SPECIALS

Το νερό που βοηθούσε στην τουαλέτα!

Τι μπορούσατε να πιείτε όταν αισθανόσασταν ανάγκη δια… κένωσιν το 1909; Ποιο ήταν το χρησιμότερον δώρο το 1903; Που μπορούσες να απολαύσεις ρώσικους μεζέδες το 1919 και που ντυνόσουν όπως οι… βασιλιάδες; Αλλά και πότε τρεις χιλιάδες θεατές αγώνα της Εθνικής φορούσαν πουκάμισα ίδιας φίρμας; Και άλλα πολλά! Γάντια, δραχμές 4,90, το… χρησιμότερον δώρον Το έτος...

Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τι μπορούσατε να πιείτε όταν αισθανόσασταν ανάγκη δια… κένωσιν το 1909; Ποιο ήταν το χρησιμότερον δώρο το 1903; Που μπορούσες να απολαύσεις ρώσικους μεζέδες το 1919 και που ντυνόσουν όπως οι… βασιλιάδες; Αλλά και πότε τρεις χιλιάδες θεατές αγώνα της Εθνικής φορούσαν πουκάμισα ίδιας φίρμας; Και άλλα πολλά!

Γάντια, δραχμές 4,90, το… χρησιμότερον δώρον

Το έτος 1903 ανακαλύψαμε την διαφήμιση αυτή σε εφημερίδα της εποχής. Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι αν πήγαινες στο κατάστημα που αναγράφεται στο κάτω μέρος της διαφήμισης, στον οδό Ερμού, θα μπορούσες να πάρεις το… χρησιμότερον δώρον που δεν ήταν άλλο από ένα ζευγάρι γάντια. Κόστος; Δραχμές 4,90, το ζεύγος!

Μέγα Ξενοδοχείον, στην οδό Σταδίου

Σε εφημερίδα του 1904 το (Μέγα) ξενοδοχείο «Η Πριγκήπισσα Ελένη» διαφημίζει τις ανέσεις του. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε εκτός του ότι βρίσκεται στο Μεγαλοπρεπές Μέγαρον Ευθυμίου, στην οδό Σταδίου (σημείωση: Μην το ψάξετε σήμερα, δεν υπάρχει…). Όπως ενημερωνόμαστε διαθέτει «μεγαλείον», είναι «ευήλιον και ευάερον» και κανείς δεν τολμάει να αμφισβητήσει την «έξοχον επίπλωσιν»! Α ναι, μπορούσατε να φάτε (πριν 118 χρόνια) εις τιμάς λίαν συγκαταβατικάς!

Να ντύνεστε όπως ο Βασιλιάς

Όπως βλέπουμε σε διαφήμιση του 1904, εφόσον κάθε Αθηναίος αποφάσιζε να ράψει τα ρούχα του εις τον «εμπορροραπτικό οίκο Θεόφιλου Χαλκωματά» θα απολάμβανε μοναδικά προνόμια. Βλέπετε ήταν «προμηθευτής της Βασιλικής Αυλής και της Αυτού Υψηλότητας, του πρίγκηπος Γεωργίου».  Μάλιστα τα κουστούμια ήταν «φίνα αγγλικά» και βέβαια «η πανελλήνιος φήμη του κ.Θεοφ. Χαλκωματά είναι αρκετόν δια πάντα κομψευόμενον»!

Πόσο κόστιζαν τα ρολόγια το 1904

Προσέξτε την διαφήμιση (1904) του Χρυσοχοείου Π.Τζίνη που βρισκόταν στην οδό Αιόλου, γιατί περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τις τιμές της εποχής.

Τα χρυσά ρολόγια κόστιζαν 43 δραχμές, τα ρολόγια νίκελ 11,30 δραχμές και τα γυναικεία ρολόγια oxydes κόστιζαν 13,30 δραχμές.   Αν γνωρίζαμε και τον μέσο μισθό της εποχής θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα!!!

Πριν πάτε στην τουαλέτα…

Αυτή η διαφήμιση είναι (εκτός από σπαρταριστή και) χρήσιμη! Δίνεται μια καλή συμβουλή σε εφημερίδα του 1909 πως «όταν αισθάνεστε την ανάγκη δια κένωσιν αγοράσατε μια φιάλη ύδατος HUNYADI JANOS». Η συμβουλή είναι να πίνουν ένα ποτήρι κάθε πρωί όταν έρχεται η ανάγκη για… τουαλέτα καθώς «το αποτέλεσμα είναι βέβαιον και χωρίς να είσθε υποχρεωμένοι να μεταβάλητε τον τρόπο του ζην». Δηλαδή θα πηγαίνατε στην τουαλέτα, χωρίς να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας!!!

Μακαρόνια «πάντων των βασιλέων»

Ξανά στο 1909 και σε διαφήμιση για μακαρόνια, εντυπωσιακή αν μη τι άλλο για την εποχή. Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά εκτός του ότι ήταν βραβευμένα στις μεγαλύτερες εκθέσεις με 39 μεγάλα βραβεία και 11 διπλώματα τιμής, τα ήθελαν και όλοι οι… βασιλιάδες του κόσμου. «Γενικοί προμηθευταί πάντων των Βασιλέων του κόσμου, Πρεσβειών, Προξένων, Στόλων αλλά και της εξοχοτάτης κοινωνίας»! Μάλιστα υπάρχουν και οι σφραγίδες της εξοχοτάτης Αυτου Μεγαλειότητας Βασιλέως των Ελλήνων και του αντίστοιχου των Ιταλών. Αυτά όλα για μακαρόνια «ονομαστού οίκου που είχε θεμελιωθεί το 1827 στην Τοσκάνη»!

Τα καταπότια για την ομορφιά των γυναικών

Όπως γίνεται σαφές από την διαφήμιση, «οι πόνοι του στομάχου καταστρέφουν την καλλονήν των γυναικών. Τυρρανούν και γηράσκουν. Το δέρμα γίνεται ωχρόν, οι οφθαλμοί αυλακούνται, το πρόσωπον ρυδιδούται, το σώμα ισχναίνει, η αναπνοή εξασθενείται». Οπότε ποια είναι η λύση; Τα καταπότια ΠΙΝΚ. Διότι αυτά τα χάπια «ισχυροποιούν τον στόμαχον, δίδουν καλάς χωνεύσεις και θεραπεύουν ταχέως όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα της ασθενείας του στομάχου»

Κομμωτήριο δραχμές 2, κατ’ οίκον δραχμές 2,59

Η δεσποινίς Ελένη Βάγια, το 1917 διαφήμιζε την ικανότητά της στο «κτένισμα των κυριών» στο «Αμερικάνικον Κομμωτήριον Γ.Αναγνωστοπούλου» στην οδό Πανεπιστημίου 46. Το παλιό κτίριο μπορείτε ακόμα να το δείτε καθώς εκεί βρίσκεται σήμερα ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ. Μάλιστα υπάρχουν και υπηρεσίες μασάζ προσώπου αλλά και μανικιούρ σε «τιμάς ηλαττωμένας»! Πέρα όμως από την ιδιαιτέρα αίθουσα δια κυρίας που υπάρχει στο Κομμωτήριο, υπήρχε και υπηρεσία κτενίσματος κατ’ οίκον με 2,59 δραχμές. Το γιατί όχι 2,60, δεν μπορούσε να το ξέρουμε… Α ναι και τριψήφιο νούμερο τηλεφώνου (567).

Ρωσικό εστιατόριο στην Ομόνοια

Το 1919, απέναντι από τον σταθμό της Ομόνοιας λειτουργούσε «Ρωσσικόν Ρεστοράν». Τι μπορούσατε να απολαύσετε εκτός από την «άμεμπτο καθαριότητα και την προθυμοτάτη υπηρεσία»; Ρωσσικαί Ζακούσκαι (σημαίνει «μεζέδες»), ρωσσικό Μπορς (σούπα λαχανικών), βότκα (δεν θέλει ερμηνεία) καθώς επίσης μπύρες και οίνους…

Επίσημος αντιπρόσωπος Ford το 1926

Πριν από 92 χρόνια στην οδό Σταδίου 24 υπήρχε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Ford και συγκεκριμένα η εταιρεία «Αθήνα» που ήταν ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της πρωτεύουσας. Η διαφήμιση είναι… όλα τα λεφτά. Για την ιστορία, στο σημείο υπάρχει πλέον το βιβλιοπωλείο Ιανός.

Το φάρμακο που τα κάνει όλα στο κεφάλι

Το 1926 ο γιατρός Β.Μιχαλέας ανακάλυψε ένα φάρμακο που το ονόμασε «Εύα» και το οποίο θεράπευε ταχέως και ριζικώς την πιτυρίδα, σταματά την τριχόπτωση, καθιστά πλούσια την κόμη, εμποδίζει να γίνονται άσπρες τις τρίχες και όχι μόνο αυτό: Χρωματίζει, έστω και για λίγο, τις τρίχες σε φυσικό χρώμα.

Δωρεάν εξετάσεις για περμανάντ

Το 1935 υπήρχε μια συμβουλή προς τις κυρίες που ήθελαν να κάνουν περμανάντ τα μαλλιάς τους ή να τα βάψουν: Δωρεάν εξέταση σε «νεοτάτου συστήματος μηχάνημα εξ επαγωγής του κ.Εμμανουέλ» προκειμένου να μάθουν αν μπορεί να γίνει περμανάντ ή βαφή μαλλιών!

Τα πουκάμισα των φιλάθλων

Εδώ μείναμε λίγο παραπάνω. Βρισκόμαστε στο 1937 και λίγο μετά τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Αυστριακή Ραπίντ Βιέννης. Όπως ενημερωνόμαστε από τους 10 χιλιάδες θεατές της αναμέτρησης οι τρεις χιλιάδες φορούσαν τα «θαυμάσια και αριστούχα πουκάμισα Αδελφών Δούμα»!!! Διότι είναι «τα καλλιτεχνικώτερα και κομψότερα της Αθήνας και αι τιμαί των εξαιρετικά οικονομικαί». Πλέον στην Θεμιστοκλέους 12 (όπου ηταν το κατάστημα της Αθήνας) βλέπουμε ένα έρημο μαγαζί και στην οδό Δραγάτση 3 (ήταν το κατάστημα Πειραιά) δεν υπάρχει… τίποτα!!!

Exit mobile version