Θαλάσσια λουτρά στην οδό Πατησίων!!!
Ποια πισίνα εξυπηρετούσε τα…πτωχόπαιδα της Αθήνας το 1935; Ποια σταρ του σινεμά έβλεπαν οι Αθηναίοι το 1917; Σε τι χρησίμευαν τα δέρματα αρουραίων το 1912; Τι ήθελαν οι επιχειρηματίες το Καλλιμάρμαρο το 1932; Από πού έφευγε το ατμόπλοιο για την Βουλιαγμένη; Έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα Ενοικίαση μονοκατοικίας με πάρκινγκ…...Ποια πισίνα εξυπηρετούσε τα…πτωχόπαιδα της Αθήνας το 1935; Ποια σταρ του σινεμά έβλεπαν οι Αθηναίοι το 1917; Σε τι χρησίμευαν τα δέρματα αρουραίων το 1912; Τι ήθελαν οι επιχειρηματίες το Καλλιμάρμαρο το 1932; Από πού έφευγε το ατμόπλοιο για την Βουλιαγμένη;
Έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε πολλά άλλα
Ενοικίαση μονοκατοικίας με πάρκινγκ… λάθος, με στάβλο
Διαβάζουμε σε εφημερίδα του 1909 ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του η μεγάλη μονοκατοικία της Ιονικής τράπεζας που βρίσκεται επί των οδών Πατησίων και Ηρακλείου έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι διαθέσιμη προς ενοικίαση. Προσοχή, διέθετε και πάρκινγκ καθώς γίνεται σαφές ότι μαζί με την μονοκατοικία διατίθενται και οι στάβλοι όπισθεν του κτιρίου… Τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια ήταν το μεταφορικό μέσο της εποχής!!!
Κινηματογράφος και πόλεμος
Βρισκόμαστε στο 1917 και οι Αθηναίου στο «Παλλάς» διασκέδαζαν με ένα «μέγα θεατρικόν δράμα» που είχε τίτλο «Η Κουρσάρα». Βεβαίως πρόκειται για ταινία του βωβού κινηματογράφου με πρωταγωνίστρια την Ιταλίδα Μαρία Ζακομπίνι, που ήταν από τις… γόησσες τις εποχής στην Αθήνα.
Μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία την Ζακομπίνι που γοήτευε τους Αθηναίους εκείνη την εποχή, μαζί με την Λίλιαν Γκυς, την Φρατζέσκα Μπερτίνι, την Πινα Μπενικέλι, πριν ακόμα εμφανιστεί στην παγκόσμια σκηνή η Γκρέτα Γκάρμπο.
Προσέξτε και στο κάτω μέρος τη διαφήμισης: Υπάρχει προβολή από το μέτωπο καθώς ο «μεγάλος πόλεμος» (ο πρώτος Παγκόσμιος) ήταν σε εξέλιξη.
Επιχειρηματίες ήθελαν το Καλλιμάρμαρο
Το 1932, δηλαδη 86 χρόνια πριν, γινόταν μια συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να ληφθεί απόφαση επί των αιτήσεων που είχαν καταθέσει επιχειρηματίες προκειμένου να τους παραχωρηθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο για πυγμαχικές συναντήσεις.
Μάλιστα οι επιχειρηματίες για να προδιαθέσουν ευμενώς την Ολυμπιακή Επιτροπή υποσχέθηκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατίθεντο για τα έξοδα ταξιδιού της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες.
Μάλιστα η εφημερίδα παίρνει ξεκάθαρη θέση ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν γίνεται να επηρεάσουν την Ολυμπιακή Επιτροπή «η οποία ασφαλώς και θα αρνηθεί να παραχωρήσει τον ιερόν μυσταγωγικόν χώρον προς χρηματισμό και επιχείρηση ανθρώπων που χλευάζουν τη φίλαθλο ιδεολογία και το αρχαίο ιδεολογικό πνεύμα της αγωνιστικής και ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος»
Πισίνα στην οδό Πατησίων
Η φωτογραφία που βλέπετε, από το 1935 απεικονίζει την συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας. Και όπως ενημερωνόμαστε είναι «μια πολιτισμένη γωνιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο παιδικός κήπος όπου κάθε καλοκαίρι χιλιάδες πτωχόπαιδα που δεν έχουν τα μέσα να πάνε στο Φάληρο, παίρνουν το θαλάσσιο λουτρό τους»
Διαψεύστε τον γάμο μου
Μεγάλο ζόρι τράβηξε ο Ιωάννης Βλατάκης το 1920 καθώς με επιστολή του ζητούσε να διαψευστεί η αναγγελία γάμου του που είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη μέρα στην εφημερίδα «Εστία»
Ηλικιωμένη που ερωτεύτηκε…
Πάμε σε κάτι πιο χαρούμενο καθώς διαβάζουμε ερωτικό σκάνδαλο σε εφημερίδα του 1904… Η Θ.Λύγα, χήρα, μεγάλη σε ηλικία (φαίνεται από την περιγραφή ότι έχει «τριπλασίους Μαϊους από οδόντας») ερωτεύθηκε τον Α. Στεργίου (κοντινό σε ηλικία). Μάλιστα έδιωξε τα παιδιά της από το σπίτι της και ακολούθως πήρε ό,τι πολύτιμο αντικείμενο είχε στο σπίτι της και πήγε να μείνει με τον αγαπημένο της.
Μάλιστα ο γαμπρός της ερωτευμένης χήρας φρόντισε να διαλαλήσει το ειδύλλιο σε αστυνομία και εφημερίδες!!!
Στην Βουλιαγμένη με ατμόπλοιο για ιαματικά
Βρισκόμαστε στο 1912 κι ενημερωνόμαστε ότι λειτουργούσαν κανονικά τα ιαματικά λουτρά Βουλιαγμένης και μάλιστα στην περιοχή άνοιξαν κρεοπωλείο, παντοπωλείο, λαχανοπωλείο και πολλά άλλα!!!
Μάλιστα γνωστοποιείται ότι η τιμή δωματίου για τον Ιούνιο είναι 1,50 δραχμές, για τον Ιούλιο 2,50 δραχμές και τον Αυγουστο 3 δραχμές. Υπήρχε παντως και η λύση της…παράγκας με 1 δραχμή ημερησίως.
Για την μετάβαση υπήρχε λεωφορείο που έφευγε από το… καφενειο του Κριεκούκη στον οδό Αθηνάς αλλά και ατμόπλοιο από την εξέδρα του Νέου Φαλήρου.
Βιβλία από δέρματα αρουραίων
Το 1912 ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να εμποδίσουν τους ποντικούς να τρώνε τα βιβλία και τους χρηματοφύλακες: Τα κατασκεύαζαν από δέρματα αρουραίων γιατί όταν οι ποντικοί μύριζαν το δέρμα δεν πλησίαζαν.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι κυνηγοί αρουραίων κέρδισαν κατά το παρελθόν στην Αγγλία 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες φράγκα ενώ το 1870 ένας «καλός ποντικός υπονόμου» (το «καλός» τι ακριβώς σημαίνει;) στοίχιζε δύο φράγκα.