SPECIALS

Τένις, το βασίλειο του σεξισμού

Τι ακριβώς συμβαίνει στη σκοτεινή πλευρά των κορτ

Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η αντίδραση της Σερένα Γουίλιαμς στον τελικό του φετινού US Open εναντίον του Πορτογάλου διαιτητή Κάρλος Ράμος, μάλλον δεν πρέπει να ξένισε πολλούς. 

Σίγουρα όχι αυτούς που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το τένις, ένα άθλημα που από τη φύση του προάγει τον αυθεντικό ανταγωνισμό και έχει περιβληθεί από το μανδύα του καθωσπρεπισμού, κρύβει μια αθέατη πλευρά όπου ο σεξισμός είναι προάγγελος δεινών.

Η Σερένα Γουίλιαμς, ξεσπώντας σε κλάματα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα είπε ευθέως πως τα σχόλια του διαιτητή είχαν σεξιστικό υπόβαθρο και ότι εκείνη θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαίωμα των γυναικών.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν ακτιβισμό που προκλήθηκε από την πίκρα της ήττας. Η Γουίλιαμς έχει χάσει κι άλλους τελικούς – ενδεχόμενα στο μέλλον θα χάσει κι άλλους. Άρα, το ζητούμενο είναι άλλο.

Η τενίστρια Βικτόρια Αζαρένκα πήρε θέση υπέρ της Σερένα γράφοντας στο Twitter πως κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ σε έναν αγώνα ανδρών. Επομένως, κι αυτή κάτι μας λέει ευθέως.


Στην περίπτωση της Γουίλιαμς, δηλαδή μιας αφροαμερικάνας, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και τον ρατσιστικό παράγοντα. Αν, όμως, πρέπει να δούμε συνολικά το ζήτημα, τότε, ναι, ο σεξισμός έχει εισχωρήσει για τα καλά στο τένις. Φαινόμενο που δεν είναι τωρινό.

Σε ένα ρωσικό κανάλι, ο Ιβάν Ουργκάντ προλογίζοντας έναν αγώνα της Σαράποβα με την Γουίλιαμς είπε επί λέξει: «Η Μαρία παίζει εναντίον της… του, τέλος πάντων, με κάποια από τις αδελφές Γουίλιαμς». Μπορεί να ζήτησε συγγνώμη στη συνέχεια, αλλά η ατάκα του έμεινε σαν σημάδι.

Στην πραγματικότητα, ο σεξισμός στο τένις έχει λάβει τη μορφή καθεστώτος. Το 2014, ο Άντι Μάρεϊ προσέλαβε μια γυναίκα προπονήτρια (η πρώτη προπονήτρια του ήταν η μητέρα του, Τζούντι). Ο Αυστραλός τενίστας, Μαρίνκο Ματόσεβιτς τον απαξίωσε λέγοντας: «Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν πιστεύω πως οι γυναίκες παίζουν σε τόσο υψηλά στάνταρ».

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, ο Γάλλος τενίστας Τζο-Γουίλφριντ Τσονγκά είπε με στόμφο: «Τα κορίτσια είναι περισσότερο ευάλωτα συναισθηματικά σε σχέση με εμάς. Ολοι το ξέρουν αυτό, μπορούν να το πουν και οι ίδιες οι τενίστριες. Έχει να κάνει με τις ορμόνες τους, εμείς δεν έχουμε όλα αυτά τα κακά πράγματα, επομένως είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση συνεχώς, ενώ αυτές όχι. Αυτό είναι όλο».

Το 2012, ο Γάλλος τενίστας Ζιλ Σιμόν είπε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν το Γουίμπλεντον: «Το τένις που παίζουν οι άντρες είναι υψηλότερο από αυτό των γυναικών. Το δικό μας σόου είναι περισσότερο τραβηχτικό. Γι’ αυτό και δεν παίρνουν τα ίδια χρήματα με εμάς».

Θέλετε άλλη περίπτωση; Ο Λετονός τενίστας Έρνεστς Γουλμπίς παραδέχθηκε δημόσια πως δεν θα προέτρεπε καμία από τις αδελφές του να ασχοληθούν με το τένις. «Για μια γυναίκα είναι δύσκολο να παίξει επαγγελματικό τένις. Είναι δύσκολη απόφαση ζωής. Η γυναίκα πρέπει να χαίρεται τη ζωή της λίγο περισσότερο. Να σκεφτεί την οικογένειά της και τα παιδιά της».

Προφανώς, όλες αυτές δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά συνιστούν ένα συνολικό αντιπαράδειγμα για το πώς ο σεξισμός κυριαρχεί στα σπορ αφαιρώντας κάθε πέπλο σεμνοτυφίας ή ψεύτικης ηθικής. Απλώς, είναι εντελώς

ανήθικος.http://www.sportime.gr/spor/143033/us-open-i-thesi-ton-diorganoton-gia-osa-eginan-me-tin-goyiliams-pic/

Exit mobile version