Βασίλης Σπανούλης: Γεννήθηκε για να παίξει μπάσκετ και να πετύχει
Ζωή σαν παραμύθι. Ο Βασίλης Σπανούλης γεννήθηκε για να παίξει μπάσκετ αλλά και για να πετύχει κάτι που φαινόταν στο βλέμμα του, στη σκληρή δουλειά και το πείσμα του.Ζωή σαν παραμύθι. Ο Βασίλης Σπανούλης γεννήθηκε για να παίξει μπάσκετ αλλά και για να πετύχει κάτι που φαινόταν στο βλέμμα του, στη σκληρή δουλειά και το πείσμα του.
Ο Βασίλης Σπανούλης περνάει πλέον στο Hall Of Fame του ελληνικού μπάσκετ. Και του ευρωπαϊκού βεβαίως. Το μικρό παιδί που το 1992 ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θα γινόταν μπασκετμπολίστας, αποχωρεί χορτασμένος από τίτλους κι αναγνώριση. Μα κυρίως ότι πάντα προκάλεσε τα όριά του. Δε φοβήθηκε, δεν κρύφτηκε αλλά πάντα του άρεσε να βγαίνει μπροστά.
Τη μεγάλη απόφαση να παίξει μπάσκετ, την πήρε το 1992. Οι γονείς του, Θανάσης και Γιούλα ενημερώθηκαν από τον μικρό Βασίλη, ότι θα γινόταν μπασκετμπολίστας. Τη διάθεση την είχε δείξει νωρίτερα, όταν σε μονά που έπαιζε με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Δημήτρη, δε μπορούσε να δεχτεί την ήττα. Σημειωτέον, ο Δημήτρης Σπανούλης έχει πετύχει 52 πόντους σ’ έναν αγώνα στην Α2 Κατηγορία.
Ο Κεραυνός Λάρισας ήταν η πρώτη ομάδα του. Κανείς δεν πίστευε στον Βασίλη. Τον έβλεπαν αδύνατο και μικροκαμωμένο κι έλεγαν ότι δεν είχε ελπίδα. Ο πρώτος του προπονητής, Νίκος Χατζής, τους ενημέρωνε από τότε: «Αν φτάσει στα 1,90 μέτρα θα μιλούν όλοι γι’αυτόν». Ο ίδιος ο Βασίλης, πεισματάρης από τότε, αποφάσισε να διαψεύσει όσους δεν πίστευαν σ’ εκείνον.
Σκληρή δουλειά, προπόνηση σαν τρελός και όραμα. Μέχρι την πρώτη πολύ δύσκολη στιγμή: Ήταν το μεγάλο σοκ του 1997, όταν έχασε τον πατέρα του.
Από τότε το δέσιμο με την μητέρα του και τον αδερφό του έγινε πολύ πιο έντονο. Ο ίδιος θυμάται ότι η μητέρα του έγινε και πατέρας. Σε εποχές δύσκολες, με πολλή στενοχώρια, έκανε τα πάντα για να μην τους λείψει τίποτα. Το πρώτο του tattoo ήταν το RIP στη μνήμη του πατέρα του.
Το μπάσκετ έγινε διέξοδος από τον πόνο. Το 1999 πηγαίνει στη μεγάλη ομάδα της πόλης, τον Γυμναστικό. Το 2000, ο συντοπίτης Νίκος Σταυρόπουλος τον καλεί στην Εθνική Εφήβων. Εκεί γνωρίζει τον Νίκο Ζήση και γίνονται φίλοι, κουμπάροι, αδέρφια.
«Για να καταφέρει κάτι ο Σπανούλης θα περάσει ακόμα και μέσα από τοίχο»- Παναγιώτης Γιαννάκης. Συνεργάστηκαν μαζί στο Μαρούσι και στην Εθνική ομάδα.
Το καλοκαίρι του 2001, ο (επίσης Λαρισαίος) γυμναστής Ανδρέας Γκατζούλης ενημέρωσε τον Παναγιώτη Γιαννάκη για τον Βασίλη Σπανούλη. Ο «Δράκος» δεν έχασε την ευκαιρία. Στο πρώτο ραντεβού ο Σπανούλης πήγε μαζί με τη μητέρα του, ώστε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Μετά, σταμάτησαν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Ο Βασίλης έκανε δώρο στη μητέρα του ένα αυτοκίνητο ώστε να πηγαινοέρχεται Λάρισα- Αθήνα με την άνεσή της.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης γοητευμένος από το νεαρό Λαρισαίο, βλέπει την προοπτική, το θράσος και την προσωπικότητά του. «Αν του ζητήσεις κάτι είναι ικανός να περάσει κι από τοίχο για να τα καταφέρει» λέει ο «Δράκος». Και δεν έχει άδικο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Γιαννάκης καλεί το νεαρό γκαρντ του Αμαρουσίου. Οι κακεντρεχείς μιλούν για «βύσμα». Ο Γιαννάκης γελάει… Ο Σπανούλης ούτε που ασχολείται…
Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς σπεύδει κοντά του και παίρνει τα δικαιώματά του. Το 2004 επιλέγεται στο νούμερο 50 του ντραφτ από τους Μάβερικς που αμέσως τον παραχωρούν στους Ρόκετς. Οι τελευταίοι το βλέπουν πιο θερμά. Αρκετοί εκπρόσωποί τους έρχονται στην Αθήνα για να δουν τον πιτσιρικά με το απαράμιλλο θράσος.
Η… τρέλα του Θανάση Γιαννακόπουλου για τον Σπανούλη
Το καλοκαίρι του 2005, έρχεται η πρώτη άνοδος! Ο Σπανούλης δέχεται τηλεφώνημα από τον Θανάση Γιαννακόπουλο ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ ότι ο Λαρισαίος ήταν η αδυναμία του. Μετά, ο Δημήτρης Ιτούδης του εξήγησε το ρόλο του. Παρά την προσπάθεια του Ολυμπιακού, ο Σπανούλης είχε αποφασίσει: Ο Παναθηναϊκός θα ήταν η επόμενη ομάδα του… Παρέα με τον Διαμαντίδη ενώ λίγο καιρό μετά θριάμβευσε στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.
Κάνει μια εκπληκτική πρώτη σεζόν στον Παναθηναϊκό με τρομερά νούμερα για πρωτοετή στην Euroleague. Κατακτά πρωτάθλημα και Κύπελλο αλλά η ώρα του NBA είχε φτάσει. Όλη τη σεζόν οι Ρόκετς τον είχαν «τρελάνει». Του έστελναν διαρκώς υλικό από την ομάδα, τον ενημέρωναν ότι θα ήταν back up του Τρέιρι ΜακΓκρέιντι.
Παρά την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να τον κρατήσει η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Οι Ρόκετς πληρώνουν το NBA out και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ξεκαθαρίζει: «Να ακολουθήσεις το όνειρό σου και θα σε περιμένω».
Η σχέση του με τον Θανάση Γιαννακόπουλο ήταν μοναδική… Και μπορεί ο αείμνηστος παράγοντας του Παναθηναϊκού να πικράθηκε όταν έφυγε ο Βασίλης για τον Ολυμπιακό, αλλά τον αγαπούσε πολύ. Ο ίδιος ο Σπανούλης, έτρεξε στην κηδεία του Θανάση Γιαννακόπουλου και η εικόνα του έξω από την Μητρόπολη τα έλεγε όλα…
Στο NBA έπεσε επάνω στον Βαν Γκάντι…
Η ζωή στο Χιούστον δεν ήταν εύκολη. Ο Τζεφ Βαν Γκάντι δεν πολυπιστεύει τους Ευρωπαίους. Χαρακτηρίζει «turnover machine» τον Σπανούλη και δεν τον χρησιμοποιεί. Ο Έλληνας γκαρντ καταλαβαίνει ότι όσο κι αν προσπαθήσει, δεν έχει ελπίδα. Ο Παναθηναϊκός παίζει… έξυπνα και τον κρατάει ζεστό όλη τη χρονιά με επικοινωνία. Γίνεται ανταλλαγή στους Σπερς και ο Γκρεγκ Πόποβιτς (φίλος του Ομπράντοβιτς) τον βάζει στην waivers list. Ο Παναθηναϊκός πληρώνει 1 εκατομμύριο στους Σπερς και 5,5 εκ. για τρία χρόνια στον Σπανούλη. Που επιστρέφει στον Παναθηναϊκό.
Η επιστροφή στον Παναθηναϊκό του δίνει ακόμα περισσότερα…
Την πρώτη του σεζόν κατακτά το νταμπλ. Τη δεύτερη τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα. Με μια μυθική τετράδα γκαρντ (Διαμαντίδης, Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους, Νίκολας) ο Παναθηναϊκός μαγεύει. Κι όταν, παραμονή των πλέι οφ με την Σιένα, ο Διαμαντίδης τραυματίζεται, ο Σπανούλης αναλαμβάνει δράση.
Γίνεται ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και ο MVP στο θριαμβευτικό φάιναλ φορ του Βερολίνου. Το πρώτο triple crown είναι γεγονός. Το 2009 επίσης, παίρνει την Εθνική από το χέρι (με απουσίες Διαμαντίδη- Παπαλουκά) και την οδηγεί στο τελευταίο μετάλλιο (χάλκινο) της ιστορίας της.
Ήδη έχει γνωρίσει την αγαπημένη του, Ολυμπία και στις 2 Ιανουαρίου 2010 γίνεται πατέρας για πρώτη φορά.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2009-2010 κι ενώ ο Βασίλης Σπανούλης βρισκόταν στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του, οι φήμες για ιστορική μετακίνηση από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ήταν έντονες. Στις 10 Ιουλίου του 2010, στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ (!) η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Σπανούλη αντί 7,2 εκ. ευρώ.
Ο ίδιος δηλώνει πνευματικά κουρασμένος στον Παναθηναϊκό. Την ίδια στιγμή γίνεται… κόκκινο πανί για τους φίλους του Παναθηναϊκού ενώ ο Ομπράντοβιτς τον κατηγορεί ότι τον εξαπάτησε. Ουδέποτε αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους.
Η μεγάλη απόφαση: Να αλλάξει την ιστορία του Ολυμπιακού
Ο Σπανούλης πήρε τη μεγάλη απόφαση αποδεικνύοντας τη φιλοδοξία του. Το κίνητρό του ήταν να ξεπεράσει τον Παναθηναϊκό και να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Κι αν η πρώτη σεζόν είχε ένα Κύπελλο, ακολούθησε η αποθέωση!
Το καλοκαίρι του 2011 η διοίκηση του Ολυμπιακού ξεφορτώνεται βαριά συμβόλαια, εξηγεί στον Σπανούλη το πλάνο και τον πείθει. Ο Ολυμπιακός ανανεώνεται, ο Σπανούλης είναι ο απόλυτος ηγέτης και δύο διορθωτικές κινήσεις (Λο και Ντόρσεϊ) αλλάζουν τα πάντα.
Το 2012 και το 2013 ο Ολυμπιακό κατακτά δύο συνεχόμενα τρόπαια στην Euroleague με τον ίδιο να είναι ο MVP. Το 2012 οι Πειραιώτες ανατρέπουν διαφορά 19 πόντων και νικούν την ΤΣΣΚΑ. Το 2013 βρέθηκαν να χάνουν 10-26 από την Ρεάλ. Ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα ουράνια…
Η απόφασή του να αλλάξει δεν ήταν εύκολη. Προτίμησε να προκαλέσει τη ζωή αλλά και τα όριά του. Το 2015 και το 2017 οδηγεί τον Ολυμπιακό στον τελικό της Euroleague. Τα χρόνια περνούν. Ο ίδιος έχει και σοβαρούς τραυματισμούς αλλά δεν το βάζει κάτω…
Στα 39 του χρόνια κι ενώ είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Euroleague αλλά και στην Basket League.
Ήθελε ένα Last Dance στην Εθνική ομάδα για να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ρικ Πιτίνο τον κάλεσε κοντά του
Ο τραυματισμός τον πρόδωσε… Τα χρόνια έχουν περάσει…
Πλέον έχει το χρόνο, μαζί με την οικογένειά του, τα 6 παιδιά του να χαρεί τις ώρες που στερήθηκε….
Ο Βασίλης Σπανούλης αποχωρεί ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Ένας θρύλος αποχωρεί
Ρικ Πιτίνο: Ο Σπανούλης είναι ξεχωριστός