Αν ρωτήσεις τους περισσότερους μάνατζερ, θα σου πουν ότι λίγα πράγματα έγιναν από τις ομάδες της Super League 1 στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Και άδικο δεν έχουν.
Μπορεί οι 14 ομάδες της κατηγορίας να ολοκλήρωσαν συνολικά 51 μεταγραφές, αλλά σχεδόν οι μισές έγιναν από ΑΕΛ και Λαμία. Οι δύο που όταν άλλαζε ο χρόνος βρίσκονταν στον πάτο της βαθμολογίας της Super League 1, έκαναν μαζί τις 20. Εάν προσθέσουμε και τις πέντε που πραγματοποίησε ο Παναιτωλικός, πάμε στις 25. Όλοι οι υπόλοιποι, λοιπόν, αθροιστικά είχαν μόλις μία παραπάνω. Άλλοι γιατί δεν ήθελαν να δώσουν χρήματα, άλλοι γιατί θεωρούσαν πως δεν έχουν ιδιαίτερους στόχους. Έστω και εάν ήταν εμφανές πως έχουν κενά στα ρόστερ τους.
Όσο για τους μάνατζερ που έβαλαν το χέρι τους ώστε να κλείσουν τα deals; Το Sportime έψαξε ποιος ήταν πίσω από κάθε μεταγραφή και σας τους παρουσιάζει. Είναι αρκετοί εκείνοι που μπόρεσαν να βάλουν την… υπογραφή τους έστω μία συμφωνία. Είτε μιλάμε για μεγάλα και γνωστά γραφεία είτε για ανθρώπους που δεν είναι τόσοι γνωστοί στον περισσότερο κόσμο.
Super League 1 – Τα deals που έγιναν
ΑΕΚ: Μία ήταν η μεταγραφή που έκανε και αυτή πολυσυζητημένη λόγω της αντιμετώπισης που έχει ο Όλεγκ Νταντσένκο από τον Μανόλο Χιμένεθ. Στο πελατολόγιο του Βαντίμ Σαμπλί ανήκει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής. Γνωστός στην ελληνική πιάτσα ο εν λόγω agent γιατί στο παρελθόν είχε κάνει αρκετές δουλειές στον ΠΑΟΚ. Συνεργάζεται κυρίως με Ουκρανούς παίκτες και στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο πήγε τον Βίκτορ Κοβαλένκο στην Αταλάντα. Εκεί έχει και τον Ρουσλάν Μαλινόφσκι. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Λεωνίδας Αθανασούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων εκπροσωπεί τον Παναγιώτη Τσιντώτα.
ΑΕΛ: Για μία ακόμη χειμερινή μεταγραφική περίοδο λειτούργησε λες και ήταν θερινή. Πολλοί αποκτήθηκαν, πολλοί έφυγαν. Ενδεχομένως είχαμε και την μανατζερική είδηση των τελευταίων μηνών με τη νέα συνεργασία των Θεσσαλών με τον Κώστα Παλαιολόγο. Αξέχαστη η επίθεση που του είχε κάνει ο Αλέξης Κούγιας όταν αποχώρησε ο Μίλος Ντέλετιτς. Στα δικαστήρια έφτασαν οι δύο άνδρες, ενώ αντεγκλήσεις υπήρχαν και μακρά από αυτά. Εκείνος, πάντως, «πέρασε» τον Ούρος Τσόσιτς, που πλέον βρίσκεται στον αέρα. Από εκεί και πέρα, τις περισσότερες μεταγραφές, τρεις στον αριθμό, έκανε ο Μικέλ Ριέρα, Ισπανός μάνατζερ που έχει ριζώσει στην Ελλάδα. Αντριάν Κολομπίνο, Ματίας Ακούνια και Αντριάν Χουσίνο ήταν τρία deals που έφεραν την υπογραφή του. Ο Μαξίμ Μαξιμένκο ήταν μεταγραφή που ολοκλήρωσε ο Στέλιος Γρηγοριάδης και ο Ντίνου Γκράουρ πήγε μέσω του Μπρούνο Τσιρίλο. Παρεμπιπτόντως, ψαχνόταν γενικότερα να έρθει στη Super League 1, είχε μιλήσει με αρκετούς μάνατζερ και τελικά εκείνος που πείστηκε να ασχοληθεί ήταν ο Ιταλός. Ο Ανίς Μπεν Χατίρα, που τα τελευταία χρόνια προτεινόταν σε αρκετές ελληνικές ομάδες από διάφορους, ήταν μεταγραφή του κάτοικου Γερμανίας Δημήτρη Παπατρέχα και στη συνέχεια ο Τυνήσιος συμμετείχε στη μεταγραφή του Μάνουελ Στίφλερ. Για την ιστορία, ο αδερφός του Μπεν Χατίρα, Αϊμέν, έχει ανοίξει μανατζερικό γραφείο. Νίκολα Γιακιμόφσκι και Νίκος Καρανίκας που γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις δεν χρειάστηκαν μάνατζερ, αν και ο δεύτερος εκπροσωπείται από τον Τάσο Παπαδόπουλο. Τέλος, ο Μπέντζαμιν Μουκαντζό βρίσκεται στο πελατολόγιο της Auszone Sports.
Απόλλων Σμύρνης: Δεν πρέπει να έχει γίνει ξανά επί διοίκησης Παναγιώτη Μονεμβασιώτη να πραγματοποιείται μόνο μία μεταγραφή τον Ιανουάριο. Δείγμα της ικανοποίησης που υπήρχε για το ρόστερ, αλλά και της νέας τάξης πραγμάτων που έχει φέρει ο κορονοϊός. Λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν και έτσι αποκτήθηκε μόνο ο Αντρέ Καλίσιρ. Ο άνθρωπος που έτρεξε το deal ήταν ο Χρήστος Αγγίδης, κάτοικος Σουηδίας. Άμεσος συνεργάτης του ο Τεό Παπαδόπουλος. Μαζί κάνουν το scouting και παίρνουν αποφάσεις.
Άρης: Τρεις οι προσθήκες που πραγματοποίησε ο Άρης. Νικόλας Ιωάννου, Κώστας Μήτρογλου και Μπρούνο. Για τις δύο δεν χρειάστηκε να εμπλακεί κανείς. Ο Κύπριος αριστερός μπακ, πάντως, ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Κώστα Χριστοδούλου, γνωστού στην Κύπρο και ως «Καραβίδα». Για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ατζέντηδες στο νησί της Αφροδίτης και πλέον είναι παράγοντας της Δόξας Κατωκοπιάς. Ο Μπρούνο δεν έχει εκπρόσωπο. Δουλεύει με όποιον του πάει προτάσεις. Με άλλον ήρθε στα μέρη μας, άλλος ασχολήθηκε στη συνέχεια μαζί του και γι’ αυτή τη μεταγραφή δεν χρειάστηκε κάποιος. Τέλος, χρόνια τώρα ο Μήτρογλου βρίσκεται στο πελατολόγιο του Πάνου Γαλαριώτη.
Αστέρας Τρίπολης: Ήταν η μόνη ομάδα της Super League 1 που δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή. Γενικότερα σε ρηχά νερά κινούνται οι Αρκάδες τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Το μοναδικό deal που τους αφορούσε ήταν αυτό του Γιώργου Αντζουλά για δανεισμό με οψιόν αγοράς στην Κοσέντσα. Ο 21χρονος εκπροσωπείται από την εταιρεία των Χρήστου Αποστόλου και Μάκη Λιβαθηνού, ενώ υπήρξε και εμπλοκή της Lian Sports με την οποία ούτως ή άλλως υπάρχει συνεργασία της Fair Football Agency.
Ατρόμητος: Μπορεί ο Νταμίρ Κάναντι να απολύθηκε, αλλά άφησε… προίκα πριν αποχωρήσει τον Μπράιτ Εντομβόνγι. Επιλογή 100% του Αυστριακού κόουτς και φαίνεται και από το ποιος ενεπλάκη στη μεταγραφή. Τον παίκτη εκπροσωπεί ο Μαξ Χάγκμαϊρ, γνωστός Αυστριακός ατζέντης, που έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον Κάναντι. Λέγεται, άλλωστε, πως διατηρεί τέτοια σχέση με τον Μάριο Βέγκερ που θα τους έλεγε κανείς συνεργάτες. Ο τελευταίος είναι ο εκπρόσωπος του πατέρα και του υιού Κάναντι. Ράιαν Καπαγιαννίδης και Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι οι μάνατζερ του Φάνη Μαυρομμάτη, ενώ Εμιλιάνο Μπουλάρι εκπροσωπείται από τον Άγγελο Βεΐζι.
Βόλος: Ο Φάουστο Γκρίλο άνοιξε τον χορό των μεταγραφών με τον Κώστα Χριστοδούλου να είναι πίσω από το deal. Δικός του άνθρωπος είναι ο Πορτογάλος πρώην ποδοσφαιριστής Μπερνάρντο Βασκονσέλος που πιστώνεται διάφορες συμφωνίες και πλέον σε κάποιους συστήνεται και αλλιώς. Για τη μεταγραφή του Ρενάτο Σάντο βρέθηκε στα μέρη μας συνεργάτης του γνωστού Πορτογάλου ατζέντη Ουλίσες Σάντος. Η Fútbol División εκπροσωπεί τον Αλμπέρτο Μπουένο ενώ ο Χοσέ Ρίβας Γκαμπόα πήγε μέσω της Rab Sports. Τέλος, ο Ντάρντο Μίλοκ ήταν deal του γνωστού στα μέρη μας -και στον Παγασητικό- Αγκουστίν Λορεντσέτι. Έχει και άλλους πελάτες στη Super League 1 ο Αργεντινός.
Λαμία: Πολλές οι μεταγραφές που έκαναν οι «κυανόλευκοι» για να μπορέσουν να σώσουν την παρτίδα και αρκετοί εκείνοι που δούλεψαν. Ο Ντίνος Διαμαντόπουλος πήγε τον Βαλεντίνο Βλάχο με τους δύο να έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν και να γνωρίζονται καλά. Ο Γιάννης Μπιτζίδης έκανε το deal του Έλμαρ Μπιάρνασον, ενώ εκείνος που μεσολάβησε για να γίνει πάει στη Φθιώτιδα ο Άνχελ Μαρτίνεθ της Wasserman (σ.σ. από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως) ήταν ο Ματιέ Γκόμεζ, ο παλιός παίκτης της Κέρκυρας. Μέσω του Ηλία Κακαρά έγινε το deal του Ανταμά Μπα, ενώ ο Μανιρεκάρ Τζέιμς βρίσκεται στο πελατολόγιο της RG Football. Εν Ελλάδι εκπρόσωπός της ο Σέρτζιο Τσέροβιτς. Πίτι και Ταϊρόν εκμεταλλεύτηκαν την απευθείας σύνδεση που είχαν με το κλαμπ, ενώ χωρίς ενδιάμεσο έγιναν και οι επαφές με τον Φάνη Τζανδάρη, αν και τον εκπροσωπεί ο Μπρούνο Τσιρίλο. Τέλος, η Legal Sport έχει τα δικαιώματα του Γκεβόργκ Γκαζαριάν και απλώς υπήρξε και μία ελληνική χείρα βοηθείας.
Ολυμπιακός: Θυμάστε τον άλλοτε ποδοσφαιριστή των Πόρτο και Μπαρτσελόνα Ντέκο; Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη μεταγραφή του Όλεγκ Ρέαμπτσουκ έχοντας σαφή επιθυμία από την αρχή να καταλήξει ο πελάτης του στον Πειραιά. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, που στην καριέρα του συνεργαζόταν με τον Κωνσταντίνο Φάρρα, φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» χωρίς να χρειαστεί η μεσολάβηση του κουμπάρου του. Οι κρίσιμες συζητήσεις έγιναν απευθείας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τέλος, ο Ουαρσάμ Εγκάλ είναι ο μάνατζερ που εκπροσωπεί τον Κένι Λαλά. Πρόκειται για Γάλλο ατζέντη με κάποια καλά ονόματα στο πελατολόγιό του όπως ο Ναμπαλίς Μεντί της Λέστερ. Παρεμπιπτόντως, εκπροσωπεί και τον Σαντά Τιούμπ, παίκτη που ακούστηκε για τον Παναθηναϊκό προ διμήνου.
ΟΦΗ: Μία και… καλή -τουλάχιστον στα χαρτιά βάσει ονόματος- ήταν η μεταγραφή που έκαναν οι Κρητικοί τον Ιανουάριο. Κοίταξαν ξανά την αγαπημένη τους ολλανδική αγορά και εκεί η SEG είναι από τα γραφεία που παίζουν δυνατά. Δικός τους πελάτης ο Λουκ Καστάινιος. Ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος, Τάσος Παπαδόπουλος, ήταν εκείνος που πήγε για τις υπογραφές. Είχε και συνεχίζει να έχει παίκτες στο Ηράκλειο. Από το νυν ρόστερ δικός του είναι ο Αντίλ Ναμπίλ. Τα δικαιώματά του τα εξασφάλισε λίγο πριν τραυματιστεί σοβαρά ο Άγγλος επιτελικός χαφ.
Παναθηναϊκός: Μπάλα με ανθρώπους που γνωρίζει καλά έπαιξε ο Πιέρ Ντρεοσί στην πρώτη του μεταγραφική περίοδο ως γενικός διευθυντής του «τριφυλλιού». Ο Γιουνούς Σανκαρέ εκπροσωπείται από τον Χουσεϊμί Νιακατά, ατζέντη που μεσολάβησε το καλοκαίρι στη μεταγραφή του Γιαν Εμβιλά στον Ολυμπιακό. Μεταξύ άλλων ο Αφρικανός έχει τους Μπουμπακάρ Καμαρά (Μαρσέιγ) και Μαμαντού Σακό (Κρίσταλ Πάλας). Ο Γενί Ενγκμπακοτό ανήκει στην Team Spirit Football Consulting με παίκτες όπως οι Μοργκάν Σναϊντερλίν (Νις) και Ελιακίμ Μανγκαλά (Βαλένθια). Ρόλο στο deal έπαιξε, όμως, και ο Μεϊσά Εντιαγέ. Είναι ο μάνατζερ που το καλοκαίρι μιλούσε με τον Ολυμπιακό για τον Ζορζ-Κέβιν Ενκουντού. Τέλος, συμφωνία των δύο κλαμπ ήταν ο δανεισμός του Σεχ Νιάς που πιστώνεται μανατζερικά στην DKN Agency Sport and Law.
Παναιτωλικός: Πέντε προσθήκες, πέντε διαφορετικοί ατζέντηδες. Τον χορό μεταγραφικά άνοιξε ο Γιώργος Μανθάτης και το deal του Απόστολου Μπακάλη της Axia Sports. Ακολούθησε ο Έλντερ Μπαρμπόσα, ο οποίος εκπροσωπείται από την Footconect, του πορτογαλικού γραφείου που έχει μεταξύ άλλων τον Αντρέ Σιμόες και τον άλλοτε παίκτη του Πανιωνίου Βιτορίνο Αντούνες. Ο Έντιν Τσότσαλιτς ήταν δουλειά του Κώστα Γεωργοπάλη, του μάνατζερ που τον είχε φέρει στην Ελλάδα και για λογαριασμό του Πανιωνίου το 2010. Ο Νίκος Καρέλης χρόνια τώρα εκπροσωπείται από τον Χρήστο Γάτση, ενώ ο Ντελβίν Εντινγκά ήταν deal του Παύλου Τοπίδη.
ΠΑΟΚ: IFM λέγεται η εταιρεία που ενεπλάκη στον δανεισμό του Μίκαελ Κρμέντσικ. Πρόκειται για τσέχικο γραφείο που έχει αρκετούς πελάτες από τη συγκεκριμένη αγορά. Ο Σίνζι Καγκάβα εκπροσωπείται από την AC Talent, η οποία προσδοκούσε με αυτό το deal να κάνει δικό της και τον Χρήστο Τζόλη. Στο πελατολόγιό της έχει παίκτες όπως οι Άντερ Ερέρα, Κέπα, Ζεράρ Πικέ, Σαμουέλ Ουμτιτί και Ιβάν Ράκιτιτς. Ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπαμπά πήγε στην Τούμπα με τις ευλογίες του Γιώργου Σαββίδη και εκπροσωπείται από την Spocs, όπως μεταξύ άλλων και ο Κρίστοφερ Κνετ, αλλά και ο τερματοφύλακας της Νιούκαστλ Μάρτιν Ντουμπράβκα. Τέλος, ο Βλάντιμιρ Μπράντονιτς ήταν μεταγραφή του Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Ο άλλοτε παίκτης των «ασπρόμαυρων» δεν είναι κρυφό πως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Σαββίδη.
ΠΑΣ Γιάννινα: Γιώργος Χατζημανωλάκης λέγεται ο άνθρωπος πίσω από τη μεταγραφή του Νικολάε Μιλιντσεάνου με την οποία έγινε η αρχή για τους Ηπειρώτες. Ο Μολδαβός, πάντως, ανήκει στην BDreams Soccer Managment. Ο Γιούρι Λοντίγκιν πήγε μέσω του Αντώνη Ρίκκα, ο οποίος λίγο αργότερα έφερε και την πρόταση της Ρίγα για τον Ζαν Μπαπτίστ Λεό. Τέλος, ο Αλέξης Τριάδης ήταν deal του Κώστα Παλαιολόγου, ο οποίος έχει αρκετά καλή σχέση με την οικογένεια Χριστοβασίλη και γι’ αυτό κάνει την τελευταία τριετία σταθερά δουλειές εκεί. Έπαιξε, πάντως, ρόλο και το οικογενειακό περιβάλλον του παίκτη.