Κατσικάρης στο Sportime.gr: «Το NBA είναι η αλλαγή που ήθελα στην καριέρα μου»
Τον Φώτη Κατσικάρη δεν τον μέλλει, η εργασιακή κατάστασή του αποτελεί μία (προπονητική) ονείρωξη.Τα φώτα είναι λαμπερά. Έπειτα από αρκετά χρόνια δεν είναι στραμμένα πάνω του. Και όμως…
Τον Φώτη Κατσικάρη δεν τον μέλλει. Η εργασιακή κατάστασή του αποτελεί μία (προπονητική) ονείρωξη. Την απολαμβάνει. Και προσπαθεί να συλλέξει όσα περισσότερα μπορεί. Με ρυθμό ασταμάτητο.
Όπως ακριβώς έχει γίνει η ζωή του. Εκεί στα… ξένα, ο άλλοτε προπονητής της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας έχει βάλει έναν σκοπό. Να γίνει καλύτερος. Καλύτερος προπονητής. Και καλύτερος άνθρωπος.
Ο Ελληνας προπονητής ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη που οργάνωσε το NBA και το Sportime.gr αποτέλεσε μέρος.
Ιδού τι είπε ο Κατσικάρης για την απόφασή του, τις συμβουλές του προπονητή των Γιούτα Τζαζ, Κουίν Σνάιντερ, αλλά και τον… μύθο πως στο NBA το μπάσκετ δεν είναι σκεπτόμενο. Μόνο για το τελευταίο θα σας πούμε πως οι Γιούτα Τζαζ, στα έξι πρώτα ματς τους, έχουν χρησιμοποιήσει 78-80 διαφορετικά συστήματα….
-Πόσο περίεργο είναι για έναν προπονητή να αποφασίζει να γίνει μέλος ενός επιτελείου;
«Ήταν η πρόκληση, όταν δεχόμουν την πρόσκληση από τον Κουίν. Το timing ήταν τέλειο. Ήταν το όνειρο που είχα όταν ξεκινούσα την προπονητική. Ξέρεις, στη ζωή πολλά όνειρα πραγματοποιούνται. Αλλά μένουν για πάντα… όνειρα.
Έπειτα από 15 χρόνια ως πρώτος προπονητής, έπρεπε να αποφασίσω αν θέλω να γίνω μέλος ενός επιτελείου.
Μου έμοιαζε σαν το κλείσιμο ενός κύκλου. Σαν να ξεκινάω ένα νέο ταξίδι. Αυτό ήταν το πράγμα που είχα στο μυαλό μου. Όλα τα άλλα ήταν τέλεια!
Έλαβα αυτή την απόφαση γιατί ήθελα μία αλλαγή. Ήθελα να αναζωογονηθώ. Και να συνεχίσω να βελτιώνομαι. Πλέον βλέπω τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία. Αυτό θέλω, να γίνομαι καλύτερος».
-Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έχει δώσει ο Κουίν Σνάιντερ;
«Δεν υπάρχει μόνο μία. Όλα όσα ζω είναι μία συμβουλή. Ο Κουίν Σνάιντερ είναι ένας δάσκαλος, η ομάδα και το επιτελείο έχουν μία απίστευτη χημεία. Ίσως ήταν αυτό που έψαχνα. Απολαμβάνω κάθε ημέρα.
Για να φανταστείτε τι συμβαίνει, αυτή τη στιγμή ο Κουίν προσπαθεί να με κάνει να προσαρμοστώ σε όλο αυτό που ονομάζεται ΝΒΑ. Τα παιχνίδια, τους χρόνους που έχουμε για να προετοιμαστούμε. Όλα!
Όλοι οι προπονητές γνωρίζουν πράγματα, όμως στο NBA καταλαβαίνεις πως υπάρχουν και άλλα να μάθεις. Πάρα πολλά. Χρειάζεται να έχεις ανοικτό μυαλό, τίποτε άλλο».
-Κυριαρχεί η (λανθασμένη) άποψη πως στο ΝΒΑ δεν υπάρχει οργανωμένο παιχνίδι. Το ζεις, πλέον, από μέσα. Είναι έτσι;
«Η διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΝΒΑ είναι μεγάλη. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοιο ταλέντο. Βλέπεις αθλητές, οι οποίοι – ορισμένες φορές – έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι που δεν προκύπτει από ένα πλάνο. Τους βγαίνει, επειδή μπορούν.
Η βασική διαφορά είναι πως στις ΗΠΑ οι παίκτες μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους φάσεις. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, θα έπρεπε να τοποθετήσουμε 2-3 σκριν, προκειμένου να βγει ένα σουτ. Εδώ δεν είναι έτσι.Αλλά για να απαντήσω στην ερώτηση, μόνο στα πρώτα έξι παιχνίδια που έχουμε δώσει, έχουμε χρησιμοποιήσει 78-80 συστήματα. Το playbook που έχει ο κόουτς Σνάιντερ είναι ατελείωτο.
Υπάρχουν κάποιες ομάδες που παίζουν περισσότερο ελεύθερο μπάσκετ. Αλλά απ’ όσα έχω δει και πιστέψτε με, έχω δει σχεδόν όλους τους περισσότερους αγώνες, λόγω της δουλειάς μου, όλοι έχουν μία φιλοσοφία. Μία ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση.
Μην ξεχνάμε πως φέτος το τέμπο έχει ανεβεί. Οι ομάδες θέλουν να έχουν παραπάνω σουτ, άρα και παραπάνω πόντους. Οι περισσότεροι ακολουθούν το.. δόγμα του Χιούστον: 40/40/20. Δηλαδή το 40% των σουτ από το τρίποντο, το άλλο 40% μέχρι το σημείο της βολής και το υπόλοιπο πιο κοντά στο καλάθι».
**Οι Έλληνες φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες του ΝΒΑ σε prime time ώρα στο Cosmote Sport 4HD, τον επίσημο αναμεταδότη του ΝΒΑ, κάθε Σαββατοκύριακο.