Τερματοφύλακες: Οι μετρ στις αποκρούσεις πέναλτι
Το sportime.gr σας παρουσιάζει μερικούς από τους γκολκίπερ που έγιναν ήρωες στην ψυχοφθόρο διαδικασία χαρίζοντας κύπελλα ή προκρίσεις στις ομάδες τουςΨυχολογία, ικανότητα, σωστό διάβασμα αντιπάλου και λίγη τύχη. Aυτά είναι μερικά από τα απαραίτητα συστατικά που μετατρέπουν τους τερματοφύλακες σε… μάστερ στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.
Αποκρούσεις που πολλές φορές μπορούν να αναδείξουν έναν πορτιέρε σε ήρωα και να δώσουν στην ομάδα του έναν τίτλο ή μια πρόκριση. Η απόδοση του γκολκίπερ της Σάαρμπρικεν, Ντάνιελ Μπατς, στον προημιτελικό του Κυπέλλου Γερμανίας κόντρα στη Φορτούνα Ντίσελντορφ, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.
Ο 29χρονος έπιασε συνολικά πέντε (!) εκτελέσεις από την «άσπρη βούλα», με τις τέσσερις να είναι στη διαδικασία των πέναλτι. Το αποτέλεσμα; Οι σωτήριες επεμβάσεις του έγιναν viral και η τέταρτης κατηγορίας Σάαρμπρικεν έδωσε συνέχεια στο όνειρό της, καθώς πήρε το εισιτήριο στους «4» της διοργάνωσης.
Πέραν του Μπατς όμως, το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα η διαδικασία των πέναλτι, μας έχουν χαρίσει αξέχαστες στιγμές, γεμάτες τιτανομαχίες και καθηλωτικές εμφανίσεις.
Με αφορμή τον ήρωα της Σάαρμπρικεν, το sportime.gr σας παρουσιάζει μερικά από τα πιο εμβληματικά στιγμιότυπα με πρωταγωνιστές τους μετρ στις αποκρούσεις πέναλτι.
Xέλμουτ Ντουκαντάμ
«Ο ήρωας της Σεβίλλης». Αυτό ήταν το παρατσούκλι που αποδόθηκε στον πάλαι ποτέ θηριώδη Ρουμάνο τερματοφύλακα της Στεάουα Βουκουρεστίου, ύστερα από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1986. Το «Σάντσεθ Πιθχουάν» γέμισε με φίλους της Στεάουα, αλλά κυρίως με εκείνους της Μπαρτσελόνα που έπαιζαν «εντός έδρας» για το πρώτο Ευρωπαϊκό στην ιστορία τους.
Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον Ρουμάνο γίγαντα. Ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ απέκρουσε και τις τέσσερις εκτελέσεις των «μπλαουγκράνα» σκορπώντας χαμόγελα στους συμπατριώτες του και δάκρυα απόγνωσης στους Καταλανούς. Μια επίδοση που παραμένει ρεκόρ στον θεσμό μέχρι και σήμερα.
Τερματοφύλακες: Όλιβερ Καν
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Όλιβερ Καν σχεδόν μιμήθηκε τον Ρουμάνο συνάδελφό του, βάζοντας «στοπ» στα όνειρα της Βαλένθια για ένα Champions League. Κάριου, Zάχοβιτς, Πελεγκρίνο. Και οι τρεις «νυχτερίδες» έπεσαν πάνω στον on-fire Γερμανό, ο οποίος χάρισε το τέταρτο Champions League στην Μπάγερν Μονάχου.
Το μεγαλείο του fair play το έδειξε λίγα λεπτά αργότερα, όταν έτρεξε να παρηγορήσει τον επίσης εκπληκτικό Σαντιάγο Κανιθάρες, ο οποίος είχε σώσει με τη σειρά του δύο πέναλτι.
Η τιτανομαχία του «Ολντ Τράφορντ»
Στον τελικό του Champions League του 2003, Μίλαν και Γιουβέντους συνέθεσαν έναν ιταλικό «εμφύλιο», ο οποίος κρίθηκε από τα πόδια του Αντρέι Σεφτσένκο. Για να φτάσει στον Ουκρανό η μοίρα του ματς, προηγήθηκε μια απίθανη τιτανομαχία ανάμεσα στους δύο γκολκίπερ. Ντίντα και Μπουφόν έκαναν ό,τι περνούσε από τα… γάντια τους, για να κατακτήσουν το τρόπαιο.
Τρεις επεμβάσεις ο Βραζιλιάνος και άλλες δύο ο Ιταλός, με τον πρώτο να πανηγυρίζει έξαλλα το έκτο κύπελλο των «ροσονέρι» στη διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως επρόκειτο για μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο τερματοφύλακες- θρύλους που σίγουρα έχει μείνει ανεξίτηλη στις μνήμες των ποδοσφαιρόφιλων.
Τερματοφύλακες: Το «μπλόκο» του Τσεκ
Ένας ακόμα ήρωας στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν ο Πετρ Τσεχ. Το 2012, σε ένα κατάμεστο «Allianz Arena», ο Τσέχος γκολκίπερ προσέφερε την απόλυτη ψυχρολουσία στους φίλους της Μπάγερν. Αρχικά απέκρουσε το πέναλτι του Άριεν Ρόμπεν στην παράταση με το σκορ στο 1-1. Όταν η αναμέτρηση οδηγήθηκε στη «ρωσική ρουλέτα» των πέναλτι, ο πορτιέρε της Τσέλσι ήταν «ζεστός» και έσωσε μια ακόμα εκτέλεσε. Έτσι, μαζί με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, που ευστόχησε στο τελευταίο χτύπημα, έγιναν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στον δρόμο για το πρώτο Champions League των «μπλε».
Η «χρυσή» αλλαγή του Φαν Χάαλ
Απίθανες στιγμές όμως προσέφερε το ποδόσφαιρο και σε εθνικό επίπεδο. Πιο χαρακτηριστική φυσικά, η απόφαση του προπονητή της εθνικής Ολλανδίας, Λουίς Φαν Χάαλ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το 2014. Για 119 λεπτά, ο Γιάσπερ Σίλεσεν υπερασπιζόταν την εστία των «οράνιε» και όλα έδειχναν ότι εκείνος θα καθόταν κάτω από τα δοκάρια και στα πέναλτι.
Ωστόσο, ο Φαν Χάαλ είχε αντίθετη γνώμη, μιας και ήξερε ότι ο νεαρός τότε Σίλεσεν δεν είχε την ίδια ικανότητα στις αποκρούσεις πέναλτι όπως ο Τιμ Κρουλ, που καθόταν στον πάγκο. Η αλλαγή έγινε λίγο πριν τη λήξη της παράτασης. Ο Κρουλ δικαίωσε τον προπονητή του και με δύο επεμβάσεις σε αντίστοιχα πέναλτι έδωσε την πρόκριση στους Ολλανδούς για τα ημιτελικά.
Ο Φαν Χαλ βγάζει τον Σίλεσεν γνωρίζοντας ότι στις εκτελέσεις πέναλτι δεν έχει την ίδια ικανότητα με τον Τιμ Κρουλ. Ο δεύτερος μπαίνει και γίνεται ο ήρωας ενός ολόκληρου είδους.