Τσέλσι: Νιάτα από ανάγκη, όχι επιλογή
Το μεταγραφικό εμπάργκο και η παρουσία του Λάμπαρντ εγγυώνται μία διαφορετική προσέγγιση - ξένη για τους Λονδρέζους αυτή τη σεζόνΕίναι εύκολο να πάρεις μια φαινομενικά γενναία απόφαση, από τη στιγμή που δεν έχεις πραγματικά άλλη επιλογή. Το μεταγραφικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Τσέλσι ουσιαστικά την ανάγκασε να μετατραπεί από ένας σύλλογος που αγοράζει έτοιμους παίκτες ενδεκάδας, σε έναν που έχει βαλθεί να πλάσει τους δικούς του σταρ.
Το φιλικό με την Μπαρτσελόνα και η νίκη στη Σαϊτάμα, ήταν μια ευκαιρία να αποθεωθεί το πλάνο του Φρανκ Λάμπαρντ και η στροφή στις ακαδημίες. Ο θρύλος του κλαμπ και πλέον προπονητής, είναι ο άνθρωπος που επέλεξε χαρακτηριστικά τον Τάμι Έιμπραχαμ να πάρει το νούμερο «9». Μοράτα, Ιγουαΐν, Φαλκάο, Τόρες όλοι εκτός του ότι απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, ήταν κόστισαν πολλά χρήματα. Τώρα το βάρος πέφτει σε έναν 21χρονο γέννημα-θρέμμα του κλαμπ που προέρχεται από δύο δανεισμούς.
Αυτό είναι το καλό με τον αποκλεισμό των μεταγραφών. Δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς από τους 40 (και πλέον) δανεικούς της Τσέλσι να αξιολογηθούν πραγματικά. Η συνεργασία με τη Φίτεσε, η επένδυση στις ακαδημίες είχαν ως αποτέλεσμα οι «μπλε» να διαθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο ταλέντων, τα οποία όταν έφταναν στο κατώφλι της πρώτης ομάδας χάνονταν.
Πλέον η ομάδα τους χρειάζεται και υπάρχει ο άνθρωπος στον οποίο κανένας δεν θα παραπονεθεί. Όπως γινόταν από ένα σημείο και μετά άδικα προς τον Σάρι πέρυσι. Ο Λάμπαρντ έχει κάθε δίκιο να δώσει στον Μέισον Μάουντ που έβγαλε «μάτια» μαζί του στην Ντέρμπι, να διεκδικήσει μια θέση στα χαφ. Στον Ρις Τζέιμς να αποτελέσει το μπακ απ του Αθπιλικουέτα, εφόσον ο Τζαπακόστα επιστρέψει στην Ιταλία.
Και να ήταν μόνο αυτοί. Φυσικά ο Καλούμ Χάντσον Οντόι είναι το σπουδαιότερο πρότζεκτ. Είναι η ευκαιρία της Τσέλσι να δημιουργήσει τον δικό της Αζάρ. Ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται πως η χρυσή τομή βρέθηκε και θα κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες της Μπάγερν, ανανεώνοντας. Δεν υπάρχουν φυσικά εγγυήσεις πως η Τσέλσι δεν θα επιστρέψει στις συνήθεις της μεταγραφικής πρακτικές, από τη στιγμή που το εμπάργκο θα αρθεί. Μέχρι τότε όμως, είναι ένα κλαμπ που σφύζει από νέα πρόσωπα. Έστω από ανάγκη.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ
Τσέλσι | Δεύτερη ευκαιρία με την αξία τους
Το δύσκολο για τον Λάμπαρντ είναι να πείσει παίκτες που έχουν βιώσει με το χειρότερο τρόπο τη συσσώρευση αναξιοποίητου ταλέντου. Πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά την ερχόμενη σεζόν. Πως αν οι Κερτ Ζουμά, Κένεντι, Μπατσουαγί μείνουν, θα έχουν ενεργό ρόλο και δεν θα είναι συμπληρωματικοί όπως στο παρελθόν.
Ο Ζουμά ήταν αναντικατάστατος στην Εβερτον πέρυσι και ο Μάρκο Σίλβα θέλει να τον επαναφέρει στο «Γκούντισον Παρκ» μόνιμα, όμως ο τεχνικός της Τσέλσι τον έχει εκθειάσει πολλάκις. Δείγμα πως δεν τον θεωρεί αναλώσιμο.
Ο Μπατσουαγί μαζί με τον Ζιρού και τον Εϊμπραχαμ αποτελούν την επιθετική γραμμή. Ο Βέλγος έχει την πρώτη του πραγματική ευκαιρία να καθιερωθεί στους Λονδρέζους, δικαιολογώντας τα 40 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δαπανηθεί κάποτε γι’ αυτόν. Υπό κανονικές συνθήκες, το τέλος του καλοκαιριού θα τον έβρισκε κάπου δανεικό – ως συνήθως.
Όπως δηλαδή και τον Κένεντι, ο οποίος αποκτήθηκε ως μεγάλο ταλέντο μεσοεπιθετικά και κατέληξε αριστερό μπακ. Ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει περισσότερο (ανέλπιστα) στην προετοιμασία. Μοναδικός για τον οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει… φως είναι ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο, ο οποίος τελεί υπό παραχώρηση.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Τσέλσι | Δανεισμοί με γνώμονα την εξέλιξη
Το μεγαλύτερο μελλοντικό project για την Τσέλσι είναι ο Ιθαν Αμπαντού. Εκανε επαγγελματικό ντεμπούτο στα 16. Πήρε σποραδικά τις ευκαιρίες του, αλλά το μεγαλύτερο βήμα για την εξέλιξή του έγινε με τον δανεισμό του στην Λειψία. Στην Bundesliga όπου τόσοι νεαροί Άγγλοι έχουν λάμψει.
Ο Φικάγιο Τομόρι ήταν ακόμα ένα παιδί του Λάμπαρντ από την Ντέρμπι, όμως παρότι χρησιμοποιήθηκε στα φιλικά θα δοθεί επίσης δανεικός. Ο Τσάρλι Μουσόντα προσπαθεί να ξαναβρεί τα στοιχεία που τον είχαν χαρακτηρίσει παιδί – θαύμα, στη Φίτεσε. Ο Τζέικ Κλαρκ-Σάλτερ θα «ψηθεί» στην Μπέρμιγχαμ. Παίρνοντας παράδειγμα από τον τρόπο που αξιοποιεί η Αρσεναλ τους νεαρούς της, η Τσέλσι διεκδικεί μερίδιο στη δημιουργία παικτών πρώτης ομάδας. Οχι με δανεισμούς – άδειασμα του ρόστερ, αλλά με γνώμονα την εξέλιξη.