SPECIALS

Το ΣΕΦ έχει γενέθλια, γίνεται 37 ετών

Ένα από τα ιστορικότερα κλειστά γήπεδα της Ελλάδας έχουν σήμερα γενέθλια!

Το ΣΕΦ έχει γενέθλια καθώς στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 άνοιξε τις πόρτες του για να παρουσιαστεί στον κόσμο ως ένα υπέροχο κλειστό γήπεδο!
Το ΣΕΦ έχει γενέθλια καθώς στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 άνοιξε τις πόρτες του για να παρουσιαστεί στον κόσμο ως ένα υπέροχο κλειστό γήπεδο!
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το ΣΕΦ έχει γενέθλια καθώς στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 άνοιξε τις πόρτες του για να παρουσιαστεί στον κόσμο ως ένα υπέροχο κλειστό γήπεδο!

Και βέβαια τότε το ΣΕΦ ήταν ένα το καλύτερο κλειστό στην Ελλάδα κι ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Παραμένει γήπεδο ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα καθώς ταυτίστηκε με το θρίαμβο του 1987 στο Eurobasket ενώ έχει φιλοξενήσει κι άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κτίστηκε το 1985 και το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 25.000.000 €.

Σχεδιάστηκε το 1983 από την εταιρεία μηχανικών «Θύμιος Παπαγιάννης και Σία». Το στάδιο χτίστηκε στην αντίπερα πλευρά από το Στάδιο Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στο δυτικό άκρο του Φαληρικού Όρμου.

Εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 1985, στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, και επίσης σε αυτό διοργανώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 1985 τον Μάρτιο.

Μάλιστα υπάρχει και μια ανέκδοτη ιστορία για το πώς απέκτησε τη μορφή καραβιού.

Tο γραφείο που ανέλαβε τα σχέδια, ήταν του εξωτερικού. Κατέθεσε λοιπόν, τέσσερις προτάσεις. Η μια τοποθετήθηκε δίπλα στην άλλη, σε ένα γραφείο, για να επιλέξει ο υπεύθυνος -ο οποίος τύγχανε στρατηγός.

Όταν μπήκε μέσα στην αίθουσα, άφησε το πηλήκιο πάνω στο τραπέζι, πριν τα σχέδια και δίπλα το μπαστούνι του. Είδε τις προτάσεις και όταν τον ρώτησαν  «ποιο θα εγκρίνουμε;», απάντησε «το πρώτο».

Οι συνεργάτες του κατάλαβαν ότι αναφερόταν στο πηλήκιο (με το μπαστούνι να ξεχωρίζει από την πίσω μεριά -εκεί που ακόμα και σήμερα βρίσκεται η καμινάδα) και έπιασαν δουλειά.

Επισήμως, έγινε με τη λογική να έχει μορφή καραβιού, καθώς οικοδομήθηκε δίπλα στην θάλασσα, το οποίο θα μετέφερε μηνύματα ειρήνης και φιλίας. Εξ ου και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Είναι το μοναδικό στάδιο της Ελλάδας που κατασκευάστηκε εξ αρχής ως παγοδρόμιο με μόνιμη παγολεκάνη ολυμπιακών διαστάσεων 30 x 60 m, η οποια καλύπτεται από δρύινο παρκέ ειδικού τύπου ώστε να μετατρέπεται ανά πασα στιγμή πάλι σε παγοδρόμιο.

Λειτούργησε ως γήπεδο για αγώνες χόκεϊ επί πάγου του Πρωτάθληματος Ελλάδας και φιλοξένησε και το Holiday on ice (1986), το Κίεβο on ice (1987) και το Λένινγκραντ οn ice (1989).

Η λειτουργία του μοναδικού παγοδρομίου ολυμπιακών διαστάσεων στην Ελλάδα σταμάτησε προς όφελος άλλων αθλημάτων.

Φυσικά το 1987 συνδυάστηκε με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική Ελλάδας στο Eurobasket. Σε ένα καλοκαίρι ονειρεμένο και αξέχαστο!

Υπάρχει βέβαια και η σχετική ιστορία: Ο τότε Γ.Γ της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε καλέσει για φαγητό τον ισχυρό άνδρα και Γ.Γ της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Ο σκοπός του ήταν προφανής. Κάθισαν στον «Δουράμπεη» να φάνε και ο Βασιλακόπουλος έβαλε τον Στάνκοβιτς να καθίσει σε σημείο που θα έβλεπε το υπό ανέγερση ΣΕΦ. Ο Σέρβος παράγοντας ρώτησε τι χτίζεται εκεί, ο Βασιλακόπουλος του απάντησε και τον κάλεσε να πάνε μια βόλτα να δουν τις εργασίες (αφού είχε συνεννοηθεί με τους εργολάβους).

Κάπως έτσι τον έπεισε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη για μεγάλες διοργανώσεις: Eurobasket’87 και ο μεγάλος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1989, στη θρυλική μονομαχία Ντράζεν Πέτροβιτς- Οσκάρ Σμιντ (Ρεάλ- Καζέρτα)

Το 1991 έλαβε το Χρυσό Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε το IAKS (International Working Group for the Construction of Sports and Leisure Facilities), για την λειτουργικότητα και την ποιότητά του.

Από τη περίοδο 1991-92, το ΣΕΦ είναι έδρα για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Το στάδιο έκλεισε από τον Απρίλιο του 2002 έως τις αρχές του 2004, λόγω εργασιών ανακαίνισης, συνολικού κόστους 7.300.000€ και σε αυτό διεξήχθη η διοργάνωση του βόλεϊ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Τη περίοδο 2001-02 η ομάδα του Ολυμπιακού μετακόμισε στο Κλειστό Γυμναστήριο Γλυφάδας

Η χωρητικότητα του σταδίου μεταβάλλεται, και εξαρτάται από τις πτυσσόμενες κερκίδες που χρησιμοποιούνται στο χαμηλότερο επίπεδο, πέρα από τις 11.600 μόνιμες θέσεις στο μεσαίο και το υψηλό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια αγώνων μπάσκετ,  η χωρητικότητα φτάνει στους 14.776 θεατές, με όλες τις κερκίδες σε λειτουργία.

Οι διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει είναι οι εξής:

Στίβος

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 1985

Ημερίδα Κλειστού Στίβου 2013

Μπάσκετ

Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1985

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1987

Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων 1989

Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1993

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1998

Βόλεϊ

Τελική Φάση – Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Κυπελλούχων 1986, 1996

Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1989

Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1992, 1993

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1994

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1995

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Κυπελλούχων (TopTeams Cup) 2005

Πάλη

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1986

Παγκόσμιο Κύπελλο 1988

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Ανδρών 1999

Γυμναστική

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυναικών 1990

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής 1991

Άρση βαρών

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1999.

Exit mobile version