστηκε η αναβολή.

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ να είναι (δίκαιος) πρωταθλητής, τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στην Euroleague (δεύτερος) και τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός Ευρώπης. Και φυσικά τον Άρη να χάνει τον τίτλο του πρωταθλητή μετά από 7 συνεχόμενες κατακτήσεις.

Επί της ουσίας όμως η απεργιακή κινητοποίηση οδήγησε στον οριστικό επαγγελματισμό της μεγάλης κατηγορίας του μπάσκετ στην Ελλάδα. Λίγους μήνες μετά ιδρύθηκε ο ΕΣΑΚ (νυν ΕΣΑΚΕ) που ανέλαβε τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Α Κατηγορίας.

Οι ομάδες της οποίας έγιναν επαγγελματικές ως Τ.Α.Κ (Τμήμα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών) και στη συνέχεια έγιναν ΚΑΕ.

Ήταν όμως μια περίοδος που όσοι τη ζήσαμε, από πλευράς ρεπορτάζ, δύσκολα θα τη ξεχάσουμε. Το μπάσκετ είχε μεταφερθεί στις αίθουσες της Βουλής και σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα παρκέ.

Οι απαιτήσεις των παικτών ήταν δίκαιες. Βέβαια, για να λέμε του στραβού το δίκιο, οι «ελληνοποιήσεις» όχι  απλώς δε σταμάτησαν αλλά έγιναν πιο έντονες. Κέρδισαν την ασφάλισή τους βέβαια, οπότε πάντα… κάτι κερδίζεις.

#Tags για το άρθρο με τίτλο «Πριν από 30 χρόνια, τέτοια ημέρα το μπάσκετ συνταράχτηκε από την 50ήμερη απεργία!».
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν απλώς ποδοσφαιριστής, αλλά ένας ζωντανός μύθος που ένωσε γενιές και ενέπνευσε χιλιάδες.

Specials
Specials: Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό μέγεθος της Σιγκαπούρης κρύβει μια στρατηγική άμυνας γεμάτη από σύγχρονη τεχνολογία και προετοιμασία.

Specials
VIRAL: Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Η δίαιτα του Λιονέλ Μέσι που τον έφερε στην κορυφή, Μπορείτε να αποκτήσετε μύες και να χάσετε κιλά. Άσπρο κρέας και λαχανικά από ρίζες!

VIRAL
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Δηλαδή πως ακριβώς θα ακούσουν τη φωνή μας; Με τις συνεχείς επικλήσεις για «σιωπή τώρα που έχουμε πένθος»; Λάθος! Σεβασμός σημαίνει να ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Όσο κι αν προσπαθούν να αποδώσουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη, είναι τόσο ελλειμματική κοινωνία που έχουν φτιάξει ώστε κανείς δεν τους πιστεύει. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Specials: Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Το Sportme.gr καταγράφει ποιοι μάνατζερ έπαιξαν ρόλο για την ολοκλήρωση κάθε συμφωνίας των ομάδων της Super League 1 στη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Specials
Ατζέντα: Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από την κορυφή της Ευρώπης, στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες και στην αέναη μάχη με την πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ατζέντα
Specials: Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Το πέμπτο σερί παγκόσμιο ρεκόρ, η επιτυχία που ήταν προδιαγεγραμμένη και

Specials
Νίκος Μπουρλάκης: Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις με όσα ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια όπου έχει χαθεί η λογική καθώς σε κάνουν να αισθάνεσαι κι ένοχος!

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη ήταν η 2η Ιουλίου αλλά το να ακούς κάτι τέτοιο στη χώρα μας είναι μάλλον ειρωνικό και όποιος το προσπερνά απλώς εθελοτυφλεί. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Η Ντίνα Κώνστα υπήρξε σπουδαία ηθοποιός, που ερμήνευσε δύσκολους ρόλους στο Θέατρο αλλά μάλλον δεν την αδικεί που αγαπήθηκε περισσότερο ως «Ντένη Μαρκορά». Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Είναι η άποψή μας βέβαια και ο καθένας μπορεί να βάλει τις δικές του προτιμήσεις. Ξεχωρίσαμε τις πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες με όριο 60 χρόνια πριν. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Το Μουντιάλ του 1958 ήταν εκείνο στο οποίο συστήθηκε ο Πελέ στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο και στις 29/6 κατέκτησε το Μουντιάλ με τη Βραζιλία. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δε θα μπορούσε να παίξει το φτωχό και κακομοίρη αφού το παρουσιαστικό και το στυλ δεν το επέτρεπαν. Μια ωδή στον Μαυρογιαλούρο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Δεν υπήρξα ποτέ ψηφοφόρος του, δε μπόρεσα στιγμή να συμβιβαστώ με την ακροβασία ελευθερίας/ασυδοσίας αλλά δεν παραγνωρίζω ότι άφησε το στίγμα του. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης