ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φεράντο: «Μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω για τον Αχιλλέα Μπέο, θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα»

Ο Χουάν Φεράντο μιλάει στο Sportime.gr για όσα βίωσε στην Ελλάδα, την επιθυμία του να επιστρέψει, τις εμπειρίες του στην Ινδία και το Μουντιάλ 2022.
Φεράντο: «Μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω για τον Αχιλλέα Μπέο, θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα»

Στην Ελλάδα είδε και τις δύο όψεις του νομίσματος ο Χουάν Φεράντο. Γι’ αυτό και διαφέρουν τόσο το πόσο άντεξε στον Εργοτέλη συγκριτικά με τον Βόλο.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα στην Κρήτη. Αντιθέτως, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας είχε τον χρόνο να κάνει αυτά που ήθελε και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Σε τέτοιο βαθμό που έκτοτε υπήρξαν άλλες ελληνικές ομάδες που ενδιαφέρθηκαν.

Το Sportime.gr επικοινώνησε με τον Ισπανό κόουτς και εκείνος θυμήθηκε όσα πέρασε στη χώρα μας. Ταυτόχρονα δεν έκρυψε πως επιθυμεί κάποιαν στιγμή να γυρίσει στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις παραστάσεις του από την Ινδία, αλλά και στο Μουντιάλ 2022.

Εργοτέλης και Βόλος η μέρα με τη νύχτα

«Την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα, ήταν για τον Εργοτέλη. Άλλαξαν τα πάντα εκεί. Η διοίκηση, τα στελέχη, οι παίκτες, τα πάντα! Ήμουν για δύο μήνες και δεν έγινε προετοιμασία. Είχαμε ρόστερ 45 παικτών. Δεν υπήρχε τότε οργάνωση. Ήξερα πως άλλα χρόνια ο Εργοτέλης ήταν ένα οργανωμένο και υγιές κλαμπ. Δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο εγώ» δήλωσε αρχικά.

Πώς έφτασε, όμως, ένας Ισπανός προπονητής να γίνει κάτοικος Ηρακλείου; «Ήμουν Europa League με τη Σερίφ. Είχα τις πρώτες μου παραστάσεις ως πρώτος προπονητής. Δέχτηκα μια κρούση. Με ρώτησαν εάν θέλω να πάω στον Εργοτέλη. Αρχικά ήμουν διστακτικός. Δεν γνώριζα πολλά. Όλοι μου είπαν ότι είναι στην πρώτη κατηγορία. Άξιζε να δοκιμάσω. Μου έλεγαν πως είναι καλή προοπτική».

Ακολούθησαν η Κουλτουράλ Λεονέσα και η Λινάρες. Στη συνέχεια το τηλέφωνό του χτύπησε και το νούμερο που τον καλούσε ήταν ξανά ελληνικό. Παρά την αρνητική πρώτη εμπειρία, το πήρε απόφαση να ξαναμπεί στο αεροπλάνο για την Ελλάδα για μία ομάδα που μόλις είχε «γεννηθεί».

«Δύο χρόνια μετά με πήραν από τον Βόλο. Ήταν ένα εξαιρετικό πλάνο. Το καταλαβαίνεις. Μίλησα με τον Άκη Πέτρου που τώρα δουλεύει στην ΑΕΚ. Μου εξήγησε ακριβώς τι ήθελαν να κάνουν, ποια θα είναι η φιλοσοφία τους. Το σκέφτηκα αν θα έπρεπε να γυρίσω στην Ελλάδα. Τα ζύγισα και ειλικρινά θεώρησα πως ήταν μία καλή προοπτική το να δουλέψω εκεί. Μέσα σε τρία χρόνια η ομάδα μεγάλωσε. Ήρθαν οι άνοδοι η μία μετά την άλλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φεράντο.

Εκτός από τον Άκη Πέτρου, μίλησε και με τον Αχιλλέα Μπέο. Ποια ήταν η πρώτη του άποψη; «Αρχικά οι επαφές ήταν με τον Άκη (Πέτρου). Αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο. Μπορείς να συνεργαστείς μαζί του. Έτσι το πήρα απόφαση. Στη συνέχεια συνάντησα και τον δήμαρχο Βόλου, τον Αχιλλέα Μπέο. Μου είπε ότι ήθελε να βοηθήσει την πόλη του να έχει μία ισχυρή ομάδα. Μου άρεσε η ιδέα. Με κέρδισε με όσα ανέφερε. Πέρασα πολύ καλά στον Βόλο. Έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις. Ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο εκεί».

Το άδοξο φινάλε και η διάθεση επιστροφής στην Ελλάδα

Η συνύπαρξη με τον Αχιλλέα Μπέο για άλλους δεν είναι εύκολη. Κανείς, άλλωστε, δεν κατάφερε να κάτσει στον πάγκο του Βόλου τόσο όσο ο Φεράντο. Το μυστικό του; «Ήμουν τρία χρόνια εκεί. Ο κύριος Αχιλλέας με σεβόνταν πάντα και τον σεβόμουν κι εγώ. Όταν υπήρχε μία διαφωνία σε κάτι, μιλούσαμε στο γραφείο. Του έλεγα αυτό που πίστευα, μου έλεγε το δικό μου και βρισκόταν μία λύση. Αν τον σέβεσαι, σε σέβεται. Μπορώ να πω μόνο τα καλύτερα. Υπήρξαν φυσικά και δύσκολες στιγμές, αλλά στο τέλος βρισκόταν ο τρόπος να πέσουν οι τόνοι. Επίσης, εκτιμούσα κάτι πολύ. Όταν είχε κάποιο πρόβλημα, ερχόταν και το συζητούσε μαζί σου. Δεν πήγαινε αλλού, αλλά κατευθείαν σε αυτόν που τον αφορούσε».

Η μεταξύ τους συνεργασία θα μπορούσε να έχει συνεχιστεί εάν δεν υπήρχε εκείνη η περιπέτεια υγείας με το μάτι του. Ακόμη και τώρα ο Φερνάντο αναφέρει ότι «ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα. Για έξι μήνες δεν μπορούσα να δουλέψω. Είχα έξι επεμβάσεις στο μάτι μου. Ήταν μία σοβαρή μόλυνση. Ταλαιπωρήθηκα πολύ. Πέρασα δύσκολα τότε. Γι’ αυτό έφυγα από το κλαμπ. Δεν μπορούσα να βοηθήσω εκείνο το χρονικό διάστημα. Ευτυχώς όλα ανήκουν στο παρελθόν. Είμαι μια χαρά πια».

Ωστόσο, δεν κρύβει πως «θα ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει. Έχω καλούς φίλους». Ευκαιρίες του δόθηκαν μετά τον Βόλο για να κοουτσάρει και αλλού: «Υπήρξαν τρεις προσφορές. Τότε, όμως, εγώ είχα συμβόλαιο με την Γκόα. Στη συνέχεια η Μοχούν Μπαγκάν πλήρωσε για να με πάρει. Ενεργοποίησε τη ρήτρα που υπήρχε».

Η Ινδία, ο Μέσι και οι σκέψεις του Φεράντο για το Μουντιάλ

Στην Ινδία αποκόμισε εντελώς άλλες εμπειρίες. Εκεί το ποδόσφαιρο δεν είναι το πρώτο άθλημα, αλλά γίνονται βήματα προόδου. Τέτοια έκανε και η Γκόα επί των ημερών του: «Παίξαμε για πρώτη φορά στο AFC Champions League και στη συνέχεια πήραμε το Κύπελλο. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Είναι ιστορική διοργάνωση το Κύπελλο Ινδίας, δεν υπάρχει πιο παλιά στην Ασία. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να το κατακτήσεις. Ένας βασικός λόγος είναι το πότε διεξάγεται. Βάζουν ματς στην αρχή της σεζόν. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και εκείνο το χρονικό διάστημα κανείς δεν έχει βρει πατήματα».

Στη Μοχούν Μπαγκάν έχει μεταξύ άλλων και έναν παίκτη που στο παρελθόν συνδέθηκε με ελληνικές ομάδες, τον Φλορεντίν Πογκμπά, αδερφό του Πολ: «Έχει τρομερό ταλέντο. Έπαιζε στη Γαλλία. Αυτό που έπαθε είναι πως έχει έναν σοβαρό τραυματισμό. Όταν ήρθε εδώ, δέχτηκε ένα γερό χτύπημα και ακόμη δεν το έχει ξεπεράσει».

Όσο για το επίπεδο στην Ινδία; «Υπάρχουν 5-6 ομάδες πολύ καλές με μεγάλο μπάτζετ και μετά κάποιες ομάδες που όταν παίζεις εκτός, είναι δύσκολο. Εννοείται πως θα αντιμετωπίσεις και με αντιπάλους που δίνουν σταθερά μάχη για την παραμονή και δεν είναι εύκολο να σε κοντράρουν. Θα έλεγα πως ως πρωτάθλημα το ινδικό έχει κάποια κοινά στοιχεία με το ελληνικό και το κυπριακό από την άποψη, δηλαδή τη διαφορά δυναμικής μεταξύ των κλαμπ».

Έχοντας περάσει από τις φημισμένες ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και έχοντας δει τον Λιονέλ Μέσι σε νεαρή ηλικία δεν θα γινόταν η συζήτηση να μην πάει και εκεί: «Είναι τρομερή εμπειρία να βλέπεις μερικά από τα επόμενα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε τέτοια ηλικία. Δεν το συζητώ. Φαινόταν ότι αυτό το παιδί έχει κάτι ξεχωριστό. Βέβαια, για μένα ο Ινιέστα ήταν ο τέλειος παίκτης. Αν τον έβλεπες στις προπονήσεις, δεν μπορούσες να το καταλάβεις εύκολα γιατί δεν έψαχνε τρόπο να σε εντυπωσιάσει. Ωστόσο, είχε τα πάντα».

Εκτός αυτών, ο Φεράντο είδε από κοντά και άλλους που τον άφησαν άναυδο: «Θυμάμαι τον Ροναλντίνιο. Ήταν κάτι απίστευτο. Δεν θα ξεχάσω και τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο όταν είχε έρθει στη Βαρκελώνη. Στη μία χρονιά που έπαιξε στην Μπαρτσελόνα, ήταν τρομερός. Νωρίτερα ήταν ο Ρομάριο, πιο μετά ο Ριβάλντο. Ήμουν στην Βαρκελώνη και τους έβλεπα όλους αυτούς».

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο Μουντιάλ (σ.σ. πριν γίνει η σέντρα στη διοργάνωση έκανε τις εκτιμήσεις του ο Φεράντο). Ποια είναι τα δικά του φαβορί; «Όλοι λένε για την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Δεν είμαι σίγουρος. Θεωρώ πως οι ευρωπαϊκές ομάδες είναι καλές. Είμαι αισιόδοξος για την Ισπανία. Έχουμε ξεκάθαρο πλάνο. Γαλλία και Αγγλία θα είναι επίσης καλές ομάδες».

 

Οι αθλητικές ειδήσεις της ημέρας

Συζήτηση Μαρσέλο με Μιτσελ – Θα πάει στην προετοιμασία ο Βραζιλιάνος σταρ – Οι πιθανότητες ανατροπής

ΠΑΟΚ: Τον μπλέκουν με παίκτη 6 εκατομμυρίων ευρώ!

ΑΕΚ: Κι όμως, Χατζισαφί, Μοχαμαντί μπορούν να το πουν!

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φεράντο: «Μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω για τον Αχιλλέα Μπέο, θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.