Β. Φίλιου: «Επιλέγω κορδέλα δαγκωτό!»
Η 13 φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδας στη ρυθμική γυμναστική, Βαρβάρα Φίλιου, μίλησε στο Sportime Show για την εμπειρία της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο αλλά και για τα μυστικά που έχει μια αθλήτρια ρυθμικής...Την έχουμε θαυμάσει για τις όμορφες και κυρίως γεμάτες ελληνικό χαρακτήρα χορογραφίες της στην ρυθμική γυμναστική.
Η Βαρβάρα Φίλιου εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελευταία Ολυμπιάδα και παράλληλα είναι ένα κορίτσι που δε σταματά να ταξιδεύει μεταδίδοντας το ελληνικό στοιχείο…
Πως ξεκίνησες τη ρυθμική γυμναστική;
Ήμουν 7 ετών όταν η μητέρα μου, που ήταν αθλήτρια της ενόργανης, με πήγε στο γυμναστήριο. Ξεκίνησα από ενόργανη, δε μου άρεσε καθόλου και μια μέρα είδα μια αθλήτρια της ρυθμικής να κάνει προπόνηση με την κορδέλα της και είπα: «Αυτό θέλω να κάνω!»
Στεφάνι, μπάλα, κορδέλα και κορίνες. Αν έπρεπε να κρατήσουμε ένα όργανο ποιο θα ήταν;
Κορδέλα! Το αγαπημένο μου! Οι μεγαλύτερες διακρίσεις μου έχουν έρθει εκεί…
Εχεις προπονηθεί κυρίως στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία, όπου η ρυθμική είναι παράδοση. Σε έχει βοηθήσει αυτό πιστεύεις;
Τα τελευταία χρόνια, πριν και μετά την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς δηλαδή, προπονούμαι με την εθνική ομάδα της Ρωσίας. Η Ρωσία στη ρυθμική είναι η τοπ και ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να προσφέρω εγώ στον εαυτό μου και στην προετοιμασία μου. Εζησα εκεί, άφησα την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τη ζωή μου και τη χώρα μου για να μπορέσω να πάρω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και να έχω μια καλή συμμετοχή σ’ αυτούς.
Πόσο σημαντική είναι η σχέση αθλήτριας- προπονήτριας;
Είναι ένα πάρα πολύ βασικό κομμάτι. Η αθλήτρια πρέπει να νιώθει την προπονήτριά της σα δεύτερη μητέρα της γιατί στον αθλητισμό παίζει μεγάλο ρόλο και το ψυχολογικό κομμάτι. Ενα μεγάλο μέρος των επιτυχιών κάθε αθλητή κρίνεται σε αυτή τη σχέση.
Κεφάλαιο φαγητό. Τι διατροφή ακολουθεί μια αθλήτρια της ρυθμικής;
Αχ… Πικρή ιστορία (γέλια)! Μετά τους αγώνες και εγώ και κάθε αθλήτρια τρώει πραγματικά ότι θέλει. Τρώμε τα κανονικά φαγητά, με τις θερμίδες τους, τα λαδερά, τα ελληνικά δηλαδή. Γενικώς όμως δεν τρώμε: δίαιτα και διατροφή και… όχι σοκολατάκια! (γέλια)
Τι εμπειρίες αποκόμισες από τη συμμετοχή σου στην Ολυμπιάδα του Ρίου;
Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Ηταν ένας πολύ απαιτητικός αγώνας. Είχα βάλει στόχο να μπω στα τελικά οργάνων. Ημουν και τραυματισμένη, έπρεπε να βάλω το άγχος στην άκρη, δεχόμουν πολλά μηνύματα από τον κόσμο ότι περιμένει μια διάκριση από μένα, σκεφτόμουν ότι έπρεπε ν βάλω τα δυνατά μου και όλα αυτά με πίεσαν. Σα γενική εμπειρία ήταν εννοείται ότι καλύτερο μπορεί να ζήσει ένας αθλητής.
Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος;
Να αγωνιστώ ξανά στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο!
Καιρός: Ο Αρναούτογλου δείχνει μπόρες και καταιγίδες για την Τετάρτη (26/4)