ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Α.Σ Ερμής: Ο απόλυτος συνδυασμός ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Ο κανόνας των 10.000 ωρών λέει ότι αν κοιτάξουμε ένα οποιοδήποτε σύνθετο διανοητικό πεδίο, από το σκάκι μέχρι τη νευροχειρουργική, βλέπουμε αυτό το απίστευτα σταθερό στοιχείο: Ότι δεν μπορείς να γίνεις καλός αν δεν έχεις εξασκηθεί για 10.000 ώρες, που χοντρικά είναι 10 χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση του κ. Χρόνη Σαπουνά ίσως και να μην...
Α.Σ Ερμής: Ο απόλυτος συνδυασμός ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Ο κανόνας των 10.000 ωρών λέει ότι αν κοιτάξουμε ένα οποιοδήποτε σύνθετο διανοητικό πεδίο, από το σκάκι μέχρι τη νευροχειρουργική, βλέπουμε αυτό το απίστευτα σταθερό στοιχείο: Ότι δεν μπορείς να γίνεις καλός αν δεν έχεις εξασκηθεί για 10.000 ώρες, που χοντρικά είναι 10 χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση του κ. Χρόνη Σαπουνά ίσως και να μην ισχύει μιας και αναφερόμαστε σε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο με χαμηλό προφίλ. Κι όμως το όνομά του ακούγεται έντονα στην ποδοσφαιρική αγορά των τμημάτων υποδομών ΠΑΕ.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Χρόνη Σαπουνά και πράγματι, παρόλο που βρισκόταν στο άλλο άκρο της τηλεφωνικής γραμμής, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η φιλικότητα του, η ειλικρίνεια του, η αμεσότητά του, αλλά και το πάθος που τον διέπει για το ποδόσφαιρο. Ωράριο δεν υφίσταται για αυτόν τον άνθρωπο. Νιώσαμε ότι είναι ένας αληθινός άνθρωπος και με πολύ μεγάλη αγάπη για το άθλημα. Ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ό,τι αφορά την ψυχή ενός παιδιού και δίκαιος. Αισθανόμαστε τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να μας παραχωρήσει την συγκεκριμένη συνέντευξη.

Μεγαλωμένος στη Γερμανία από Έλληνες γονείς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, ο Χρόνης Σαπουνάς είναι βετεράνος ποδοσφαιριστής των Αθηναϊκού και Καλλιθέας, ενώ ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Ακαδημία της Νυρεμβέργης. Από το 2003 είναι στον Α.Σ. Ερμή Βόλου ως τεχνικός διευθυντής.

Ο Χρόνης Σαπουνάς είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών (σ.σ. άφησε την Νυρεμβέργη για να φοιτήσει στην γυμναστική ακαδημία), διαθέτει δίπλωμα προπονητή UEFA Β’, ενώ υπήρξε επίσης σκάουτερ της Νίκης Βόλου και του Πανιωνίου. Το 2009 εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (ΟΠΠΕ) στο διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στην Γερμανία. Επίσης, κατέχει και δίπλωμα Διαμεσολαβητή Μετεγγραφών.

Καταλάβαμε ότι παρόλο που ο Α.Σ. Ερμής Βόλου είναι ερασιτεχνική ακαδημία η δουλειά που γίνεται στον Ερμή Βόλου, ίσως να είναι ποιοτικότερη και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό σε σχέση με πολλές ΠΑΕ που διατηρούν τμήματα υποδομής.

Διακρίναμε ότι, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον, μέσα από χαρά και διασκέδαση γίνεται πραγματική δουλειά και τα παιδιά καταφέρνουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να ενταχθούν σε επαγγελματική ομάδα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι γονείς βλέποντας τη σωστή δουλειά και το όμορφο κλίμα που επικρατεί στην ακαδημία νιώθουν ασφάλεια και ικανοποίηση για την επιλογή τους.

Ο 20χρονος Αγιασιώτης (πέρασε από Τβέντε, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Κ20 και Κ17 Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδας Κ16), ο 15χρονος Κωστόπουλος της πρωταθλήτριας Κ15 του Παναθηναϊκού, ο 16χρονος Κανούτας του ΠΑΣ, ο 14χρονος Πουλιάνας του Παναιτωλικού, ο 17χρονος Μαλούσι της Κ20 της Λάρισας, ο 16χρονος Κραβαρίτης της ΠΑΕ Βόλου είναι μόνο λίγες από τις περιπτώσεις που «μπουσούλησαν» ποδοσφαιρικά στον Ερμή Βόλου, προετοιμάστηκαν υπό την καθοδήγηση του Σαπουνά και των υπόλοιπων τεχνικών και την κατάλληλη στιγμή έκαναν το βήμα σε μια ΠΑΕ.

Λόγω της καταγωγής του Κυρίου Σαπούνια από τη Γερμανία, ο Ερμής έχει αδελφοποιηθεί με τη SV Böblingen – Stuttgart, ενώ ένας από τους προσωπικούς του συμβούλους είναι ο φημισμένος Ολλανδός τεχνικός Marcel Lucassen ο οποίος ηγείται αυτή τη στιγμή στην Ακαδημία της Άρσεναλ!

Ανάμεσα στους εκλεκτούς επισκέπτες στην Ακαδημία του ήταν ο επί τριετία σκάουτερ της Τσέλσι Pelle Andersson, όπως και ο Λεωνίδας Βόκολος, ο Αντώνης Μανίκας, ο Χουάν Ρότσα κ.ά.

Όμως, πέραν της εξειδικευμένης γνώσης ο Ερμής σε σχέση με τις Ακαδημίες της κατηγορίας του διαφοροποιείται και σε κάτι ακόμη. Από πέρυσι, στα πρότυπα γερμανικών και λοιπών ευρωπαϊκών Ακαδημιών, έχει δημιουργήσει ομάδα η οποία συμμετέχει στο ανδρικό ποδόσφαιρο και δίνει την δυνατότητα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές (14-17 ετών!) να αγωνίζονται σε απαιτητικό Ρυθμό και να κερδίζουν εμπειρία και εφόδια. Για αυτό είναι τόσο νωρίς έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Σχεδόν όλα τα παιδιά πριν φύγουν για να γίνουν επαγγελματίες έχουν 2-3 σεζόν τοπικού στα πόδια του αν και είναι τόσο μικροί ηλικιακά!!

«Τα αποτελέσματα των αγώνων τους δεν έχουν σημασία για εμάς! Φυσικά, θέλουμε να νικάμε, αλλά η στόχευση είναι να δώσουμε στους έφηβους ποδοσφαιριστές μας μια γεύση από το επόμενο στάδιο. Να τους προετοιμάσουμε γι’ αυτό που έρχεται στην καριέρα τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Sportime.gr ο τεχνικός διευθυντής του Ερμή Βόλου.

Είστε παιδί γονέων Ελλήνων μεταναστών. Πείτε μας δύο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν περίεργα. Η φουρνιά μου ήμασταν παιδιά μεταναστών που με το ένα πόδι ήμασταν Γερμανία και με το άλλο ήμασταν Ελλάδα. Όταν ήμασταν Γερμανία οι Γερμανοί μας έλεγαν: “αχ, να οι ξένοι”. Όταν ερχόμασταν Ελλάδα σε συγγενείς και φίλους μας έλεγαν: “ήρθαν οι Γερμανοί”. Αυτό με τρέλανε τότε. Είχα πάθει αυτό που λέμε “κρίση ταυτότητας”. Ήμουν, είμαι και θα είμαι Έλληνας με όλη τη σημασία της λέξης. Σκεφτείτε ότι από παιδί για καθετί έπρεπε να αποδεικνύω ότι “δεν είμαι ελέφαντας”. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Τα ίδια βίωσα και όταν έκανα το ξεκίνημα μου στο Βόλο στα πρώτα μου βήματα. Από την άλλη μου έκανε καλό. Με δυνάμωνε ψυχικά όλο και περισσότερο. Γιατί για να σε εμπιστεύονται οι Γερμανοί μία θέση στις δικές τους “Κ” σημαίνει ότι δικαίως βρίσκεσαι εκεί. Μάλιστα εκείνη την εποχή ήμασταν αρκετά παιδιά της περιοχής της Νυρεμβέργης που η Νυρεμβέργη μας συμπεριέλαβε στα τμήματα υποδομής της. Πέρα από εμένα οι: Κωστής Γιώργος, Κακούσιος Γιώργος, Χλωρός Γιάννης, Τοιούτιος Λευτέρης, Παραστατίδης Θοδωρής υπήρξαν επίσης ποδοσφαιριστές της Νυρεμβέργης. Συνάμα υπήρχε ο Τσιονάνης Δημήτρης και ο Μούτας Δημήτρης σε άλλες περιοχές της Γερμανίας που έπαιζαν Bundesliga και μου ανέβαζαν την εσωτερική επιθυμία να γίνω ποδοσφαιριστής. Καλά… Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην αγάπη του πατέρα μου για το ποδόσφαιρο. Είχα μεγάλη υποστήριξη από την οικογένεια μου τότε και μέχρι σήμερα. Δεν είναι εύκολη και συνηθισμένη η “ζωή” όταν είσαι στο ποδόσφαιρο. Αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς. Για εμένα τα πάντα ήταν και παραμένουν ποδόσφαιρο. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι ότι οι Έλληνες ομογενείς την Ελλάδα την έχουμε στην καρδιά μας και δίνουμε μάχες στο εξωτερικό για την πατρίδα μας.i Αναπολώντας πίσω νιώθω ευλογημένος για ότι βίωσα.

Γιατί επιλέξατε να έρθετε μόνιμα Ελλάδα και τι σας ώθησε ώστε να δημιουργήσετε την ακαδημία Ερμής;

Όπως ανέφερα για εμάς τους Έλληνες ομογενείς η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει το ιδεατό. Όταν ήμουν 16 χρονών είχα κάνει κάτι δοκιμαστικά στον τότε Ολυμπιακό Βόλου. Μου είχαν προτείνει να κάνω ημιεπαγγελματικό συμβόλαιο 2+4 χρόνια. Ήμουν παιδί 1ης Λυκείου τότε και χάρηκα πολύ που μου συνέβη αυτό. Έτσι, ένιωσα σίγουρος ότι στην Ελλάδα θα μπορούσα να φτάσω στο επαγγελματικό επίπεδο. Επέλεξα να βγάλω το Λύκειο στη Νυρεμβέργη. Η Νυρεμβέργη μου είχε προτείνει να παραμείνω, προτίμησα να έρθω Ελλάδα. Ήθελα οπωσδήποτε να συνδυάσω την επιστήμη (ΤΕΦΑΑ) που αγαπώ με το ποδόσφαιρο. Προς έκπληξη μου είχα διαπιστώσει στην πράξη ότι πολλοί από τους συμπαίκτες που είχα, είχαν έλλειψη ποδοσφαιρικής παιδείας και εκπαίδευσης. Από την άλλη ήταν πανέξυπνοι και ιδιαίτερα ταλαντούχοι. Οπότε και έβγαλα το συμπέρασμα ότι δεν είχαν δουλευτει σωστά όταν ήταν παιδιά. Έτσι άρχισε να μου γεννάται η ιδέα να δημιουργήσω μια Ακαδημία-πρότυπο, όταν σταματούσα την ενεργό δράση. Μια Ακαδημία που με δουλειά μπορεί να φτάσει ψηλά και συνάμα να βγει από τα στενά ελληνικά σύνορα. Να προσφέρω από την πλευρά μου στον τόπο που ανήκω. Καταφέραμε να κάνουμε την συνεργασία με την SV Böblingen – Stuttgart κι αυτό με ικανοποιεί απόλυτα. Ίσως, τελικά να είμαι και τυχερός γιατί έχω περάσει ο ίδιος την διαδικασία της διδασκαλίας/ εκπαίδευσης και προπόνησης, οπότε και να μπορώ να αντιληφθώ πιο εύκολα τις ανάγκες και την ψυχοσύνθεση των παιδιών και νεαρών ποδοσφαιριστών. Ταυτόχρονα παρόλο που ήρθα Ελλάδα ποτέ μου δεν έχασα επαφές με παλιούς μου συμπαίκτες οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε συλλόγους ΠΑΕ και σε ερασιτεχνικά σωματεία.

Η στελέχωση των προπονητών στον Ερμή Βόλου πως γίνεται;

Θέλουμε ο προπονητής που θα εργαστεί να τον διέπουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: – Αγάπη για το παιδί. – Αγάπη για το ποδόσφαιρο. – Γνώσεις στο αντικείμενο. – Μεταδοτικότητα. – Υπομονή. – Ακεραιότητα. – Διάθεση προσωπικής εξέλιξης. – Να ενδιαφέρονται για την πρόοδο του ίδιου του παιδιού πάνω από όλα. – Δεν μας ενδιαφέρουν οι προπονητές που θέλουν ή πιστεύουν πως αν πάρουν ένα παιδικό πρωτάθλημα θα αναρριχηθούν σε υψηλότερο επίπεδο. – Επίκεντρο είναι το παιδί. – Να έχουν επίγνωση ότι δουλειά μας είναι το ίδιο το παιδί και για να έρχεται ενα παιδί στον ΕΡΜΉ σημαίνει ότι μας εμπιστεύεται. Τέλος, να είναι πράος και φιλικός προς το παιδί. Ποτέ μου δεν έχω καταλάβει για ποιό λόγο να μαλώνεις ως προπονητής με ένα παιδί ή αν το παιχνίδι δεν σου πάει καλά να χτυπιέσαι στον πάγκο λες και είναι κανένας τελικός Ευρώπης. Ως ΕΡΜΗΣ, οφείλουμε να το ανταποδώσουμε τόσο στο παιδί όσο και στην οικογένειά του.
Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να παρουσιάσω τους συνεργάτες μου. Έχουν εξίσου μεγάλη συμβολή στο όλο έργο και είναι εξαιρετικοί!!! Δεν είμαι μόνος μου.
1. Παναγιώτης Γεραμπίνης (ΤΕΦΑΑ, Προπονητής Παιδικού ποδοσφαίρου. Ψυχολογία παιδικού αθλητισμού, PhD Student Πανεπ. Θεσσαλίας),
2. Αθανάσιος Κοντομήτρος (ΤΕΦΑΑ, Διδασκαλία/Εκπαίδευση ποδοσφαίρου, βελτίωση υποομαδικης τεχνικο/τακτικής)
3. Γιώργος Κυριάκος (ΤΕΦΑΑ, Διδασκαλία ποδοσφαίρου, βελτίωση ατομικής τεχνικής),
4. Αποστόλης Τσιντζιλώνης (Προπονητής τερματοφυλάκων),
5. Δημήτρης Μπράτσος (1η ομάδα του Ερμή, Προπόνηση/ Εκπαίδευση).
Όπως βλέπετε ο καθένας τους έχει και μία δεύτερη ιδιότητα. Δεν είναι ο κλασικός προπονητής. Δεν είναι του τύπου “έχω ένα τμήμα και μόνο”.

Ποιά η σχέση σας με τους γονείς των νεαρών αθλητών σας; Βλέπουμε γενικά ότι πολλοί σύλλογοι τους κρατούν σε απόσταση. Εσείς τι κάνετε;

Η σχέση μας με τους γονείς των νεαρών αθλητών είναι υπέροχη. Εμείς τους θέλουμε κοντά μας και να είναι δραστήριοι. Τα παιδιά, είναι παιδιά ΤΏΡΑ. Αύριο θα είναι ενήλικες. Το κάθε παιδί θέλει τον γονιό του ΤΏΡΑ. Όταν ενηλικιωθεί θα πάρει το δικό του δρόμο. Τα παιδιά και φυσικά διδάσκονται, όμως συνάμα για τους ίδιους τους γονείς αυτό είναι μία νέα και πάντα μοναδική εμπειρία.

Στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και είμαστε καθημερινά στη διάθεσή τους. Βασίζεται στην ειλικρίνεια και αμεσότητα. Είναι αμφίδρομη. Οι γονείς αναγνωρίζουν τα όρια τους. Αναλογιστείτε ότι στην 1η μας ομάδα γονείς έχουν αναλάβει χρέη γενικών αρχηγών. Αν δεν υπήρχαν οι γονείς η 1η μας ομάδα θα είχε τεράστιο λειτουργικό θέμα.

Τι στόχευση έχετε στον Ερμή, όσον αφορά τα παιδιά που αναλαμβάνετε;

Θέλουμε το παιδί να διασκεδάζει. Να αγαπήσει το άθλημα και κατ’ επέκταση τον αθλητισμό. Θα χαρώ, ακόμη και αν ένα παιδί μετά την Ακαδημία ασχοληθεί με στίβο ή ποδηλασία. Επίσης, στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσει ο ποδοσφαιριστής και η οικογένεια ότι η άθληση είναι υπέρ του σχολείου. Με το ποδόσφαιρο/αθλητισμό το παιδί μπορεί να ξεδίνει, να εκτονώνεται και να επιστρέφει με περισσότερη όρεξη στο διάβασμα. Θέλουμε τον κάθε νέο ποδοσφαιριστή να εξελιχθεί αθλητικά στο μέτρο του δυνατού αλλά και ως χαρακτήρας. Δεν ξεχνάμε το κοινωνικό έργο μας. Στον Ερμή θέλουμε να είμαστε μια όμορφη ποδοσφαιρική παρέα, να υπάρχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των γονιών. Εμείς, αναπόσπαστο κομμάτι της Ακαδημίας θεωρούμε και τους γονείς των μικρών αθλητών.

Θέλω να αναφέρεις το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε εκπαιδεύοντας τις συγκεκριμένες ηλικίες;

Ειλικρινά η μεγαλύτερη δυσκολία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι στο πνευματικό κομμάτι. Δυστυχώς, το σχολικό εκπαιδευτικό μας σύστημα δίνει μασημένη τροφή και βασίζεται στην στείρα αποστήθιση, πρόσθεσε και τα κινητά/ τάμπλετ, τα φροντιστήρια, την έλλειψη αλάνας φτάνει σε σημείο ο νεαρός ποδοσφαιριστής να “χάνει” σε κριτική σκέψη.

Από εκεί και πέρα, άλλο ένα πρόβλημα που επίσης ξεκινάει από το σχολείο είναι ότι πολλά παιδιά δεν έχουν αθλητικές βάσεις, αφού η ώρα της γυμναστικής είναι ανύπαρκτη. Εν αντιθέσει με ότι γίνεται στο εξωτερικό, εδώ είμαστε αναγκασμένοι να δουλέψουμε αρχικά με το μυαλό του παιδιού ενεργοποιώντας το, μετά ακολουθεί η εκγύμναση και στο τέλος έρχεται η ποδοσφαιρική διδασκαλία/ προπόνηση.

Πως προέκυψε η αδελφοποίηση με την Böblingen;

Με τον προπονητή του SV Böblingen Sven Radel υπήρξαμε συμπαίκτες στις «Κ» της Νυρεμβέργης. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε στα παιδιά της ακαδημίας μας. Οι αληθινές φιλίες δημιουργούνται και χτίζονται στις νεαρές ηλικίες.

Να έχουν ένα καλό αληθινό προφίλ και να διατηρούν τις σχέσεις τους στο διάβα της ζωής τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Ο «Sven» είναι στο SV Böblingen – Στουτγάρδης και ο «Χρόνης» στον Ερμή – Βόλου.

Σκεφτήκαμε να ενώσουμε τους δύο συλλόγους μας προς όφελος όλων μας. Να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των δύο συλλόγων να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες, άλλες πόλεις, όμορφα μεγάλα τουρνουά, άλλες παραστάσεις και φυσικά να υπάρχει η ανταλλαγή γνώσεων σε όλα τα επίπεδα (προπονητικής, μάνατζμεντ, τουρνουά κλπ).

Επίσης, ανταλλαγή επαφών που έχουμε ο κάθε σύλλογος. Να διευρύνουμε τους ορίζοντες σε όλες τις οικογένειες.

Ολα αυτά στο απαραίτητο κοστολόγιο που να μπορούν οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Με απλά λόγια «Αδελφοποίηση» σημαίνει το εξής: ο «Ερμής είναι SV Böblingen και SV Böblingen είναι Ερμής».

Και φυσικά τα παιδιά του νομού μας να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και να ζουν κάτι το διαφορετικό, μέσω του Ερμή. Οπως συνέβη πέρσι που αγωνίστηκαν οι μικτές μας απέναντί τους. Ακόμη και να δημιουργήσουν σχέσεις. Το Facebook από μόνο του, προσφέρει λύσεις επικοινωνίας».

Σε τι διαφέρει ο Α.Σ. Ερμής σε σχέση με τις υπόλοιπες ακαδημίες;

Ο Ερμής διαφέρει στο εξής: Κάνει αργά, σταθερά βήματα και δεν βιάζεται. Eχει ένα οργανόγραμμα και όραμα στο οποίο δεν παρεκκλίνει. Μας ενδιαφέρει ό,τι «νέο» εισέρχεται να είναι σταθερό, δομημένο και μόνιμο, ώστε να έχει αξία και μέλλον. Επίσης, είναι εξωστρεφής. Του αρέσει να μοιράζεται πράγματα που έχει με άλλους συλλόγους.

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό σκέλος, δεν στεκόμαστε στον «πρωταθλητισμό». Μας ενδιαφέρει να δώσουμε την ποιοτικότερη διδασκαλία – εκπαίδευση και αρκετό χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς μαθητές – αθλητές μας στους αγώνες. Το δικαιούνται από τη στιγμή που ακολουθούν τις προπονήσεις.

Επίσης, οι ΠΑΕ μας λαμβάνουν σοβαρά όταν πρόκειται να δοκιμάσουν ένα νεαρό ποδοσφαιριστή του Ερμή. Έχουν επίγνωση ότι το λιγότερο θα είναι ένας σωστά εκπαιδευμένος νεαρός ποδοσφαιριστής.

Την προηγούμενη χρονιά μάλιστα φτιάξαμε την 1η μας ομάδα γιατί το επίπεδο του νομού στις υποδομές είναι χαμηλό. Στους αγώνες δεν υπάρχει ρυθμός, είναι σαν τα παιδιά να βρίσκονται στην «γυάλα». Κατόπιν συνεννοήσεως με τους γονείς και αφού ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των αγώνων, αποφασίσαμε να κάνουμε μια ομάδα που αποτελείται αμιγώς από παιδιά της Ακαδημίας που θα μετείχε στο β΄ τοπικό Μαγνησίας. Στόχος μας ήταν τα ταλέντα μας να δοκιμαστούν σε πιο δυνατές και σκληρές συνθήκες. Αν δεν τον κάναμε ίσως οι Κανούτας (ΠΑΣ Γιάννινα) και Πουλιάνας (Παναιτωλικός) να μην έκαναν το επόμενο βήμα. Πέραν των ΠΑΕ, στόχος του Ερμή να είναι προετοιμάσει και να προσφέρει ποδοσφαιριστές και στο τοπικό ποδόσφαιρο. Όπως γίνεται αντιληπτό όταν ένα παιδί στα 17 του έχει ήδη παίξει 2-3 χρόνια ερασιτεχνικό άνετα μπορεί να πλαισιώσει μια ομάδα τοπικού. Παρ’ όλα αυτά η δική μας ομάδα θα αποτελείται πάντα από παιδιά της Ακαδημίας ηλικίας 14-17 ετών.

Τι οφέλη υπάρχουν για μία ανεξάρτητη Ακαδημία να μπει κάτω από την ομπρέλα μιας μεγάλης ελληνικής ΠΑΕ;

Πέραν από το εμπορικό κομμάτι μια τέτοιας κίνησης, θεωρώ ότι οι περισσότερες Ακαδημίες που έχουν μπει σε Δίκτυο ΠΑΕ το κάνουν από ανάγκη επιμόρφωσης. Επειδή είναι σε χαμηλό επίπεδο, έχουν ανάγκη να εκπαιδευτούν.

Ό,τι έχει να κάνει με εξέλιξη είναι καλό, θεμιτό και αναγκαίο προς όφελος των νεαρών αθλητών και κατ’επέκταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα παιδιά είναι το μέλλον.

Εμείς έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε από μόνοι μας. Έχω δει προπονητικά προγράμματα ελληνικών ΠΑΕ και τολμώ να πω ότι σε σχέση με πολλά απ’ αυτά δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι. Ήδη από το 2004 διαθέτουμε δομημένο πλάνο διδασκαλίας/ εκπαίδευσης το οποίο κάθε χρόνο ανανεώνεται με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Είμαστε μια ερασιτεχνική Ακαδημία αλλά η δουλειά μας είναι ποιοτικότατη και φαίνεται από τα αποτελέσματα.

Συνεργάζεστε με άλλους συλλόγους;

Ο Ερμής συνεργάζεται με οποιονδήποτε σύλλογο που αγαπά τα παιδιά του. Η δουλειά μας φτάνει μέχρι ένα σημείο. Από εκεί και πέρα ο οποιοσδήποτε σύλλογος ΠΑΕ ή όχι επιθυμεί να εντάξει στο δυναμικό του νεαρό ποδοσφαιριστή του Ερμή και να αξιοποιήσει είναι καλοδεχούμενος.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη χρονιά;

Να χτίσουμε και να εδραιωθεί η 1η ομάδα του Ερμή που απαρτίζεται από εφήβους. Να αποδειχθεί ότι όταν δίνεις χώρο και τόπο στα νέα παιδιά το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να υποστηριχθεί και να δυναμώσει στην πράξη. Να συνεχίσει ο ΕΡΜΗΣ Βόλου να κάνει ότι έκανε. Να τροφοδοτεί νεαρούς ποδοσφαιριστές σε κάθε επίπεδο. Είτε λέγεται ερασιτεχνικό, είτε λέγεται ΠΑΕ υποδομές.

Πως βλεπετε τον ΕΡΜΗ σε 5 χρονια απο τωρα;

Να μην με χρειάζεται πλέον. Να λειτουργήσει χωρίς να είμαι απαραίτητος. Επιθυμία μου είναι να αφήσω μία παρακαταθήκη για το μέλλον. Οι ίδιοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές που έχουν διδαχθεί το ποδόσφαιρο μέσα από τον ΕΡΜΉ να αναλάβουν την συνέχιση του. Να μπει νέο αίμα, φρέσκες ιδέες και λόγο του ότι πέρασαν την διαδικασία θα έχουν κοινή φιλοσοφία, καλή συνεργασία και αγάπη μεταξύ τους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Α.Σ Ερμής: Ο απόλυτος συνδυασμός ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.