ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βαγγέλης Λιόλιος: «Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το μπάσκετ»

Ο Βαγγέλης Λιόλιος υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ ανοίγει τα χαρτιά του στο Sportime και μιλάει εφ' όλης της ύλης για το μπάσκετ στη χώρα μας

Λιόλιος
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά

Ο Βαγγέλης Λιόλιος ανοίγει τα χαρτιά του στο Sportime ενόψει των εκλογών της Ομοσπονδίας και την επόμενη μέρα του μπάσκετ στη χώρα μας. Και μιλάει για όλους και για όλα. Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο όπως και για τους αντιπάλους του.

Αλλά ο Βαγγέλης Λιόλιος δε μένει εκεί. Αναλύει το πως βλέπει την επόμενη μέρα του μπάσκετ. Τι σκοπεύει να κάνει με τη διαιτησία και την Εθνική ομάδα. Για ενδεχόμενες συνεργασίες όπου τονίζει ότι δεν περισσεύει κανένας. Και φυσικά για το στοίχημα, ένα ζήτημα που τόσο πολύ έχει συζητηθεί.

Όσα λέει ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΕΟΚ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η συνέντευξη δόθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες και το Sportime, ως οφείλει με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, θα απευθυνθεί και στους έτερους υποψηφίους. Και θα πάρουν το λόγο και ο Άγγελος Παπανικολάου όπως και ο Παναγιώτης Φασούλας. Την αρχή κάνει ο Βαγγέλης Λιόλιος που δέχθηκε με χαρά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Η ονομασία «Δώσε Πάσα» παραπέμπει σε ομαδικό παιχνίδι. Προφανώς αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για εσάς η επόμενη μέρα της Ομοσπονδίας δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου, του προέδρου, αλλά ευρύτερης συνεργασίας της ομάδας σας;

Σίγουρα, θέλαμε ευθύς εξαρχής να δηλώσουμε ότι μιλάμε για ένα ομαδικό παιχνίδι, μία ομαδική προσπάθεια. Δεν υπάρχει η λογική του ενός στο «Δώσε Πάσα». Δεν είμαστε μεμονωμένα άτομα. Αλλά ένα σύνολο, όπου το άθροισμα του συνόλου, είναι μεγαλύτερο από αυτό των επιμέρους μονάδων. Η ομάδα του «Δώσε Πάσα» συγκροτείται από ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικές εμπειρίες.

Αυτό είναι κατά την άποψή μου  το δυνατό μας σημείο. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές αντιλήψεις, που έχουν έναν κοινό στόχο και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο για να τον κατακτήσουν.

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και η συνεργασία είναι δομικό συστατικό του. Άλλωστε όπως είναι γνωστό μία πάσα κάνει χαρούμενους δύο παίκτες Εμείς ελπίζω να κάνουμε χαρούμενη μία ολόκληρη χώρα, αλλάζοντας σελίδα στο εθνικό μας σπορ.

Είναι εύκολο στην Ελλάδα των μνημονίων, της κρίσης οικονομικής και όχι μόνο να κάνει κάποιος τομές εν προκειμένω στην Ομοσπονδία μπάσκετ;

Θα ξεκινήσω από το κατ’ εμέ σημείο κλειδί που κάνατε στην ερώτησή σας, το “και όχι μόνο”. Η κρίση που βιώνουμε είναι κατ’ εξοχήν κρίση αξιών. Απότοκο αυτής της κρίσης είναι η οικονομική που ακολούθησε, που έφερε στο τέλος και τα μνημόνια. Αυτή η λογική του «δε βαριέσαι», της κριτικής που δε συνοδεύεται από προτάσεις και του κενού καταγγελτικού λόγου.

Προβλήματα βλέπουμε παντού σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Οι λύσεις είναι αυτό που χρειαζόμαστε, όχι η μοιρολατρία. Εμείς ως «Δώσε Πάσα» έχουμε καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μπάσκετ και ερχόμαστε να προτείνουμε λύσεις στο υπάρχον οικονομικό πλαίσιο.

Προφανώς αν δεν υπήρχαν μνημόνια και οικονομική κρίση θα ήμασταν όλοι χαρούμενοι, θα παίρναμε δεκαψήφια επιχορήγηση  κι όλα θα ήταν ευκολότερα. Δυστυχώς δεν γίνεται αυτό. Αυτό που μπορεί όμως σίγουρα να γίνει αρχικά είναι η καλύτερη διαχείριση των χρημάτων, μείωση της σπατάλης και διαφάνεια παντού και φυσικά εν συνεχεία εύρεση έξτρα οικονομικών πόρων.

Θέλουμε να χτίσουμε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με την κοινότητα του μπάσκετ. Αυτό θα βασίζεται στην πιο απλή παραδοχή. Διαφάνεια παντού.

Με δεδομένη την αφοσίωση και το έργο σας μέσα από τον Προμηθέα στις Ακαδημίες και στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που είναι πλέον μονόδρομος για το ελληνικό μπάσκετ, να θεωρούμε δεδομένο το «συμμάζεμα» της κατάστασης ώστε οι Ακαδημίες στην Ελλάδα να θυμίζουν «σχολεία μπάσκετ» και όχι εισπρακτικές εταιρείες;

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε όλοι ότι οι ακαδημίες παίζουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός νέου παιδιού. Το σχολείο δίνει γνώσεις στο παιδί που θα του χρειαστούν αύριο στην καθημερινότητά του.

Η ομάδα δίνει αξίες που είναι το ίδιο σημαντικές αν θέλετε την άποψή μου. Για αυτό λέμε συχνά ότι οι ακαδημίες και το σχολείο είναι έννοιες που συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Προφανώς λοιπόν πρέπει να δοθεί η αντίστοιχη προσοχή στην παραγωγική διαδικασία. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε τώρα θα δείξουν αποτελέσματα μετά από αρκετά χρόνια. Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν κυριολεκτικά χθες. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι για το τι μπάσκετ θέλουμε να παίζουμε.

Πρέπει από τη βάση της πυραμίδας μέχρι την κορυφή να ακολουθούμε τις ίδιες αρχές. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου playbook που θα περιγράφει το τι μπάσκετ παίζουμε, ποιες αξίες περνάμε στους αθλητές και πώς διατηρούμε πάντοτε updated μέσω επιμόρφωσης τους προπονητές των αναπτυξιακών τμημάτων.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τα υγιή Σωματεία στην αναπτυξιακή  κατεύθυνση έτσι ώστε να ξαναφέρουμε μικρά παιδιά στο μπάσκετ

Πως θα περιγράφατε το μοντέλο του «μπάσκετ στην Ελλάδα» όπως το οραματίζεστε σε περίπτωση εκλογής σας στην ηγεσία της ΕΟΚ;

Το πλάνο που ζητάμε από τα σωματεία να εγκρίνουν προς εφαρμογή, γιατί οι εκλογές αυτό είναι, σύγκριση προτάσεων και πλάνων για το αύριο, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

  1. Κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας δεν πληρώνεται. Είμαστε κομμάτι του αθλητικού οικοδομήματος. Όπως ο πρόεδρος και τα μέλη κάθε σωματείου προσφέρουν εθελοντικά την αγάπη τους για το σπίτι τους – γιατί αυτό είναι για κάθε έναν από εμάς η ομάδα του, το δεύτερο σπίτι του- το ίδιο θα πράττει και η Ομοσπονδία.
  2. Κανένα μέλος του ΔΣ δεν μετέχει παράλληλα και στο οργανόγραμμα της ΕΟΚ. Εκεί θα υπάρχουν εργαζόμενοι που θα αμείβονται και θα ελέγχονται από τα μέλη του ΔΣ αν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

  3. Πλήρης οικονομική διαφάνεια. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα της Ομοσπονδίας θα φαίνονται στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο. Άμεσος στόχος η αναδιάρθρωση των εξόδων έτσι ώστε τα Σωματεία να σταματήσουν να πληρώνουν δελτία, αυτοκόλλητα, συμμετοχές σε παιδικοεφηβικάκλπ
  4. Πλήρης οργανωτική διαφάνεια. Τα πάντα στο διαδίκτυο, να βλέπουν όλοι ποιοι εργάζονται στην ομοσπονδία και με ποια προσόντα.

Συμφωνείτε ότι μέσα από την Εθνική ομάδα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί εκ νέου το μπάσκετ στην Ελλάδα; Κι αν ναι πως θα ξεπεραστούν τα οπαδικά πάθη;

Η Εθνική ομάδα είναι ο καθρέπτης του μπάσκετ στη χώρα μας. Είναι κάτι που μας ενώνει όλους και δεν χωρούν οπαδικά πάθη σε αυτή την αγάπη. Από τις πιο ωραίες εμπειρίες μου για να είμαι ειλικρινής, ήταν τα ταξίδια με τους Πελαργούς, που καθόμασταν δίπλα δίπλα άτομα που σε συλλογικό επίπεδο υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες και κάναμε το προφανές, ενώναμε τις φωνές μας για την Εθνική ομάδα. Άρα η Εθνική μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες. Αποτελεί συνεκτικό ιστό για όλη την κοινωνία.  

Η  θέση μου είναι ότι στην Εθνική ομάδα πρέπει να εντάσσονται οι καλύτεροι προπονητές, οι καλύτεροι γυμναστές, οι καλύτεροι παίκτες και τα καλύτερα στελέχη. Δεν γίνεται να στελεχώνεται η εθνική με γνωστούς και φίλους- Βαγγέλης Λιόλιος

Είπα στην αρχή ότι η Εθνική είναι ο καθρέπτης του μπάσκετ. Σε αυτόν τον καθρέπτη πρέπει να αντανακλάται και η αξιοκρατία ενός ολόκληρου οικοδομήματος

Ποιο είναι το πλάνο σας για το στοίχημα; Έχουν ακουστεί πολλά αλλά επί της ουσίας οι στοιχηματικές εταιρείες είναι οι βασικοί χρηματοδότες…

Το στοίχημα με τη μορφή του παράνομου στοιχηματισμού είναι η λαιμητόμος που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια όλου του αθλητισμού σε όλα τα αθλήματα και σε όλη την υφήλιο.

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων που διαλύει κυριολεκτικά όλες τις ομάδες γιατί υπάρχει καχυποψία από τους φιλάθλους. Γι’ αυτό κάθε παιχνίδι είτε επαγγελματικό είτε ερασιτεχνικό για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες πρέπει να αποστέλλεται στην δικαιοσύνη για διερεύνηση- Βαγγέλης Λιόλιος

Παρόλα αυτά οι στοιχηματικές εταιρείες είναι οι κύριοι οικονομικοί αιμοδότες του παγκόσμιου αθλητισμού και γιαυτό πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε το χώρο μας από ανθρώπους που θέλουν να εκμεταλλευτούν με παράνομο τρόπο το στοιχηματισμό.

Ποιά είναι η σχέση σας με τους κ.κ.Παπανικολάου και Φασούλα αλλά και με τον κ.Βασιλακόπουλο; Είναι μέσα στα πλάνα σας πιθανή μετεκλογική συνεργασία;

 Ο λόγος που όλοι μας, λίγο ή πολύ, ασχοληθήκαμε με το μπάσκετ, ήταν επειδή το άθλημα έφθασε στο υψηλότερο σημείο του λόγω κυρίως του διοικητικού του ηγέτη που δεν ήταν άλλος παρά ο κύριος Βασιλακόπουλος. Οπότε όλοι μας, όπως και εγώ, άσχετα με τα επιμέρους λάθη που έχει κάνει στη μακρά του διαδρομή στην Ομοσπονδία, του οφείλουμε σεβασμό.

Με τον κύριο Φασούλα η σχέση μου είναι αυτή όπως όλων των Ελλήνων. Ένας παίκτης που μας συγκίνησε με τη προσφορά του στο μπάσκετ και που μας έβγαλε στους δρόμους μέσα στη νύχτα όλους τους Έλληνες ενωμένους να πανηγυρίζουμε- Βαγγέλης Λιόλιος

Με το κύριο Παπανικολάου δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση, τον έχω συναντήσει 5-6 φορές κυρίως λόγω της συμμετοχής των αναπτυξιακών μας τμημάτων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα όπου ο κ. Παπανικολάου παρευρισκόταν ως μέλος της Επιτροπής Πρωταθλήματος. Επίσης ως Ιατρός είχαμε και έναν επιπλέον λόγο να μιλήσουμε.

Εννοείται ότι εφόσον βρεθούμε μετά την εκλογική διαδικασία στο νέο ΔΣ της ΕΟΚ, θα συνεργαστώ μαζί τους για το καλό του μπάσκετ. Άλλωστε είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Το μπάσκετ μας χρειάζεται όλους, μηδενός εξαιρουμένου.

Το πρωτάθλημα αλλά και το μπάσκετ γυναικών είναι πολύ υποβαθμισμένο ως… παρατημένο. Παρόλ’ αυτά υπήρξε μια μεγάλη πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ. Ήταν σα να απαντούν στην προχειρότητά μας;

Δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκιο. Το μπάσκετ γυναικών μοιάζει ξεχασμένο. Για εμένα, αποτελεί ή ορθότερα πρέπει να αποτελεί, έναν ξεχωριστό πυλώνα στην ΕΟΚ που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του μπάσκετ γυναικών. 

Τα κορίτσια της Εθνικής μας έφεραν όλους προ των ευθυνών μας. Σε αυτές αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά σε εμάς νομίζω πως αρμόζει ο προβληματισμός. Η επιτυχία τους ήρθε από τις ίδιες τις αθλήτριες και το προπονητικό τιμ, δε νομίζω ότι είναι μία επιτυχία που μπορεί να αποδοθεί στη συστηματική δουλειά που γίνεται- Βαγγέλης Λιόλιος 

Δουλειά των παραγόντων είναι η δημιουργία μιας διαδικασίας που θα εξασφαλίσει και θα πολλαπλασιάσει τις επιτυχίες και στο μέλλον. Αυτό προϋποθέτει το να καταλήξουμε στο τι μπάσκετ θέλουμε να παίζουμε όπως ανέφερα και προηγουμένως. Γιατί όταν τεθούν αυτοί οι προβληματισμοί, προκύπτουν και τα ερωτήματα του ποιος είναι ο ρόλος της Α2 και της Α1 γυναικών. Εξυπηρετουν τη μεγάλη εικόνα της παραγωγής παικτριών ή υπάρχουν απλά για να υπάρχουν;

Πολλές φορές είχατε πει ότι θέλετε να παρουσιάζουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο μπάσκετ, ως ελληνικό. Τελικά ποιο μοντέλο ταιριάζει στο ελληνικό μπάσκετ;

Πιστέψτε με, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος αρκετά καταρτισμένος για να απαντήσει σε αυτό. Είναι ένα ερώτημα το οποίο απαντάται μόνο αν το προσεγγίσεις από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Για αυτό θεωρώ σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για το τι μπάσκετ θέλουμε και να δώσουμε τον λόγο σε αυτούς που ξέρουν την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Πανεπιστημιακούς, τους προπονητές, τους γυμναστές, τους διατροφολόγους, τους αθλητιατρους και τους ψυχολόγους.

Για αυτό θα υπάρξει μια επιτροπή επιστημόνων και ειδικών που θα καθορίσουν και θα γράψουν την Ελληνική σχολή μπάσκετ.  Το μπάσκετ έχει αλλάξει και έχει μεταβληθεί σε μία εξίσωση με πολλές μεταβλητές- Βαγγέλης Λιόλιος

Ο καθένας πρέπει να βάλει το λιθαράκι του με τις γνώσεις του τομέα του, ώστε να δομήσουμε μία ενιαία ταυτότητα που θα απάντα στο τι μπάσκετ μας ταιριάζει και τι μπάσκετ θέλουμε να παίξουμε.

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τη διαιτησία;

Το σημερινό μοντέλο της διαιτησίας νομίζω πως δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν αναφέρομαι τόσο στα πρόσωπα όσο κυρίως στις δομές. Αν κοιτάξουμε στο εξωτερικό θα δούμε σύγχρονα μοντέλα. Δείτε πως λειτουργεί η FIBA, EUROLEAGUE, VTB. Θα δούμε ότι εκεί υπάρχει κεντρικός έλεγχος από έναν αρχιδιαιτητή, επιμόρφωση, αυτοαξιολόγηση και έλεγχος. Αυτό το μοντέλο πρέπει να εφαρμόσουμε και εμείς σε όλα τα επίπεδα. Και στη basketLeague και στις Εθνικές κατηγορίες αλλά και στα τοπικά και τα αναπτυξιακά.

Η διαιτησία θέλει συνολική αναμόρφωση και αυτό θα κάνουμε- Βαγγέλης Λιόλιος

Αν εκλεγείτε στην ηγεσία της ΕΟΚ θα αντικαταστήσετε έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού, τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Έστω κι αν κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτήρα, πολύ δε περισσότερο ένας αυτοδημιούργητος όπως εσείς, ποιο στοιχείο του χαρακτήρα του κυρίου Βασιλακόπουλου θα θέλατε να έχετε;

Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι το μπάσκετ δεν φύτρωσε στη χώρα. Κάποιοι μόχθησαν για να γίνει αυτό.

Στον κύριο Βασιλακόπουλο αξίζουν συγχαρητήρια για όσα προσέφερε στο μπάσκετ τις προηγούμενες δεκαετίες- Βαγγέλης Λιόλιος

Αν θυμάστε η πρώτη θεσμική συνάντηση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου, ήταν με τον ίδιο τον κύριο Βασιλακόπουλο. Αυτό ένιωσα πως όφειλα να κάνω, τόσο θεσμικά, γιατί δεν γίνεται να μη σέβεσαι το θεσμό του προέδρου της ΕΟΚ, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο γιατί πολλοί από μας ασχοληθήκαμε με το μπάσκετ λόγω του κυρίου Βασιλακόπουλου.

Το μεγάλο λάθος που του καταλογίζω, είναι ότι δεν άκουσε το καμπανάκι της κούρασης και παρέμεινε στη θέση του, ενώ ήταν πασιφανές πως έπρεπε να κάνει στην άκρη. Για αυτό η τελευταία δεκαετία δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια του κυρίου Βασιλακόπουλου και φτάσαμε σήμερα στο σημείο που βρισκόμαστε.Αυτό που θαυμάζω όπως και πολλοί ακόμη άνθρωποι του μπάσκετ στον κύριο Βασιλακόπουλο είναι η οξυδέρκεια του και η ηγετική του φυσιογνωμία.

Είναι αχαριστία να ξεχνάμε πώς επί των ημερών του έγινε το μπάσκετ εθνικό μας σπορ.Όμως είναι πολύ σημαντικό ένας ηγέτης να γνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει και να έχει ετοιμάσει μια ανάλογη διάδοχη κατάσταση. Δυστυχώς αυτό δεν το έκανε- Βαγγέλης Λιόλιος

Πως θέλετε να θυμάται ο κόσμος του μπάσκετ τον Βαγγέλη Λιόλιο;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν θέλω να θυμούνται εμένα αλλά αυτόν που θα με διαδεχθεί. Ο πραγματικός οραματιστής, ο πραγματικός ηγέτης φροντίζει όταν φύγει από τη θέση του να έρθει κάποιος που θα κάνει ακόμα καλύτερα πράγματα από αυτόν. Αυτό σημαίνει άδολη αγάπη για το άθλημα.

Exit mobile version