Όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνιά του, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που τα παρακολούθησαν από τους δέκτες τους, έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Το νέο γήπεδο της Τότεναμ είναι ό,τι πιο σύγχρονο αυτή τη στιγμή στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, με τα φλας να αδυνατούν να «ξεκολλήσουν» από πάνω του.
Ένα στάδιο 62.062 θέσεων, το οποίο υπόσχεται μοναδικές ποδοσφαιρικές βραδιές για τα «σπιρούνια» και έρχεται… πακέτο με μια προσμονή από τους φαν του συλλόγου: Να ανεβάσει ακόμα ένα επίπεδο την ομάδα του Ποτσετίνο, ώστε κάποια στιγμή να κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ ή/και έναν ευρωπαϊκό τίτλο, ύστερα από απουσία πολλών δεκαετιών.
Απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας το ποδαρικό έγινε με το δεξί, καθώς η Τότεναμ επικράτησε με 2-0 και παρέμεινε σε θέση ισχύος για την τελική τετράδα. Μια πρεμιέρα την οποία οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι περίμεναν αρκετό καιρό, με τη μια καθυστέρηση του έργου όμως να διαδέχεται την άλλη.
Το ντόμινο της καθυστέρησης
Από το 2016, όταν και ξεκίνησε η ανέγερση, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είχε δρομολογηθεί για τον Οκτώβριο του 2018. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε λόγω αρκετών παραγόντων που ενδεχομένως «τσαλακώνουν» το εντυπωσιακό διαμάντι που κοσμεί το Βόρειο Λονδίνο.
Το προβλήματα αρκετά. Αρχικά, η πολιτική των μέτρων ασφαλείας προκάλεσε αδικαιολόγητη σύγχυση στους επικεφαλής του έργου και οδήγησε στην πρώτη καθυστέρηση, η οποία προκάλεσε… ντόμινο.
Τα επιπρόσθετα ενοίκια που έπρεπε να καταβάλλει η διοίκηση των «πετεινών» καλύφθηκαν με κεφάλαιο προορισμένο για το νέο γήπεδο και έτσι το 2018 έφυγε σιγά σιγά από το κάδρο ως έτος παράδοσης του σταδίου.
Η δυσαρέσκεια των ανταγωνιστών
Αυτό προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία δεν ήξερε Την ώρα, τη μέρα και το μέρος διεξαγωγής του εκτός έδρας αγώνα με την Τότεναμ, τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.
Τελικώς, αγωνίστηκαν μια μέρα πριν από ματς NFL που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό γήπεδο, μια μέρα μετά, με το ζωγραφισμένο από γραμμές χορτάρι να μη θυμίζει ποδοσφαιρικό τερέν.
Εύρεση χορηγού
Ακόμα και τώρα, το «Tottenham Hotspur Stadium» δεν έχει… νονό, με τις εταιρείες που έχουν διαπραγματευτεί για αγορά του ονόματος να μην έχουν επέλθει σε τελική συμφωνία με το αγγλικό σύλλογο. Κάτι που αν είχε επιτευχθεί εξ αρχής, ενδεχομένως το γήπεδο να είχε τελειώσει στην ώρα του.
Χάος με εισιτήρια και κάρτες διαρκείας
Η καθυστέρηση προκάλεσε και την οργή των φιλάθλων της Τότεναμ. Όχι γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα, αλλά γιατί είχαν ήδη καταβάλλει τα ιδιαίτερα «τσουχτερά» ποσά για τις κάρτες διαρκείας, αλλά και για τα απλά εισιτήρια. Ο θυμός αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά σε εμπορικό επίπεδο, αυτό στοίχισε αρκετά στην Τότεναμ, χάνοντας μεγάλη μερίδα φιάθλων, οι οποίοι με το που τους επιστράφηκαν τα χρήματα δεν επέμειναν στην πρότερη αγορά τους.
Εσωτερική… μετανάστευση
Το εγχείρημα να χτίσει κανείς σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή ένα γήπεδο χωρητικότητας διπλάσιας από εκείνης του «White Hart Lane», έφερε κάποιες συνέπειες, οι οποίες αρχίζουν να φαίνονται. Μπορεί θέσεις εργασίας να δημιουργήθηκαν, αλλά η περιοχή απόκτησε άλλα προβλήματα, όπως αυτό της εσωτερικής… μετανάστευσης κατοίκων, αλλά και επιχειρήσεων.
Το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να τήρησε στο ακέραιο τις αρχικές του υποσχέσεις για την αντικατάσταση πολλών παλιών πολυκατοικιών με καινούριες. Κάτι που επηρέασε άμεσα και όσους έμεναν σε αυτές με επ’αόριστον συμβόλαιο, αλλά και τα μαγαζιά, που αναγκάζονται να αφήσουν τη συνοικία τους και να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, χωρίς να έχουν τους πόρους για να το κάνουν.
Κι αν για τις οικογένειες φαντάζει μια φορά δύσκολο, για τα τοπικά καταστήματα, το παραπάνω μόνο ως επιβαλλόμενο ρίσκο μπορεί να χαρακτηριστεί, μιας και ουδείς μπορεί να γνωρίζει το μέλλον τους σε διαφορετικό σημείο της αγγλικής μητρόπολης.
Επομένως, το γήπεδο μπορεί να ωφελήσει την Τότεναμ ως οργανισμό, όμως τα παρεπόμενα δείχνουν ότι δεν θα είναι τα ίδια και για μεγάλη μερίδα Λονδρέζων.