Ήταν 25 Απριλίου του 1950 και η διαδικασία στο ντραφτ του ΝΒΑ κυλούσε. Χωρίς τηλεοπτική μετάδοση τότε. Στο νούμερο 12, πρώτη επιλογή στον δεύτερο γύρο (φανταστείτε ότι τότε υπήρχαν μόνο 11 ομάδες) ήταν ο Τσακ Κούπερ. Οι Μπόστον Σέλτικς που τον επέλεξαν, τόλμησαν: Ο Κούπερ ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός παίκτης που επελέγη ποτέ στο ντραφτ!!!
Φαίνεται ότι…ξεψάρωσαν και άλλες ομάδες. Οι Νιου Γιορκ Νικς ακολούθησαν υπογράφοντας συμβόλαιο με τον Ναθάνιελ Κλίφτον, τον επονομαζόμενο «Sweetwatet» που ήταν μέλος των Χάρλεμ Γκλόμπτροτερς και των Νιου Γιορκ Ρενς, μιας ομάδας αφροαμερικανών που από το 1923 προσπαθούσε να νικήσει τον ρατσισμό.
Και στο νούμερο 100 οι Ουάσινγκτον Κάπιτολς επέλεξαν τον Ερλ Λόιντ. Ήταν μια πρώτη μεγάλη νίκη σε βάρος του ρατσισμού.
Ο Κούπερ τελειώσε την καριέρα του νωρίς (λόγω σοβαρού τραυματισμού στη μέση από τροχαίο ατύχημα) με μέσο όρο 6,7 πόντους και 5,9 ριμπάουντ σε 7 χρόνια παρουσίας σε Σέλτικς, Μπακς, Χοκς και Πίστονς. Οι αριθμοί του δεν λένε τίποτα μπροστά σ’ αυτό που πέτυχε. Οι Σέλτικς τόλμησαν και άνοιξαν το δρόμο! Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός που επελέγη στο ντραφτ.
Ο Κλίφτον πήρε την πρωτιά σε κάτι άλλο: Ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός που υπέγραψε συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Τότε που ο ιδιοκτήτης των Χάρλεμς, Άμπε Σάπερσταϊν πούλησε το συμβόλαιό του στους Νικς αντί 12.500 δολαρίων αλλά ο Κλίφτον (που έπαιρνε 10 χιλιάδες ετησίως στους Χάρλεμ Γκλόμπτροτερς) κράτησε τις 2.500 μόλις!!! Πάντα είχε ερωτήματα γι’ αυτό αν και μπορούσε να συμπληρώνει το εισόδημά του στην off season του ΝΒΑ με αγώνες στους Χάρλεμς. Πολύ περισσότερο… τρελάθηκε, όταν έμαθε ότι οι ομάδα των λευκών που έπαιζε αγώνες επίδειξης κόντρα στους Χάρλεμς, πληρωνόταν καλύτερα.
Στο ΝΒΑ άνοιξε ο δρόμος για το τέλος του ρατσισμού
Ο Ερλ Λόιντ επελέγη στο νούμερο 100 από τους Κάπιτολς. Αργότερα (επειδή οι Κάπιτολς προηγούνταν στο πρόγραμμα) έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός που έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. Ήταν 31/10/1950 σε αγώνα της ομάδας του με τους Ρότσεστερ Ρόαγιαλς (μετέπειτα Σακραμέντο Κινγκς).
Και οι τρεις αντιμετώπιζαν προβλήματα. Τους αποδοκίμαζαν στα γήπεδα. Υπήρξαν περιπτώσεις που σε ξενοδοχεία αρνιόνταν να τους σερβίρουν. Όμως έμειναν στην ιστορία γιατί έσπασαν την απαράδεκτη και ρατσιστική τακτική του ΝΒΑ. Ήταν οι πρωτοπόροι.
Μέλος του Hall Of Fame και οι τρεις, δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Ο Κούπερ «έφυγε» το 1984, ο Κλίφτον το 1990 και ο Λόιντ το 2015
Δείτε τον Τσακ Κούπερ