ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παπανικολάου: «Η ΕΟΚ δεν είναι πολυεθνική εταιρεία»

Το Sportime συνεχίζει το debate των υποψηφίων προέδρων της ΕΟΚ και σειρά παίρνει ο Δρ.Άγγελος Παπανικολάου. Που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση
Παπανικολάου: «Η ΕΟΚ δεν είναι πολυεθνική εταιρεία»

Το Sportime συνεχίζει το debate των υποψηφίων προέδρων της ΕΟΚ και σειρά παίρνει ο Δρ.Άγγελος Παπανικολάου. Που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση

Ο κ.Παπανικολάου ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός σε όσα ερωτήματα του θέσαμε, σχεδόν τα ίδια στα οποία απάντησε ο Βαγγέλης Λιόλιος. Ασχολήθηκε με το πλάνο του σχετικά με το οικονομικό κομμάτι αλλά και τη νοοτροπία. Μίλησε για τις Εθνικές Κατηγορίες και την Α1 Γυναικών. Χαρακτήρισε «κακό πρότυπο την Euroleague» κι επεσήμανε ότι «η ΕΟΚ δεν είναι πολυεθνική εταιρεία». Βεβαίως ανέλυσε τα πλάνα του για τις Ακαδημίες. Έθιξε την… πληγή με το στοίχημα.  Μίλησε και για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, όπως και τους έτερους υποψηφίους για την ηγεσία της Ομοσπονδίας. Τον Βαγγέλη Λιόλιο και τον Παναγιώτη Φασούλα.

Η συνέντευξη του Άγγελου Παπανικολάου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως είχε και του Βαγγέλη Λιόλιου που διαβάσατε πάλι στο Sportime. Απλώς να επισημάνουμε ότι έχουμε απευθυνθεί και στο συνδυασμό «Πρώτα το Μπάσκετ» όπου ηγείται ο Παναγιώτης Φασούλας κι εκτιμούμε ότι και ο ίδιος θα ακολουθήσει το δρόμο των αντιπάλων του.

Ακολουθεί η η συνέντευξη του κ.Παπανικολάου

– Πως φαντάζεστε την επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας με εσάς στην ηγεσία;

«Θα πορευτούμε με το «εμείς» και όχι, με το «εγώ». Θα πορευτούμε με ένα «μίγμα» έμπειρων και ακούραστων ανθρώπων καθώς και νεότερων, που διαθέτουν τη γνώση αλλά και τον ενθουσιασμό. Θα πορευτούμε μακριά από μικροπολιτικές και σωματειακές σκοπιμότητες.

Το αποτέλεσμα θεωρώ ότι θα είναι απόλυτα θετικό και θα εξασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του Ελληνικού ερασιτεχνικού μπάσκετ. Διότι, πρωτίστως πρέπει να διαχωρίσουμε το ερασιτεχνικό από το επαγγελματικό μπάσκετ. Είναι άσχημο να τα συγχέουμε και να τα βάζουμε στο ίδιο «τσουβάλι»

Στο μεν πρώτο έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες παράγοντες, αθλητές και προπονητές, που βλέπουν το μπάσκετ ως διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα. Αγαπούν με ανιδιοτέλεια το μπάσκετ και είναι οι «αφανείς ήρωες» της καθημερινότητας. Συνεπώς, αναμένουν κάθε μήνα με αγωνία την όποια συνδρομή αλλά και την ενδεχόμενη παραχώρηση ενός αθλητή, ώστε να τα βγάλουν εις πέρας.

Οι επαγγελματίες παράγοντες, από την άλλη, είναι επενδυτές. Βάζουν χρήματα στους συλλόγους επιχειρηματικούς ή ιδίους λόγους, κατασκευάζουν γήπεδα τα οποία κατέχουν εταιρείες κι αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν, αφήνουν χάος. Προφανώς, κάποιοι βρίσκονται σε σύγχυση, μη μπορώντας να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι…»

– Είναι εύκολο στην Ελλάδα των μνημονίων, της κρίσης οικονομικής και όχι μόνο να κάνει κάποιος τομές εν προκειμένω στην Ομοσπονδία μπάσκετ;

«Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπεις και τι θέλεις να επιτύχεις. Επί παραδείγματι, επιδιώκεις την εμπορευματοποίηση μιας μη κερδοσκοπικής ομοσπονδίας, που αποτελείται από ερασιτεχνικά σωματεία; Σε μια τέτοια περίπτωση συνάπτεις συμβόλαια ακόμα και με εταιρείες αμφιβόλου ποιότητας, με εταιρίες που αποτελούν άσχημα πρότυπα για τα παιδιά, προκειμένου να συγκεντρώσεις ακόμα περισσότερα χρήματα.

Προσλαμβάνεις «golden boys» και τους πληρώνεις αναλόγως τον τρόπο που θα «πουλήσουν το προϊόν». Αν δεν τα καταφέρουν τον πρώτο χρόνο τους αντικαθιστάς με άλλους. Αν επιτύχουν, τότε παραμένουν μέχρι να αποτύχουν… Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στο χώρο των επιχειρήσεων. Αν δεν συμφωνείς εκ πεποιθήσεως με την παραπάνω λογική, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά αλλά συνάμα πιο δύσκολα.

Προχωράς σε σαφώς μικρότερες συμφωνίες με εταιρείες που έχουν άκρως θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και δημιουργείς σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που αποδέχονται την πρόσκλησή σου να συμμετάσχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του μπάσκετ.- Άγγελος Παπανικολάου

Αλλά θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω ότι το ερασιτεχνικό μπάσκετ δεν είναι «project» και η εθνική ομάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα «προϊόν» και μάλιστα, ευτελές. Ούτε οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ είναι «αναλώσιμοι». Η Ευρωλίγκα του ενός ατόμου, των μετόχων και των πλειοδοτικών διαγωνισμών στις χορηγίες είναι απλά ένα κακό πρότυπο. Ως εκ τούτου, όποιος το ονειρεύεται, ας το ξεχάσει…»

– Ποιο είναι το πλάνο σας ώστε οι Ακαδημίες Μπάσκετ να πάψουν να θυμίζουν εισπρακτικές εταιρείες, αλλά να κάνουν δουλεια σε βάθος και να υπάρχει παραγωγική διαδικασία;

«Η συντριπτική πλειονότητα των ακαδημιών στους ερασιτεχνικούς συλλόγους λειτουργεί με το σωστό και ηθικό τρόπο. Τα παιδιά μαθαίνουν μπάσκετ και σε αντάλλαγμα καταβάλλουν ένα μικρό αντίτιμο, που δεν ξεπερνάει συνήθως τα 30-35 ευρώ μηνιαίως. Ελάχιστα χρήματα μπροστά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Τα συγκεκριμένα χρήματα πάνε για να πληρωθούν οι προπονητές, οι διαιτητές, οι κριτές αλλά και να λειτουργήσει αξιοπρεπώς ο σύλλογος.

Ουδόλως λειτουργούν ως «εισπρακτικές εταιρίες». Γι’ αυτό και η παραγωγική διαδικασία λειτουργεί ομαλά.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως είναι το «παιδομάζωμα». Υπάρχουν παραδείγματα οικογενειών, που για χάρη των νεαρών παιδιών τους μετακομίζουν ακόμα και 500 χιλιόμετρα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, λαμβάνοντας υπόσχεση ότι θα τους βρουν ακόμα και εργασία. Αλήθεια θεωρείτε ότι μιλάμε για το σωστό πρότυπο της παραγωγικής διαδικασίας;»

–  Πως θα περιγράφατε το μοντέλο του «μπάσκετ στην Ελλάδα» όπως το οραματίζεστε σε περίπτωση εκλογής σας στην ηγεσία της ΕΟΚ;

«Αναντίρρητα, ένα συλλογικό μοντέλο, βασισμένο στην ηθική ανάπτυξη του παιδιού. Μακριά από τα προσωπικά και συλλογικά συμφέροντα. Η ΕΟΚ είναι πάνω και πέρα από το σωματείο που εκπροσωπούμε. Δεν επιθυμούμε ο αθλητισμός να μετατρέπεται σε πρωταθλητισμό, τα κίνητρα να είναι το χρήμα και η ευγενική άμιλλα να καταλήγει σε έναν ανόσιο ανταγωνισμό, ο οποίος ως επί το πλείστον, χρησιμοποιεί όλα τα άνομα μέσα, προκειμένου να υλοποιηθεί η νίκη, ο στόχος.

Το έργο της Ομοσπονδίας, τουλάχιστον, δεν είναι αυτό.

Από εκεί και πέρα, εμείς θα σταθούμε δίπλα στις ομάδες και θα τους προσφέρουμε τα εργαλεία ώστε να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη. Θα τους χορηγήσουμε όλα τα μέσα, προκειμένου να «ανθίσουν», ενώ θα τους παραχωρήσουμε προπονητές, ψυχολόγους, εργοφυσιολογους αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό πάνω στη διοργάνωση εκδηλώσεων και εξεύρεση πρόσθετων πόρων».    

–  Συμφωνείτε ότι μέσα από την Εθνική ομάδα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί εκ νέου το μπάσκετ στην Ελλάδα; Κι αν ναι πως θα ξεπεραστούν τα οπαδικά πάθη;

«Η Εθνική ομάδα, ομολογουμένως, είναι η κορωνίδα του Ελληνικού μπάσκετ. Και ως τέτοια πρέπει να περιφρουρείται και να διαφυλάσσεται σε υπερθετικό βαθμό. Στην κοινωνία από την άλλη, επικρατούν πάθη και ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι και ο αθλητισμός.

Η βία, αν μιλάτε γι’ αυτήν, είναι μία και τη συναντάμε σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής μας. Από την οικογένεια μέχρι το σχολείο και το πανεπιστήμιο και από τους χώρους εργασίας μέχρι τον αθλητισμό. Συνεπώς, η αντιμετώπιση είναι ενιαία και καθίσταται δυνατή πρωτίστως μέσω ενός αυστηρού πλαισίου κανόνων και αρχών από πλευράς της πολιτείας και βεβαίως την πρόληψη, όπου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η οικογένεια, το σχολείο και ο αθλητισμός».

– Ποιο είναι το πλάνο σας για το στοίχημα; Έχουν ακουστεί πολλά αλλά επί της ουσίας οι στοιχηματικές εταιρείες είναι οι βασικοί χρηματοδότες…

«Θα είναι, τουλάχιστον, ανεύθυνο και επικίνδυνο εκ μέρους μου να σας πω ότι αποτελεί συστατικό του ερασιτεχνικού αθλητισμού ή ότι μπορεί να λειτουργήσει πάρεργα. Οι στοιχηματισμός, νόμιμος ή παράνομος, πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει μακριά από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Το αθλητικό ιδεώδες δεν έχει σχέση με την έννοια του στοιχήματος, ούτε η ευγενική άμιλλα με τον ανόσιο ανταγωνισμό.

Δεν θα δημιουργήσουμε γενιές εθισμένων, στον τζόγο, πολιτών, που θα επιζητούν το εύκολο κέρδος και στο τέλος θα καταστρέφουν τη ζωή τους. Χίλιες φορές με πενιχρά έσοδα από την κρατική επιχορήγηση και από μια – δύο εταιρίες, που αποδεδειγμένα προσφέρουν κοινωνικό έργο στην πατρίδα μας, παρά να επιζητήσουμε τα υψηλά έσοδα προερχόμενα από τον στοιχηματισμό. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.

Από την άλλη, μας προβληματίζει εντόνως το γεγονός ότι παρατηρούμε σε επαγγελματικά πρωταθλήματα περίεργα σκορ και  ασύλληπτες διαφορές. Όποιος αποδέχεται τέτοια νοσηρά φαινόμενα, όποιος θεωρεί αναγκαία τη συνύπαρξη ερασιτεχνικού αθλητισμού και στοιχήματος, δεν είναι δυνατό να συμβάλλει στην ανάπτυξη του μπάσκετ. Εκτός κι αν …ποντάρει στην καταστροφή του»

-Ποιά είναι η σχέση σας με τους κ.κ.Λιόλιο και Φασούλα αλλά και με τον κ.Βασιλακόπουλο; Είναι μέσα στα πλάνα σας πιθανή μετεκλογική συνεργασία;

«Ο κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι μια προσωπικότητα του ελληνικού Αθλητισμού, ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει τα μέγιστα για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια γνώρισα τον πρόεδρο λόγω και της ενασχόλησής μου με την επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΟΚ, στην οποία είμαι μέλος. Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός για τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει από αυτή την επαφή.- Άγγελος Παπανικολάου

Αναφορικά με τους κ.κ. Φασούλα, Λιόλιο τους εκτιμώ και τους σέβομαι. Ο μεν πρώτος ήταν ένας αθλητής εγνωσμένης αξίας και οι απόψεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Με το δε δεύτερο έχω συναντηθεί ουκ ολίγες φορές και έχουμε μιλήσει αρκετά για το όραμα που έχει. Με άλλες απόψεις τους συμφωνώ και με άλλες όχι».

– Το πρωτάθλημα αλλά και το μπάσκετ γυναικών είναι πολύ υποβαθμισμένο ως… παρατημένο. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε μια μεγάλη πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ. Ήταν σα να απαντούν στην προχειρότητά μας;

«Κακώς δίνεται η αίσθηση ότι το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών είναι παρατημένο. Ουδέν ψευδέστερον. Τουναντίον, θεωρώ ότι ήταν και παραμένει οργανωμένο, έστω κι αν η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα «σημάδια» της.

Είναι γεγονός ότι δεν το έχει αφήσει ανεπηρέαστο.

Οι παράγοντες των συλλόγων, ωστόσο, «υπερβάλλουν εαυτόν» και προσφέρουν στις αθλήτριες και τους προπονητές υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Συνεπώς, καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρόκριση της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ. Πρωταρχική επιδίωξή μας, αναμφισβήτητα, αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση του εν λόγω πρωταθλήματος και μάλιστα, πολυεπίπεδα».

– Παρότι σε όλα υπάρχει νομοτέλεια, εν τούτοις εσείς που εντοπίζετε το ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα έχασε έδαφος;

«Αδιαμφισβήτητα, όταν διανύουμε ως χώρα πολύχρονη οικονομική κρίση, όταν η ανεργία έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, όταν πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν τα βασικά, δεν είναι δυνατό να συζητάμε για ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μπάσκετ;

Και πάλι καλά να λέμε, όπου οι σύλλογοι οργανώθηκαν πιο αποτελεσματικά και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν χάρη στον «ηρωισμό» των ερασιτεχνών παραγόντων, την ανυπέρβλητη προσπάθεια των γονιών και τη συνεισφορά των άλλων φορέων. Γι’ αυτό και τους χαρακτηρίζω ως τους «αφανείς ήρωες».

Στηρίζουν τον σύλλογό τους και κατ’ επέκταση τον ερασιτεχνικό μπάσκετ με το περίσσευμα που διαθέτουν.»

-Τι σκοπεύετε να κάνετε με τη διαιτησία;

«Κακώς δίνουμε τόση σημασία στον τομέα της διαιτησίας. Ασχολούμαστε υπέρμετρα, χάνοντας το δάσος. Θεωρώ άτοπο να θέσω τη διαιτησία ως προτεραιότητά μου, μια και οι βασικοί πυλώνες είναι η οικονομική και όχι μόνο, ελάφρυνση των σωματείων, η αναμόρφωση των πρωταθλημάτων και βεβαίως οι Εθνικές Ομάδες.

Διάβασα στην ιστοσελίδα σας τη συνέντευξη του κ. Λιόλιου, που αναφέρθηκε στην παρουσία ενός ακριβοπληρωμένου αρχιδιαιτητή για όλα τα εθνικά πρωταθλήματα και πραγματικά, εξεπλάγην. Πρωτίστως, διότι και ο ίδιος παραμένει ως ο «ισχυρός ανήρ» της ΚΑΕ Προμηθέας και ως εκ τούτου, κάθε απόφαση του αρχιδιαιτητή θα του δημιουργούσε πρόσθετα πρόβλημα. Επί προσθέτως, επειδή σε όλους τους φορείς είναι απαραίτητη η πολυφωνία και ελεύθερη σκέψη και λόγου. Συν τοις άλλοις, θα πληρώνεται αδρά ο αρχιδιαιτητής και οι διαιτητές από την Α1 κατηγορία και κάτω θα λαμβάνουν 10 και 20 ευρώ. Η στρέβλωση είναι εμφανής.- Άγγελος Παπανικολάου 

Ένας παράγοντας διαιτησίας, από την άλλη, ο οποίος θα ορίζεται από το ΔΣ της ΕΟΚ, θα πληρώνεται από την Ομοσπονδία και θα λογοδοτεί στον ίδιο τον πρόεδρο είναι δυνατό να σταθεί στο ελληνικό μπάσκετ; Δεν θεωρείτε ότι, ίσως, κάποιοι να σκεφτούν περί εξάρτησης μεταξύ του προέδρου της ΕΟΚ και του αρχιδιαιτητή; Ένας παράγοντας διαιτησίας σε μια κεντρική θέση, όπως αυτή της ΚΕΔ, σημαίνει αυτομάτως συγκεντρωτισμός, που φέρνει πάντα τον απόλυτο έλεγχο και καταλήγει στην καταστροφή. Σας προανέφερα ότι θα λειτουργήσουμε συλλογικά, ενωμένα και αδιαίρετα.

Και για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω της ερώτησης, μια επιτροπή διαιτησίας, αποτελούμενη από 3 έως 5 πρώην διαιτητές εγνωσμένης αξίας, που θα προτείνονται από διαφορετικούς φορείς (π.χ. ΕΟΚ, ΟΔΚΕ, ΕΣΑΚΕ.) ώστε να αποφευχθεί ο συγκεντρωτισμός και να υπάρχει ελευθερία, πλουραλισμός και διαφορετικές «φωνές» για την ανάπτυξη του μπάσκετ, είναι μια εξαιρετική λύση.

Η διαφάνεια που θέλουν κάποιοι να πρεσβεύουν δεν έρχεται με τον συγκεντρωτισμό. Είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα προκύπτουν από την αναπόδραστη σχέση τους με την κεντρική εξουσία».      

– Αν εκλεγείτε στην ηγεσία της ΕΟΚ θα αντικαταστήσετε έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Έστω κι αν κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα, πολύ δε περισσότερο ένας αυτοδημιούργητος όπως εσείς, ποιο στοιχείο του χαρακτήρα του κυρίου Βασιλακόπουλου θα θέλατε να έχετε;

«Τα στοιχεία από την προσωπικότητα του κ. Βασιλακόπουλου, που θα ήθελα να αφομοιώσω, είναι αρκετά. Κατά πρώτο, να μείνω μακριά από τα σωματειακά συμφέροντα, όπως άλλωστε και είμαι, δίχως να προτάσσω το συμφέρον της ομάδας με την οποία συμμετείχα στις εκλογές.

Διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι δεν συμβαίνει αυτό με άλλους παράγοντες, οι οποίοι έχουν το «εγώ» της ομάδας τους πάνω από το συλλογικό «εμείς». Να είμαι ακριβοδίκαιος, επίσης και να ενεργώ σωστά και αποτελεσματικά με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού μπάσκετ».

– Πως θέλετε να θυμάται ο κόσμος του μπάσκετ τον Άγγελο Παπανικολάου;

«Να καταφέρω να πάω ένα βήμα παραπάνω την ανάπτυξη του Ελληνικού μπάσκετ. Χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς σχέδια «Μάρσαλ», χωρίς υποσχέσεις για χρηματοδότηση κατασκευής υπερσύγχρονων γηπέδων, χωρίς τεχνοκράτες και αναλώσιμους, χωρίς συγκεντρωτισμό και κυρίως, δίχως να μετατρέπονται τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ σε απαθείς και σιωπηλούς παρατηρητές των γεγονότων.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Ομοσπονδίας, δηλαδή, δεν θα έχουν άποψη και λόγο και θα γνέφουν καταφατικά και άβουλα με όποιες αποφάσεις λαμβάνουν οι υπάλληλοι; Είναι ποτέ δυνατό να συμβεί; Η ΕΟΚ δεν είναι πολυεθνική εταιρία και δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο πρότυπο της Ευρωλίγκα. Ξεκάθαρα πράγματα…

Θα ήθελα, αν κατακλείδι, να μας θυμούνται ως το ΔΣ της ΕΟΚ που πέτυχε στο έργο της με έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με πολυφωνία και ενότητα, με την παρουσία ανθρώπων του μπάσκετ, με την  υποστήριξη από υγιείς δυνάμεις του χώρου και πάντα με γνώμονα το συλλογικό καλό και όχι, το σωματειακό».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παπανικολάου: «Η ΕΟΚ δεν είναι πολυεθνική εταιρεία»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαντώ Καψάλη

Εργάζεται στο Sportime από το 2017 και από την πρώτη ημέρα της έκδοσης της εφημερίδας όπως κι από τότε που βγήκε στον αέρα η ιστοσελίδα Sportime.gr. Βασικό της αντικείμενο είναι το μπάσκετ χωρίς βέβαια να «κλείνεται» σε αυτό καθώς όσο ζεις, πρέπει να μαθαίνεις. Είναι τακτικό μέλος του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΑ