Super League 1: Όλοι οι μάνατζερ που έκλεισαν τις χειμερινές μεταγραφές
Ποιοι ήταν οι μάνατζερ που στην τελευταία μεταγραφική περίοδο έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για την ολοκλήρωση κάθε συμφωνίας των ομάδων της Super League 1.Παραδοσιακά η χειμερινή μεταγραφική περίοδος είναι για να διορθώσει η κάθε ομάδα τα καλοκαιρινά της λάθη. Τα κλαμπ της Super League 1 αυτό προσπάθησαν να πράξουν.
Υπήρξαν και εξαιρέσεις, βέβαια. Για άλλη μία μεταγραφική περίοδο μεσούσης της σεζόν ο Αστέρας Τρίπολης δεν θέλησε να κάνει κάποια κίνηση. Άλλες ομάδες επέλεξαν να κάνουν μεταγραφές έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και το «αύριο». Ορισμένοι έχασαν ποδοσφαιριστές και κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν.
Πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι προσθήκες όλων των κλαμπ ακόμη και από το παράθυρο των ελεύθερων. Το Sportime έκανε το δικό του ταμείο εν αναμονή της εκκίνησης των πλέι οφ και των πλέι άουτ, τώρα που άνοιξε και το έξτρα παράθυρο από τη FIFA λόγω του ρωσοουκρανικού. Ψάξαμε, βρήκαμε και καταγράψαμε ποιοι ήταν οι μάνατζερ που βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα deals στη Super League 1. Ο ρόλος των agents στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι κομβικός σε αρκετές περιπτώσεις και γι’ αυτό τον αναδεικνύουμε.
Super League 1 – Τα deals που έγιναν
ΑΕΚ: Μία ήταν η μεταγραφή που έκανε η Ένωση. Πελάτης της Global Soccer Managment είναι ο Αλεξάντερ Φράνσον, ενός γραφείου που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τους Οντιλόν Κοσουνού (Λεβερκούζεν) και Εμίλ Κραφτ (Νιούκαστλ). Είχε την τιμητική της η Global αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, αφού έκανε και άλλα deals, ενώ υπήρξαν και παίκτες της που είχαν συζητήσεις με ομάδες χωρίς τελικά να πέσουν οι υπογραφές.
Απόλλων Σμύρνης: Συνήθως αυτός που βρίσκεται πιο χαμηλά στη βαθμολογία, κάνει και τις περισσότερες μεταγραφές. Σε αυτό τον τομέα βγήκαν πρωταθλητές στη Ριζούπολη. Η αρχή έγινε με τον Νίκολα Γιακιμόφσκι, τον οποίο πήγε εκεί ο άλλοτε ποδοσφαιριστής διάφορων ελληνικών ομάδων Μίλος Τζόκιτς. Ο Γιάννης Γιαννιώτας είναι παίκτης των Πολ Κουτσολιάκου και Μάκη Μίχα και ο Μικαλάι Σίγκνεβιτς ως deal αποτέλεσε προϊόν της συνεργασίας των Αλεξάντερ Πάνκοφ και Λάζαρου Σούσκα. Το συγκεκριμένο δίδυμο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν να συνεργάζεται σε μεταγραφές. Ο Τόμας Ρόγκνε έκλεισε μέσω της σύμπραξης του Αντώνη Αποστολόπουλου με τη Global Soccer Managment, ενώ οι δύο πλευρές πρωταγωνίστησαν και σε μεταγραφή άλλης ομάδας. Ο Γκρέγκα Σόρτσαν εκπροσωπείται από τον Μάρκο Μιχάλιεβιτς και ο Μανώλης Ασσαριώτης ήταν εκείνος που έφερε εις πέρας τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Ραμάν Τσίμπσαχ ντύθηκε στα «κυανόλευκα» μέσω του Γιάννη Εμμανουηλίδη. Στο φινάλε ο Απόλλων απέκτησε και τους Μανουέλ Φερνάντες και Τζέρι Μπακογκού. Στην περίπτωση του πρώτου ουσιαστικά ρόλο μάνατζερ έπαιξε ο Μπρούνο Άλβες που τον γνώριζε, ενώ στου δεύτερου ο Τζανλούκα Φέστα. Τον Νιγηριανό, πάντως, εκπροσωπεί το γραφείο Starbidge, γραφείο που διατηρεί δεσμούς και με τον Γιακιμόφσκι.
Άρης: Μετρημένες ήταν οι προσθήκες που έγιναν. Πρώτη ο Λουίς Πάλμα της Top Radical Sports, του γραφείου που έφερε στα μέρη μας και τον συμπατριώτη του Ντέιμπι Φλόρες στον Παναιτωλικό. Ακολούθησε ο Σεϊκ Ντουκουρέ της Simbioze Football και η αυλαία έπεσε με τον Σαλέμ Εμπακατά. Ο γνώριμος στους Θεσσαλονικείς Γιώργος Ελευθερούδης έκλεισε το τελευταίο deal, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν περιορίστηκε μόνο εκεί η συνεισφορά του.
Αστέρας Τρίπολης: Πριν από δύο χρόνια οι Αρκάδες είχαν κάνει μόλις μία μεταγραφή (Μίλος Ντέλετιτς). Πέρυσι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα δεν πήραν ούτε έναν παίκτη. Το ίδιο συνέβη και φέτος. Συνεπώς μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι. Το μοναδικό deal που είχε σχέση με το κλαμπ ήταν ο δανεισμός του Αλί Μπαμπά στην Ξάνθη. Ο Σάκης Τζήκας τον εκπροσωπεί, αν και σχεδόν όλα έγιναν μεταξύ των δύο ομάδων.
Ατρόμητος: Αρκετές οι προσθήκες και στο Περιστέρι. Η πρώτη ήταν προϊόν μίας συνεργασίας που αναφέραμε και προηγουμένως. Global Soccer Managment και Αντώνης Αποστολόπουλος έκλεισαν τη μεταγραφή του Άουγκουστ Έρλινγκμαρκ. Ο Γιώργος Τζοβάρας είναι πελάτης του Τάι, ο οποίος και εκτός συνόρων ήταν αρκετά ενεργός. Ενεπλάκη τόσο στη μεταγραφή του Φερνάρντο Κοστάντσα στη ρωσική Κρίλια όσο και στου αντικαταστάτη του στη Σερίφ, Ρενάν Γκέδες. Ο Σάκης Τζήκας μεσολάβησε για τον Ντορίν Ροτάριου σε συνεργασία με τον μάνατζέρ του Ζουχέρ Εσικάλ, ενώ η SEG στην οποία εργάζεται ο Τάσος Παπαδόπουλος διατηρεί τα δικαιώματα του Αντίλ Ναμπί. Ο Ντένις Άλιμπεκ ήρθε στην Ελλάδα μέσω του Αταλίλ Λίτα (συν μία εγχώρια χείρα βοηθείας) και ο Μάρκο Μάριτς ελέω Πολ Κουτσολιάκου και Μάκη Μίχα.
Βόλος: Τρεις οι κινήσεις που έκαναν οι Θεσσαλοί. Η τελευταία χρονικά ήταν ο Χόρχε Κορέα. Εκείνος που τον βοήθησε να έρθει στα μέρη μας είναι ο Χεράρδο Μαγκνταλένα. Δεν είναι άγνωστο το όνομά του στην Ελλάδα και ειδικά στους διοικούντες των «κυανέρυθρων». Έχει και άλλους παίκτες εκεί ενώ ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Αχιλλέα Μπέο υπάρχει από αρκετά παλιότερα. Τον Νικολάι Άλχο εκπροσωπεί ο Ντάνιελ Μηνοβγίδης, ομογενής ατζέντης με καταγωγή από το Κιλκίς. Η μητέρα του είναι Φινλανδή και κάπως έτσι υπάρχουν συμπατριώτες της στο πελατολόγιό του. Τέλος, ο Χρήστος Σιελής ανήκει στην εταιρεία του Κρις Μυλωνά και ρόλο στη συγκεκριμένη μεταγραφή είχε και ο Σωτήρης Πετρίδης.
Ιωνικός: Σεφτέ με τον Βασίλη Μάντζη έκαναν τον Ιανουάριο στη Νίκαια, ο οποίος εκπροσωπείται από τον Γιάννη Σκοπελίτη. Ακολούθησε η επιστροφή του Βαγγέλη Πλατέλλα. Μπορεί να έχει μάνατζερ τον Χάρη Κωστάκη, όμως, όλα έγιναν κατόπιν επαφών του παίκτη και της ομάδας. Ο Ρικάρντο Βαλιέντε είναι deal που πιστώνεται ο Λάζαρος Σούσκας και ο Νέιτς Βίντμαρ πήγε στους Νικαιώτες μέσω του Μιλόε Κλάεβιτς. Ο Σέρβος έχει παίξει στον Ιωνικό, τον έχει υπηρετήσει και ως προπονητής, ενώ σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο πήγε και τον Ίβο Μάροβιτς στον ΠΑΟΚ Β’.
Λαμία: Αρκετοί έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στις μεταγραφές των Φθιωτών. Ο Λας Μπανγκουρά ήταν μία επιλογή του Πίτι. Εκείνος έκανε όλες τις επαφές με τη Ράγιο Βαγιεκάνο και τον άλλοτε συμπαίκτη του χωρίς να μπουν ενδιάμεσοι. Το πήρε πάνω του ο πρώην Ισπανός τεχνικός διευθυντής και στην υπόθεση του Νταβίντ Σιμόν, ο οποίος εκπροσωπείται από την Alium Soccer. Ο Νίκα Νινούα είναι πελάτης του Λέβαν Γκαμπριχίτζε, αν και όλα έγιναν κατόπιν συζητήσεων των δύο κλαμπ. Ο Απόστολος Βέλλιος ντύθηκε στα «κυανόλευκα» μετά από πρόταση φίλου του Πανουργιά Παπαϊωάννου (σ.σ. και άλλοτε προέδρου ΠΑΕ), ενώ το deal του Λούκας έφερε την υπογραφή του Γιάννη Μπιτζίδη.
Ολυμπιακός: Με γνωστά μανατζερικά γραφεία δούλεψαν οι Πειραιώτες σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Εξαίρεση αποτελεί ο Κώστας Μανωλάς. Η επιστροφή του έγινε χωρίς μεσάζοντες και ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος απλώς βοήθησε σε κάποιες λεπτομέρειες. Ο Μπαντιουγκού Φαντιγκά είναι πελάτης της 2SAgency, ενός γαλλικού γραφείου που μεταξύ άλλων έχει τον Ματεό Γκεντουζί, και ο Ντιμπί Κεϊτά της CAA Base, μίας εταιρείας κολοσσού με παίκτες όπως οι Χέουνγκ-μιν Σον, Ραφαέλ Βαράν και Βίλφριντ Ζαχά και προπονητές όπως οι Κάρλο Αντσελότι, Φρανκ Λάμπαρντ και ο Ελληνοαυστραλός Άγγελος Ποστέκογλου. Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα προσέθεσε στο δυναμικό της τον Μαντί Καμαρά. Ο καθένας καταλαβαίνει πως δεν χρειαζόταν μάνατζερ για τη μεταγραφή του Ζοάο Καρβάλιο, που πάντως εκπροσωπείται από τη SEG, και ο Αμπντουλαγέ Νταμπό έπιασε λιμάνι μέσω του Μεϊσά Εντιαγέ. Είναι ένας αρκετά ισχυρός agent (με πελάτες όπως οι Βισάμ Μπεν Γεντέρ και Ζοφρέ Κοντογκμπιά), τον οποίο εμπιστεύονται σταθερά οι «ερυθρόλευκοι».
ΟΦΗ: Τρεις παίκτες απέκτησαν οι Κρητικοί. Εκτός Super League 1 μόνο ένας αγωνιζόταν. Ο λόγος για τον Λουίζ Φελίπε. Μπορεί χείρα βοηθείας να έδωσαν διάφοροι, αλλά ο Βραζιλιάνος εκπροσωπείται από τον Ζοάο Αραγκάο. Χρήστος Μανδάς και Γιάννης Μπουζούκης ανήκουν σε γνωστά γραφεία. Ο πρώτος στη ROGON (Πολ Κουτσολιάκος και Μάκης Μίχας αυτοί που τον «χειρίζονται»), ο δεύτερος στη Sports Action του Πάνου Γαλαριώτη.
Παναθηναϊκός: Μία και καλή ήταν η προσθήκη που έκανε το «τριφύλλι». Ο λόγος για τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Μάνατζερ του Σέρβου ο Μίλος Μαλένοβιτς. Από τους πρωταγωνιστές στη Super League 1 τελευταία. Μετά τις πέντε μεταγραφές του το καλοκαίρι σε ΑΕΚ (Τσούμπερ και Γέφτιτς), Βόλο (Γκιουλέν), Ατρόμητο (Σπιριντόνοβιτς) και Άρη (Χαΐροβιτς), πήγε παίκτη του και στους «πράσινους». Στο πελατολόγιό του υπάρχουν και πιο «βαριά» ονόματα όπως του Ντούσαν Τάντιτς και του Μπεράτ Τζιμσίτι που με την Αταλάντα έβαλε δύο γκολ στον Ολυμπιακό στο Μπέργκαμο.
Παναιτωλικός: Στοχευμένες προσθήκες έκαναν τον Ιανουάριο οι Αγρινιώτες. Γιάκομπ Ούνε Λάρσον και Ναντρέι Νταγκό οι δύο που έχουν κλέψει τις εντυπώσεις. Ο πρώτος ήρθε στα μέρη μας μέσω του Κώστα Γεωργοπάλη. Μάνατζερ με παράδοση στις Σκανδιναβικές χώρες. Το σουηδικό γραφείο BHM Sports Agency τον εκπροσωπεί. Όσο για τον Νταγκό, ο agent που έκλεισε το deal ήταν ο Μάρκος Λαγός. Ο Κροάτης Ντάνκο Ντίκιτς είναι ο μάνατζέρ του. Στο πελατολόγιο του Πασχάλη Τουντούρη βρίσκεται ο Γιάννης Ανέστης και ο Γιόχαν Μάρτενσον είναι πελάτης της Taldea Advisory Group. Το συγκεκριμένο γραφείο το έχουν εμπιστευτεί και στο παρελθόν οι Αγρινιώτες με τη μεταγραφή του Ράσμους Σίεστεντ. Ο δίαυλος επικοινωνίας δεν σταματάει εκεί, όπως φάνηκε και από το προ μηνών ταξίδι του Μάκη Μπελεβώνη στη Σουηδία.
ΠΑΟΚ: Ο Ζοάν Σάστρε ήταν η πρώτη απόδειξη πως ο Ζοσέ Μπότο μπορεί να χτυπήσει και πόρτες μεγάλων μανατζερικών γραφείων όπως η LIAN Sports του Φάλι Ραμαντάνι. Εν Ελλάδι συνεργάτες της οι Χρήστος Αποστόλου και Μιχάλης Ρέτσος. Το ελληνικό δίδυμο ενεπλάκη στη μεταγραφή, ενώ προϊόν της συγκεκριμένης συνεργασίας ήταν και το deal του Παναγιώτη Ρέτσου στην Ελλάς Βερόνα. Στη Super League 1 παίζει πια εκτός του Άλεξ Σοάρες και ο αδερφός του Φιλίπε. Ο Ντιόγκο Κορέια Ενρίκες τον έχει. Στο ίδιο γραφείο ανήκει και ο Τιάγκο Ντάντας, που συνδέθηκε με τους Θεσσαλονικείς. Για την ιστορία να σημειωθεί πως άλλος Πορτογάλος μάνατζερ έφερε στα μέρη μας τον αδερφό του Φιλίπε, Άλεξ.
ΠΑΣ Γιάννινα: Κάλουμπ Στάνκο και Λουίς Ποζνάνσκι ήταν τα χειμερινά ψώνια των Ηπειρωτών. Κοινός παρονομαστής η γερμανική ποδοσφαιρική παιδεία. Ο πρώτος πήγε πρακτικά χωρίς μάνατζερ στους «κυανόλευκους» ένεκα της γνωριμίας του με τον Ηρακλή Μεταξά, αν και τον δηλώνει η PRO FC ως πελάτη της. Ο δεύτερος χρειάστηκε τον αρκετά δραστήριο στα Ιωάννινα την τελευταία τριετία Κωνσταντίνο Φάρρα.