SPECIALS

Το σκοτεινό παρελθόν ενός ακτιβιστή που ονομάζεται Τζερόντ Μουστάφ

Ο Τζερόντ Μουστάφ, αν και δηλώνει... old school, δεν κοιτάζει πια το – σχετικά ένδοξο – παρελθόν του. Γεμάτο από μπόλικες μπασκετικές παραστάσεις. Και μία τεράστια αμφιβολία.
Το σκοτεινό παρελθόν ενός ακτιβιστή που ονομάζεται Τζερόντ Μουστάφ

«Εκείνη η κατάσταση, το 1993, άλλαξε τα πάντα. Πλέον έχω γίνει κυνικός. Και ορίζω τη ζωή μου. Κοιτάζω περισσότερο το μέλλον απ’ το παρόν».

Μία αμφιβολία είναι αρκετή. Μπορεί να δημιουργήσει… σκιές. Και να αποτυπωθεί – μία και για πάντα – σε μία ανθρώπινη ψυχή.

Ο Τζερόντ Μουστάφ, αν και δηλώνει… old school, δεν κοιτάζει πια το – σχετικά ένδοξο – παρελθόν του. Γεμάτο από μπόλικες μπασκετικές παραστάσεις. Και μία τεράστια αμφιβολία.

Η παρένθεση για τις συστάσεις – ειδικά για τους νεότερους – είναι απαραίτητη.

Κύριοι και κυρίες, γνωρίστε τον Τζερόντ Μουστάφ. Έπαιζε επαγγελματικό μπάσκετ και όταν έφτασε στα μέρη μας, κάπου τον Οκτώβριο του 1994, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, λογίζονταν ως… big deal.

Βλέπετε, μόλις την περασμένη σεζόν ήταν μέλος των Φίνιξ Σανς, οι οποίοι αντιμετώπισαν και έχασαν από τους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν, στους τελικούς του NBA! Ήταν ο αναπληρωματικός του MVP του πρωταθλήματος, Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Χρόνος στο παρκέ, ελάχιστος.

Τέτοιες ήταν και οι ημέρες που πέρασε στη Θεσσαλονίκη. Μα άφησαν ξωπίσω τους έναν… θρύλο. Μαζί με ένα τεράστιο «τι θα γινόταν αν…».

Όταν ο – 48χρονος πια – Μουστάφ είχε φτάσει στην πόλη, προκειμένου να συμφωνήσει και να αγωνιστεί με τον ΠΑΟΚ, είχε τολμήσει να ξεστομίσει τη λέξη «πρωτάθλημα». Και πως να μην το κάνει;

Ο μπαμπάς ακτιβιστής

Στο ίδιο ρόστερ τη σεζόν 1994-1995 υπήρχε ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο οποίος ήρθε την ίδια περίπου εποχή με το επώνυμο Κίνης. Ο Ζόραν Σάβιτς… Και άλλοι πολλοί.

Τελικά η κούπα (του Κυπέλλου ήρθε), αλλά όχι χάρη στον Μουστάφ. Είχε αποχωρήσει κάπου στα τέλη του 1994. Για άλλα μέρη.

Από τότε έχουν κυλήσει πολλά χρόνια. Ο Αμερικανός φόργουορντ έπαιξε για κάμποσα από αυτά μπάσκετμπολ. Μέχρι που δεν ήθελε άλλο.

Και ανέλαβε τον ρόλο που τον ετοίμαζε ο πατέρας του, από τα παιδικά χρόνια του.

Ο Σάαρ Μουστάφ, πατέρας του Τζερόντ, ήταν ακτιβιστής και ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος «Μαύροι Πάνθηρες».

Μόλις συνειδητοποίησε το… δώρο που διέθετε ο γιος του, θέλησε να εξαντλήσει και να εκμεταλλευτεί κάθε πιθανότητα. Και να τον τοποθετήσει σε ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα που να ενδιαφέρεται για την κουλτούρα των Αφροαμερικανών.

«Ποιο είναι το ποσοστό των Αφροαμερικανών εργαζόμενων στο πανεπιστήμιό σας;» και «Πόσοι από τους Αφροαμερικανούς φοιτητές σας παίρνουν το πτυχίο τους;».

Οι ερωτήσεις του προς όσους τον συναντούσαν ήταν επίμονες. Τόσο πολύ που έκαναν τον προπονητή του Ντιουκ, Μάικ Σιζέφσκι να χάσει την ψυχραιμία του και να αποκριθεί (όταν επιχειρούσε να πάρει στην ομάδα του τον Τζερόντ): «Προσλαμβάνω προπονητές, όχι μαύρους ή λευκούς»!

Στον πατριάρχη της οικογένειας Μουστάφ η απόκριση δεν ήταν αρεστή, όπως παραδέχτηκε ο Τζερόντ.

Και κάπως έτσι το μέλλον του ήταν στο Μέριλαντ. Όπου έλαμψε.

Αυτό έγινε στο παρελθόν. Γιατί το παρόν ήταν διαφορετικό. Δεν ήταν αυτό που περίμενε.

Όχι όπως θα ήθελε ο ίδιος. Το NBA τον.. έδιωξε. Τον θεώρησε «απόβλητο». Μετά τους Σανς δεν αγωνίστηκε ξανά εκεί. Όσα διαβάσετε παρακάτω, έπαιξαν τον ρόλο τους.

Έγινε ο ήρωας του Μέριλαντ

Πλέον, ο Μουστάφ ασχολείται με την προσφορά του στην κοινότητα. Γι’ αυτό τον προετοίμαζε ο πατέρας του. Για να γίνει ένας άνθρωπος που βοηθάει. Και προσφέρει. Να γίνει η «φωνή» και ο εκπρόσωπος της Αφροαμερικανικής κοινότητας που μένει στο Μέριλαντ. Και κάτι τέτοιο έχει γίνει, ένας ήρωας. Ένας ακτιβιστής.

Αυτό κάνει η πλατφόρμα που δημιούργησε ο πατέρας του, το 1990, το «Take Charge».

Καλεί τους νέους να πάρουν τον έλεγχο, να μείνουν μακριά από τα μπλεξίματα με τον νόμο.

Κάτι που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πλέον. Αν και παλιότερα ήταν κάτι που αγνοούσε επιδεικτικά. Επειδή δεν μπορούσε να καταλάβει τη σοβαρότητα μιας κατάστασης.

Ο φόνος και οι υποψίες

Το Sports Illustrated ανέσυρε μία παλιά ιστορία. Σχεδόν… ξεφτισμένη. Και αφορά τους τελευταίους μήνες του Μουστάφ στο Φίνιξ.

Δεν έχει σχέση με το μπάσκετμπολ. Αν και τελικά, αυτό επηρέασε.

Τη δολοφονία της συντρόφου του, της 27χρονης Αλθέα Χέις!

Η ιστορία έχει ως εξής: η συμβία του, τον ενημέρωσε πως ήταν έγκυος. Ο ίδιος δεν συζητούσε καν το ενδεχόμενο της γέννησης του παιδιού. Απαίτησε την άμβλωση. Η αντίστασή της ήταν σθεναρή. Δεν το δέχτηκε, ακόμη και όταν ο Μουστάφ φαίνεται να της πρόσφερε 5.000 δολάρια.

Η Χέις, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες αισθάνονταν, πια, φόβο και όχι αγάπη για τον Τζερόντ.

Δύο μήνες αργότερα και ενώ η Αλθέα είχε διαβεβαιώσει τον Μουστάφ πως θα κρατήσει το παιδί (και ο τελευταίος ήταν έξαλλος γι’ αυτό) φτάσαμε στο πρωινό της 24ης Ιουλίου.

Ο πατέρας της Αλθέα, ανήσυχος επειδή δεν είχε σημάδια επικοινωνίας από την κόρη του για 48 ώρες, πήγε στο σπίτι της. Την βρήκε νεκρή. Με τραύματα από τέσσερις σφαίρες. Το ένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού!

Ο Τζερόντ Μουστάφ θεωρήθηκε ο νούμερο ένα ύποπτος! Εκείνος που (μπορεί να) κινούσε τα νήματα για τη δολοφονία της.

Στο μυαλό όλων ήρθε ο Όου Τζέι Σίμπσον. Και ο Ρέι Καρούθ, αθλητής και αυτός του NFL, ο οποίος είχε προσλάβει έναν δολοφόνο για να σκοτώσει τη έγκυο σύντροφό του!

«Ό, τι θυμάμαι από αυτόν, προτιμώ να το κρατήσω το μυαλό μου», έχει πει ο προπονητής του στο Φίνιξ και μέλος της επόμενης τάξης του Basketball Hall Of Fame, Πολ Γουέστφαλ.

Ίσως εκείνη τη στιγμή να θυμήθηκε τα καμώματα του Μουστάφ στα αποδυτήρια. Βλέπετε, ο απόφοιτος του Μέριλαντ διέθετε μεγάλο ρεπερτόριο στις φάρσες.

Μία φορά είχε τυπώσει ολόκληρη εφημερίδα για να πειράξει τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Το φύλλο ανέφερε πως το κράτος των ΗΠΑ βρίσκεται σε σοκ, αφού ο Μπάρκλεϊ θα άλλαζε το όνομά του σε Τσαρλς Αμπντούλ Μουχάμαντ και θα ασπάζονταν τον μουσουλμανισμό!

Ο Μουστάφ θυμάται κάπως διαφορετικά τα χρόνια του στην Αριζόνα. Θυμάται πως τίποτα δεν… κολλούσε μαζί του. Πως ήταν εκνευρισμένος επειδή «οι περισσότεροι μαύροι συμπαίκτες του, προτιμούσαν να παντρευτούν λευκές γυναίκες». Και πως ο πλέι μέικερ της ομάδας, Κέβιν Τζόνσον «πάντα έπαιρνε την πρώτη θέση στο λεωφορείο και δεν μιλούσε σε κανέναν. Ήταν ένας καλός νέγρος. Εγώ δεν ήμουν….».

Πάμε πίσω στην ιστορία μας. Η σχέση του με την Αλθέα ξεκίνησε απότομα. Έπαψε και με τον ίδιο τρόπο. Μόλις πληροφορήθηκε για την εγκυμοσύνη της.

Στην αφήγηση θα πρέπει να προστεθεί ο Λέβονι Γούτεν, ο ξάδερφος του Μουστάφ. Και ο άνθρωπος κλειδί στην υπόθεση. Το εξιλαστήριο θύμα…

Ο Λέβονι μετακόμισε στο Φίνιξ για να δουλέψει για τον ξάδερφό του. Κάτι που συνήθιζε ο μπασκετμπολίστας: να προσφέρει εργασία στους συγγενείες του.

Μόνο που οι σχέσεις των δύο πέρασαν μία απότομη… μπόρα. Με τον Γούτεν να κατηγορεί τον Τζερόντ πως το χτύπησε στο κεφάλι με ένα κινητό τηλέφωνο, έπειτα από μία διαφωνία!

Ο Γούτεν έφυγε από την πόλη. Μόνο που λίγα 24ώρα αργότερα επέστρεψε!

Όταν το παζλ ενώθηκε και η εικόνα ήταν ξεκάθαρη, όλα τα στοιχεία έδειχναν αυτόν ως το δολοφόνο της Αλθέα.

Το θύμα φαίνεται να είχε ενημερώσει έναν φίλο της πως ο Γούτεν ήταν στο σπίτι της! Και ο… ξάδερφος υπέπεσε σε διάφορες… γκέλες τις ημέρες μετά τη δολοφονία.

Φαίνεται να έλαβε χρήματα από τον Τζερόντ Μουστάφ. Ενώ η σύντροφος του Γούτεν επιβεβαίωσε πως την ώρα του φονικού δεν βρίσκονταν στο σπίτι του και πως ο Μουστάφ την ενημέρωσε ότι «είχε κάτι δουλειές να κανονίσει»!

Η αστυνομία διαπίστωσε πως η ιστορία του είχε πολλά κενά. Αρκετά για να τον οδηγήσουν σε δίκη. Όχι όμως και τον Τζερόντ Μουστάφ.

Εννιά μήνες μετά το συμβάν, ο Λέβονι Γούτεν συνελήφθη. Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, δικάστηκε και καταδικάστηκε! Σε ισόβια για τον φόνο. Σε 21 χρόνια για τη διάρρηξη και άλλα 2 χρόνια για καθοδήγηση μάρτυρα, αφού υπήρχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη σύντροφό του, όπου της έλεγε τι να υποστηρίξει, όταν την ενοχλήσει η αστυνομία!

Όλα τα παραπάνω θυμίζουν ένα καλογραμμένο σενάριο. Ικανό να κρατήσει τον τηλεθεατή σε εγρήγορση. Και να μην του επιτρέπουν να ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο. Αν υπάρχει…

Ο Λέβονι βρίσκεται ακόμη στη φυλακή. Δεν πρόκειται να βγει από αυτή. Και όσο και αν έχει πιεστεί ή δελεαστεί, δεν έχει αλλάξει την κατάθεσή του. Δεν έχει μπλέξει τον ξάδερφό του.

Τον ακτιβιστή Τζερόντ Μουστάφ…

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Νίκος Αναστόπουλος: «Γεννήθηκα για την μπάλα»

Νίκος Αναστόπουλος: «Γεννήθηκα για την μπάλα»

(video) Η εξομολόγηση του σπουδαίου ποδοσφαιριστή και προπονητή

Specials
Specials: Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν απλώς ποδοσφαιριστής, αλλά ένας ζωντανός μύθος που ένωσε γενιές και ενέπνευσε χιλιάδες.

Specials
Specials: Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό μέγεθος της Σιγκαπούρης κρύβει μια στρατηγική άμυνας γεμάτη από σύγχρονη τεχνολογία και προετοιμασία.

Specials
VIRAL: Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Η δίαιτα του Λιονέλ Μέσι που τον έφερε στην κορυφή, Μπορείτε να αποκτήσετε μύες και να χάσετε κιλά. Άσπρο κρέας και λαχανικά από ρίζες!

VIRAL
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Δηλαδή πως ακριβώς θα ακούσουν τη φωνή μας; Με τις συνεχείς επικλήσεις για «σιωπή τώρα που έχουμε πένθος»; Λάθος! Σεβασμός σημαίνει να ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Όσο κι αν προσπαθούν να αποδώσουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη, είναι τόσο ελλειμματική κοινωνία που έχουν φτιάξει ώστε κανείς δεν τους πιστεύει. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Specials: Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Το Sportme.gr καταγράφει ποιοι μάνατζερ έπαιξαν ρόλο για την ολοκλήρωση κάθε συμφωνίας των ομάδων της Super League 1 στη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Specials
Ατζέντα: Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από την κορυφή της Ευρώπης, στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες και στην αέναη μάχη με την πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ατζέντα
Specials: Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Το πέμπτο σερί παγκόσμιο ρεκόρ, η επιτυχία που ήταν προδιαγεγραμμένη και

Specials
Νίκος Μπουρλάκης: Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις με όσα ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια όπου έχει χαθεί η λογική καθώς σε κάνουν να αισθάνεσαι κι ένοχος!

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη ήταν η 2η Ιουλίου αλλά το να ακούς κάτι τέτοιο στη χώρα μας είναι μάλλον ειρωνικό και όποιος το προσπερνά απλώς εθελοτυφλεί. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Η Ντίνα Κώνστα υπήρξε σπουδαία ηθοποιός, που ερμήνευσε δύσκολους ρόλους στο Θέατρο αλλά μάλλον δεν την αδικεί που αγαπήθηκε περισσότερο ως «Ντένη Μαρκορά». Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Είναι η άποψή μας βέβαια και ο καθένας μπορεί να βάλει τις δικές του προτιμήσεις. Ξεχωρίσαμε τις πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες με όριο 60 χρόνια πριν. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Το Μουντιάλ του 1958 ήταν εκείνο στο οποίο συστήθηκε ο Πελέ στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο και στις 29/6 κατέκτησε το Μουντιάλ με τη Βραζιλία. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δε θα μπορούσε να παίξει το φτωχό και κακομοίρη αφού το παρουσιαστικό και το στυλ δεν το επέτρεπαν. Μια ωδή στον Μαυρογιαλούρο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Δεν υπήρξα ποτέ ψηφοφόρος του, δε μπόρεσα στιγμή να συμβιβαστώ με την ακροβασία ελευθερίας/ασυδοσίας αλλά δεν παραγνωρίζω ότι άφησε το στίγμα του. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Η στυγνή δολοφονία που δεν απέτρεψε η Ελισάβετ

Η στυγνή δολοφονία που δεν απέτρεψε η Ελισάβετ

Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη δεν είναι άγνωστη και γι’ αυτό εκνευρίζομαι ιδιαιτέρως όταν παρακολουθώ συγκινητικά ρεπορτάζ για τα 70 χρόνια από τη στέψη της Ελισάβετ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Δημήτρης Ιτούδης: Το τέλος εποχής στην ΤΣΣΚΑ

Δημήτρης Ιτούδης: Το τέλος εποχής στην ΤΣΣΚΑ

Η απώλεια του τίτλου στην VTB League σηματοδοτεί κι επίσημα το τέλος εποχής, μετά από οχτώ χρόνια του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ και ανοίγει το κεφάλαιο της Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης