ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μητροπολίτης Γαβριήλ: «Τα θρησκευτικά πρέπει να υπάρχουν στη σχολική ύλη»

Μία συνέντευξη του Μητροπολίτη Γαβριήλ στο «Rise» και τον Γεράσιμο Μανωλίδη

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ στο «Rise» και τον Γεράσιμο Μανωλίδη, μιλώντας για τη ζωή του, την εκκλησία, την παιδεία και πολλά άλλα ζητήματα, που απασχολούν τους νέους και όχι μόνο ανθρώπους.

Ο 43χρονος Μητροπολίτης, αποφάσισε να θίξει και το πολύ σημαντικό θέμα των θρησκευτικών και αν αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στη σχολική ύλη και να του διδάσκονται οι μαθητές.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Γαβριήλ τόνισε με κάθε τρόπο, ότι τα θρησκευτικά είναι απαραίτητα για το νέο άνθρωπο προκειμένου να βρει απαντήσεις ή τουλάχιστον κατευθύνσεις στα ερωτήματα που έχει.

Αναλυτικά τα όσα είπε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Με την ερώτηση που κάνεις αγγίζεις και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα αυτό της παιδείας. Γίνεται ένας γενικότερος διάλογος για το ποιο πρέπει να είναι το περίβλημα της παιδείας, το πλαίσιο της παιδείας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχει πάρα πολλά κενά.

Πολλοί ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα να έχουν απόψεις για το μάθημα των θρησκευτικών, είτε αυτό να γίνει πιο ομολογιακό ή να γίνει πιο πολύ θρησκευτικό.

Δεν χρειαζόταν να γίνει τόσος πολύς ντόρος, γιατί νομίζω ότι όσοι μίλησαν, λίγοι εξ αυτών έχουν μπει στην τάξη. Μιλάμε όλοι για bullying, μιλάμε για όλα αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχει όμως η υποδομή.

Λες ότι θες να αλλάξεις την παιδεία, να κάνεις κάτι διαφορετικό χωρίς την υποδομή την αντίστοιχη και έρχεσαι αυτή τη στιγμή και ψάχνεις να βρεις ποιο θα είναι το περιεχόμενο ενός μαθήματος, όπως είναι τα θρησκευτικά.

Είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο μάθημα να υπάρχει μέσα στη σχολική ύλη, διότι δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή ακριβώς να μπορέσει να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ή τουλάχιστον κατευθύνσεις.

Από την άλλη δεν μπορούμε όμως εμείς ως εκκλησία να θεωρήσουμε ότι μόνο το σχολείο θα κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε εμείς. Στην εκκλησία πρέπει να έρθει να μάθει κάποιος ποια είναι η πίστη του, έχοντας πάρε τα πρώτα ερεθίσματα».

Τα θρησκευτικά λόγω του ντόρου που συνέβη πέρσι, πολλοί υποστηρίζουν ότι σαν μάθημα περισσότερο χωρίζει παρά ενώνει. Πώς θα αλλάξει αυτό;

«Ασχολείστε με ένα κομμάτι που λέγεται Media και έχετε ένα πολύ όμορφο κανάλι το οποίο και εμένα προσωπικά μου αρέσει και δεν το λέω για να κάνω αυτή τη στιγμή διαφήμιση, αλλά μου αρέσει γιατί έχει μία πολύ νεανική προσέγγιση στα πράγματα, κάτι που λείπει αυτή τη στιγμή από την ελληνική τηλεόραση.

Τον άνθρωπο τον μαθαίνουμε να μπορεί να αξιολογήσει και να βρει τη σωστή ενημέρωση και πληροφορία. Όταν λοιπόν λέμε ότι η εκκλησία δεν έχει επικοινωνήσει ένα πράγμα είναι διότι εμείς δεν έχουμε πολλές φορές ασχοληθεί να ψάξουμε, αν αυτό το πράγμα έχει επικοινωνηθεί πολύ ή όχι.

Δεν μπορεί εκκλησία να είναι ένας οργανισμός που θα είναι συνέχεια με μία κάμερα και ένα μικρόφωνο, να βγαίνει συνέχεια προς τα έξω και να κάνουμε αυτού του είδους την ενημέρωση. Έχουμε πάρα πολλούς τρόπους και ιδιαίτερα οι νέες τεχνολογίες το διαδίκτυο, τα social media, μπορούν να βοηθήσουν πολύ έναν άνθρωπο, ιδιαίτερα νέο να ακολουθήσει, όλα αυτά που είπαμε.

Νομίζω ότι ευθύνη και δική μας και δική μας υπό την έννοια να αναζητήσουμε την πληροφορία και ταυτόχρονα ευθύνη της παιδείας του κράτους είναι να μας μάθει να αξιολογούμε την πληροφορία.

Δεν φοβάμαι προσωπικά να μιλήσω με κανένα που έχει διαφορετική άποψη από την εκκλησία, αλλά να μπορούμε να μιλάμε με έναν κόσμιο τρόπο, ώστε να μπορέσει ο διάλογος να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα.

Και εγώ να μάθω από τα λάθη μου αλλά και ο άλλος να μάθει από τα δικά του. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στην κοινωνία μας».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

Exit mobile version