ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φάκελος διάσειση: Οι κίνδυνοι για την ζωή των αθλητών

Οι προειδοποιήσεις του Νευροχειρούργοθ Βασίλη Βουγιούκα στο Sportime με αφορμή τον τραυματισμό του Βουό στο κεφάλι

Συντάκτης: Κώστας Ευθυμιάδης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ο τραυματισμός στο κεφάλι του Πατρίκ Βουό στο ματς ΟΦΗ – Άρης, τρόμαξε για αρκετά λεπτά όλο τον κόσμο. Ο ποδοσφαιριστής ήταν στο έδαφος , μην έχοντας τις αισθήσεις του για λίγο, έχοντας υποστεί διάσειση και απώλεια μνήμης.

Και ο αντίπαλός του, ο Βέλεθ του Άρη, μετά το τέλος του ματς έφυγε υποβασταζόμενος καθώς υπέστη διάσειση. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, είναι πως ο Βουό μετά από ένα τόσο σοβαρό τραυματισμό, μπήκε πάλι στο παιχνίδι (το ζητούσε επίμονα ο ίδιος και οι γιατροί έδωσαν το «ΟΚ»), αλλά όταν τελείωσε αυτό πήγε στο νοσοκομείο με μερική απώλεια μνήμης και τάση για εμετό. Συμπτώματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά για την υγεία του αθλητή, με βάση τον τραυματισμό του.

Ο Βασίλης Βουγιούκας, Νευροχειρούργος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και διευθυντής στην νευροχειρουργική του Μετροπόλιταν, εξήγησε στην έντυπη έκδοση του Sportime για ποιους λόγους, δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στον Βουό (κυρίως), αλλά και στον Βέλεθ να επιστρέψουν στο γήπεδο και να αγωνιστούν.

«Ήταν επικίνδυνο που τον άφησαν να παίξει»

«Δεν έπρεπε να μπει μέσα και να ξαναπαίξει. Όταν υπάρχει απώλεια συνείδησης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο παίκτης έχει διάσειση. Έχουν υπάρξει περιστατικά με επισκληρίδιο αιμάτωμα. Τα πρώτα συμπτώματα από μια τέτοια σύγκρουση, μπορεί να έρθουν με καθυστέρηση ως και έξι ωρών. Μετά την σύγκρουση και από την στιγμή που ήταν στο έδαφος σε τέτοια κατάσταση, έπρεπε να βγει και να βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση. Μπορεί να ένοιωσε καλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και να ήθελε να παίξει, αλλά αυτό είναι σοβαρό λάθος. Αν υπάρχει αιμάτωμα, η αιμορραγία μπορεί να συνεχιστεί και να συμβούν χειρότερα», μας είπε αρχικά ο κύριος Βουγιούκας, συνεχίζοντας:

«Είναι επικίνδυνο αυτό που έγινε. Που μπήκε να παίξει πάλι. Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δεν έχω και εικόνα του τί μπορεί να είπε και το τί είπαν οι γιατροί εκεί, αλλά μια διάσειση μπορεί να είναι από απλή, μέχρι και επιληπτική. Έπρεπε να μην του επιτραπεί να μπει μέσα ξανά στο παιχνίδι και να τον παρακολουθούν για 24 ώρες. Μπορεί να αποδείχθηκε ότι όλα πήγαν καλά τελικά, αλλά εκείνη την στιγμή (σ.σ. του τραυματισμού), πρέπει να μην επιτρέπεται η συμμετοχή του ξανά στο παιχνίδι. Γιατί αν ήταν πιο σοβαρό το πρόβλημα και είχε κάνει αιμάτωμα, τότε θα είχαμε άλλα… Θα έπεφτε αργότερα και μετά θα ήταν αργά…».

Ο γνωστός νευροχειρούργος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη γραμμή στα γήπεδα, σε περιπτώσεις συγκρούσεων και χτυπημάτων στο κεφάλι (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ).

«Πρέπει να υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες γραμμές στα γήπεδα σε τέτοια ατυχήματα. Όταν έχει απώλεια συνείδησης, πρέπει να βγαίνει έξω. Είναι μεγάλο ρίσκο αυτό που τον άφησε ο γιατρός να συνεχίσει. Κακώς το πήρε. Εγώ προσωπικά δεν θα το επέτρεπα. Τυχόν αιμάτωμα, δημιουργείται με καθυστέρηση, μετά από ώρες. Ακόμη και αν όντως δείχνει πως είναι καλά ο αθλητής, οφείλουν οι γιατροί να τον παρακολουθούν και να μην τον αφήνουν να παίξει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να πήγαν όλα καλά στο τέλος, αλλά σε άλλη μπορεί να μην συμβεί αυτό…», επεσήμανε.

Η μάχη με το NFL και το Πρωτόκολλο

Σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα της διάσεισης, στις ΗΠΑ έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να προστατευτούν οι αθλητές. Αφορμή ήταν το Αμερικανικό φούτμπολ (NFL), όπου έχουν υπάρξει σοβαρά περιστατικά, που έχουν στοιχήσει (μακροπρόθεσμα) ανθρώπινες ζωές. Εκεί η επαφή κεφάλι με κεφάλι μεταξύ δύο παικτών, είναι σχεδόν βέβαιη σε κάθε ματς και από το 2002 έγινε μεγάλος πόλεμος μεταξύ Λίγκας και γιατρών (εδώ να προσθέσουμε ότι η ταινία CONCUSSION με τον Γουίλ Σμιθ, στηρίζεται πάνω σε αυτή την ιστορία και έχει να κάνει με πραγματικά γεγονότα), για να φτάσουν στο επίπεδο να είναι υπέρ-ευαισθητοποιημένοι με τέτοιους τραυματισμούς.

Βέβαια, βοήθησαν και οι εκατοντάδες μηνύσεις που έγιναν από αθλητές και τις οικογένειές τους, που είδαν τα συμπτώματα να έρχονται σταδιακά αργότερα.

Όπως αναφέρει και ο Άντριου Μέγιερ, επικεφαλής της μελέτης για τους συγκεκριμένους τραυματισμούς και αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης και ερευνητής στο Δίκτυο Έρευνας Μυαλού (MRN), υπάρχουν περιστατικά που οι τραυματίες έχουν εκδηλώσει προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλους και ζαλάδα, που υποχώρησαν μέσα σε 1-2 εβδομάδες, αλλά τέσσερις μήνες μετά εξακολουθούσε να υπάρχει πρόβλημα καθώς έβλεπαν διαφορές στην ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που περιβάλλει προστατευτικά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό

«Όποιος χτυπάει το κεφάλι του και παθαίνει διάσειση εγκεφάλου, πρέπει να ξέρει ότι ακόμα κι αν αισθάνεται στη συνέχεια καλύτερα, ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι τελείως καλά. Μετά από μία εγκεφαλική διάσειση, οι αθλητές συνήθως αποφεύγουν τους αγώνες για μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, διότι τόσο χρειάζονται για να νιώσουν καλά, αλλά φαίνεται ότι είναι πρόωρο να επιστρέφουν τόσο νωρίς στις αθλητικές δραστηριότητές τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το σύνδρομο δεύτερης πρόσκρουσης

Αυτό που είναι το πιο ανησυχητικό σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι ο παίκτης μπορεί να έχει ένα αιμάτωμα και να μην το ξέρει, αλλά μετά από ένα δεύτερο χτύπημα στο κεφάλι που μπορεί να συμβεί μετά από λίγο καιρό, να έρθει ακόμη και το μοιραίο. Έγινε στις ΗΠΑ με έναν παίκτη του φούτμπολ, καθώς ο εγκέφαλός του είχε αποδιοργανωθεί τελείως μετά το δεύτερο χτύπημα. Την περίπτωση αυτή την αποκάλεσαν «σύνδρομο δεύτερης πρόσκρουσης» και είναι η πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί όταν ένας παίκτης υφίσταται νέο χτύπημα στο κεφάλι πριν αναρρώσει ο εγκέφαλος από προηγούμενη διάσειση.

Στα επαγγελματικά πρωταθλήματα των ΗΠΑ (NBA, NFL, MLB, NHL) πλέον ακόμη και η παραμικρή ζαλάδα, βάσει κανονισμών αναγκάζει τους αθλητές να μένουν εκτός προπόνησης (χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συνεχίσουν, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του Βουό στο ΟΦΗ – Άρης) για 24 με 48 ώρες, μέχρι να γίνουν όλα τα απαραίτητα τεστ και να διαπιστωθεί ότι μπορεί ο αθλητής να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.

Πλέον, κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να έχει τις ημέρες των αγώνων: 4 γυμναστές, 2 ορθοπεδικούς, 1 χειροπράκτη, 2 γιατρούς και 1 ειδικό στη νευρολογία, ενώ σε κάθε στάδιο, υπάρχουν 1 ανεξάρτητος γυμναστής, 1 οφθαλμίατρος, 1 ακτινολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 γιατρός εκπαιδευμένος να εργάζεται εν πτήσει και 2 νοσηλευτές…

ΟΦΗ: Ευχάριστα τα νέα για Πατρίκ Βουό

Exit mobile version