SPECIALS

Θα την ονομάζουν VTB…Greece!

Ενας Ρώσος και τρεις Ελληνες μπαίνουν σε ένα μπαρ… Ή μάλλον όχι; Κάτι δεν είναι σωστό. Δεν πρόκειται για αστείο. Είναι εξαιρετικά σοβαρό. Τόσο που περιέχει και έναν τίτλο. Καθετί που διαθέτει την έννοια «Final Four» μοιάζει να είναι (μπασκετικής) ζωής και θανάτου. Η VTB League αποφάσισε, φέτος, να αλλάξει το παιχνίδι. Να βάλει άλλους...

Συντάκτης: Μιχάλης Γκιουλένογλου Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ενας Ρώσος και τρεις Ελληνες μπαίνουν σε ένα μπαρ…

Ή μάλλον όχι; Κάτι δεν είναι σωστό. Δεν πρόκειται για αστείο. Είναι εξαιρετικά σοβαρό. Τόσο που περιέχει και έναν τίτλο.

Καθετί που διαθέτει την έννοια «Final Four» μοιάζει να είναι (μπασκετικής) ζωής και θανάτου.

Η VTB League αποφάσισε, φέτος, να αλλάξει το παιχνίδι. Να βάλει άλλους όρους, με σκοπό να διαφοροποιήσει τις ισορροπίες.

Πρόσθεσε στην εξέλιξη του πρωταθλήματός της ένα Final Four. Δύο ημιτελικοί, ένας τελικός, ένας νικητής!

Στο ραντεβού της Μόσχας θα βρεθούν οι… τύποι από το μπαρ! Ο Ρώσος είναι ο άλλοτε πλέι μέικερ της Εθνικής ομάδας της χώρας, Βασίλι Καράσεφ.

Οι Ελληνες, ο Γιώργος Μπαρζώκας, προπονητής της Χίμκι, ο Δημήτρης Ιτούδης, προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Δημήτρης Πρίφτης, προπονητής της Ούνικς Καζάν.

Δίχως υπερβολή, τούτο το Final Four, το παρθενικό της VTB θα αποτελεί μία ωδή στο ελληνικό μπάσκετ. Ένα τραγούδι, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ξακουστό και χιλιοτραγουδισμένο. Αφιερωμένο στην προπονητική χάρη της χώρας μας.

Τούτη η τελική τετράδα ξεχειλίζει – όχι μόνο από ταλέντο – αλλά και από χρήματα. Βλέπετε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η ομάδα με το πιο ακριβό μπάτζετ (36.500.000 ευρώ). Η Χίμκι η δεύτερη (22.800.000 ευρώ), η Ούνικς η τέταρτη (12.200.000 ευρώ) και η Ζενίτ η πέμπτη (11.600.000).

Η μοναδική που… χάλασε την εξίσωση είναι η Λοκομοτίβ Κουμπάν (τρίτο πλουσιότερο μπάτζετ με 15.300.000 ευρώ). Για όλα φταίει το… θαύμα της ομάδας του Μπαρτζώκα. Τυπικά, η… παρείσακτη του Final Four είναι η Χίμκι. Η ομάδα που τερμάτισε στην 6η θέση της κανονικής περιόδου και βρέθηκε στον ημιτελικό, διαλύοντας την Λοκομοτίβ με 3-0 στα ημιτελικά!

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει κατακτήσει τρεις φορές τη VTB League με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στον Δημήτρη Ιτούδη η διαδικασία δεν είναι άγνωστη. Εχει βρεθεί σε Final Four. Εχει αποχωρήσει νικητής. Εχει αποχωρήσει ταπεινωμένος. Το πόρισμα… μαρτυρά πως αυτό το format δεν ταιριάζει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κάπως έτσι, ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στη σχεδόν μόνιμη κάτοχο της VTB και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης διάθετει τη δική του γοητεία (18:00).

Βλέπετε, η ομάδα του Βασίλι Καράσεφ είναι υπεύθυνη για τη μία από τις δύο ήττες που υπέστη η ΤΣΣΚΑ στην κανονική περίοδο! Η Ζενίτ είχε επικρατήσει στην Αγία Πετρούπολη με 87-83, στις 14 Ιανουαρίου του 2018.

Από τότε, η ΤΣΣΚΑ «τρέχει»αήττητο 15 αγώνων στο εγχώριο πρωτάθλημα. Αν ο κύκλος πρόκειται να κλείσει, όπως άνοιξε, θα φανεί στη λήξη του αγώνα.

Η ιδιομορφία της Ζενίτ είναι πως ο κορυφαίος σκόρερ που διαθέτει ο Βασίλι Καράσεφ είναι ο… κανακάρης του, ο 24χρονος Σεργκέι (16.5 πόντους ανά παιχνίδι). Σα να λέμε, οικογενειακή υπόθεση.

Το 2016 ο προπονητής της Ζενίτ, Βασίλι Καράσεφ είχε αναδειχθεί κόουτς της χρονιάς.

Ο άλλος ημιτελικός διαθέτει μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Θα μοιάζει τρόπον τινά με μία ελληνική… τραγωδία. Αφού δύο Ελληνες προπονητές θα κοντραριστούν για μία θέση στον τελικό. Και ένα άλλο μεγάλο δέλεαρ, το οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Ο Δημήτρης Πρίφτης φιλοδοξεί να δώσει στην Ούνικς την πρώτη κούπα της στη VTB.

Ο Δημήτρης Πρίφτης θα ανταμώσει με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και η Ούνικς θα συναντήσει τη Χίμκι (21:00).

Σε αυτόν τον ημιτελικό ξεχωρίζει ένα όνομα. Ο Αλεξέι Σβεντ. Κορυφαίος σκόρερ της Ευρωλίγκας και πρώτος σκόρερ στη VTB (23.14 πόντους ανά παιχνίδι).

Αυτός θα είναι η αρχή και το τέλος, για τις επιλογές της Χίμκι. Οχι πως το ρόστερ της Ούνικς… χωλαίνει σε ποιότητα.

Ο 35χρονος Στέφαν Λάσμε παίζει σαν έφηβος. Και ο Τζαμάρ Σμιθ ξέρει να σκοράρει. Και ο Κίνο Κόλομ να πασάρει. Το απαραίτητο… αλάτι στην αναμέτρηση, όπου η Χίμκι λογίζεται ως το φαβορί, είναι οι δύο φετινές ήττες της από την Ούνικς, με συνολική διαφορά 4 πόντων (80-79 στο Καζάν, 83-80 στη Μόσχα).

Η Χίμκι είναι η ομάδα που «έσπασε» την κυριαρχία της ΤΣΣΚΑ, τη σεζόν 2010-2011 και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ελπίζει να… επαναστατήσει ξανά.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Υπάρχει όμως το δέλεαρ. Ποιο είναι αυτό; Αφορά τις τρεις ομάδες, εκτός της ΤΣΣΚΑ και ονομάζεται Ευρωλίγκα.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχει εξασφαλισμένη τη συμμετοχή της, λόγω του 10ετούς εγγυημένου συμβολαίου που έχει υπογράψει. Μόνο που η VTB δίνει μία ακόμη θέση στην Ευρωλίγκα. Αν η ΤΣΣΚΑ προκριθεί στον τελικό, τότε ο νικητής του ημιτελικού ανάμεσα στη Χίμκι και την Ούνικς προκρίνεται αυτόματα στην Ευρωλίγκα. Αν η Ζενίτ κάνει την έκπληξη, τότε ο νέος πρωταθλητής θα αγωνιστεί την επόμενη σεζόν με τα μεγάλα… παιδιά!

Το Final Four θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι τις 10 Ιουνίου στο «VTB Ice Palace» της Μόσχας, χωρητικότητας 13.000 θεατών. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του είναι η πρώτη φορά που θα στεγάσει έναν αγώνα μπάσκετμπολ.

Η πρόσοψη της «VTB Ice Arena».

Exit mobile version