Η κλήρωση της τελικής φάσης στη Στοκχόλμη διενεργήθηκε για πρώτη φορά χωρίς τον εμπνευστή Ζιλ Ριμέ, ο οποίος είχε αποβιώσει δύο χρόνια νωρίτερα.
Το σύστημα διεξαγωγής άλλαξε εκ νέου, με μοναδικό περιορισμό στον καταρτισμό των τεσσάρων ομίλων ο καθένας να περιέχει μία ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από την ανατολική Ευρώπη, μία από την υπόλοιπη Ευρώπη και μία από τη Λατινική Αμερική.
Νωρίτερα, οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν πολλά αραβικά κράτη από την προκριματική φάση, η οποία για δεύτερη φορά ήταν χωρισμένη σε γεωγραφικές ζώνες.
Οι σημαντικότερες ειδήσεις ήταν η παρθενική συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης, η επανεμφάνιση της Αργεντινής από το 1934 και ο μοναδικός αποκλεισμός της Ιταλίας μέχρι την εφετινή διοργάνωση (σ.σ. το 1930 δεν διεξήχθησαν προκριματικά).
Η Εθνική Ελλάδας, από την πλευρά της, δεν κατάφερε να προβάλει σθεναρή αντίσταση σε Γιουγκοσλαβία και Ρουμανία, με συνέπεια να τεθεί νοκ-άουτ από την τελική φάση.
Ο νικητής
Η Βραζιλία. Το 1950 υπέστη το σοκ στον τελικό με την Ουρουγουάη, το 1954 αποκλείστηκε στα ημιτελικά, το 1958 ήταν η ώρα της. Πέρασε ως πρώτη στον όμιλο με Σοβιετική Ένωση, Αγγλία και Αυστρία, λύγισε δύσκολα την Ουαλία (1-0), επιβλήθηκε 5-2 της Γαλλίας στον ημιτελικό και με το ίδιο σκορ της οικοδέσποινας στον τελικό. Πελέ, Γκαρίντσα, Βαβά, Ζαγκάλο, Ντιντί, Ζίτο κ.τ.λ.
Ο τελικός
Η Βραζιλία συμπεριφέρθηκε στη Σουηδία, όπως είχε συμπεριφερθεί σε εκείνη η Ουρουγουάη το 1950. Ο Λίντχολμ αιφνιδίασε τη «σελεσάο» μόλις στο 4’, αλλά ο Βαβά ανέτρεψε τα δεδομένα, ο 17χρονος Πελέ πήρε τα ηνία στο 55’, ο Ζαγκάλο έβαλε τέλος στα όνειρα των γηπεδούχων, οι οποίοι μείωσαν με τον Σίμονσον, προτού δεχθούν και πέμπτο γκολ από τον Πελέ.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Τζ. Σάντος, Ν. Σάντος, Μπελίνι, Ζίτο, Ορλάντο, Γκαρίντσα, Ζαγκάλο, Ντιντί, Πελέ, Βαβά.
ΣΟΥΗΔΙΑ: Σβένσον, Μπόριεσον, Μπέργκμαρκ, Άξμπομ, Πάρλινγκ, Γκούσταβσον, Σκόγκλουντ, Χάμριν, Λίντχολμ, Γκρεν, Σίμονσον.
Ο πρώτος σκόρερ
Ο Ζιστ Φοντέν. Έβαλε 13 γκολ σε 6 αγώνες και αποτελεί μέχρι σήμερα τον κορυφαίο σκόρερ σε μία διοργάνωση. Παράλληλα, έγινε ο δεύτερος μετά τον Αλσίδες Γκίτζα (1950) που βρήκε δίχτυα σε όλα τα ματς! Το ωραίο της υπόθεσης ήταν ότι αν και πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος, ο τεχνικός Αλμπέρ Μπατέ προόριζε για βασικό τον Ρεϊμόν Μπλερ, ο οποίος τραυματίστηκε και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Η έκπληξη
Η πορεία της Σουηδίας μέχρι τον τελικό. Νίκησε 3-0 το Μεξικό και 2-1 την προηγούμενη φιναλίστ Ουγγαρία, προτού μείνει στο 0-0 με την Ουαλία. Εν συνεχεία λύγισε την κάτοχο του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου Σοβιετική Ένωση με 2-0 και, κυρίως, αποκαθήλωσε την προηγούμενη πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία με 3-1 (από 0-1). Ήδη είχε κάνει την υπέρβαση και, βέβαια, η Βραζιλία της εποχής δεν παιζόταν.
Το γεγονός
Τι άλλο από την παρθενική παρουσία ενός 17χρονου που τον έλεγαν Πελέ. Ήταν αμφίβολος λόγω τραυματισμού, αλλά τελικά ταξίδεψε στη Σουηδία και παρακολούθησε από τον πάγκο τα πρώτα δύο ματς του ομίλου. Εν συνεχεία, ο Βισέντε Φέολα τον χρησιμοποίησε στην αναμέτρηση με τη Σοβιετική Ένωση και έκτοτε δεν ξαναβγήκε μέχρι το… 1971. Έβαλε 6 γκολ σε 4 ματς, ενώ παραμένει ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.