Ο Νιλ Λένον και η Ομόνοια ένωσαν τους επαγγελματικούς τους δρόμους και καταγράφουμε τα «τι και πώς» που οδήγησαν στο deal.
Κύκλος ήταν και τέλειωσε. Ο Χένινγκ Μπεργκ δεν είχε κάτι περισσότερο να δώσει στους «τριφυλλοφόρους». Η πρώτη συμμετοχή σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το τέλος στη ξηρασία 11 χρόνων δίχως τίτλο, σπουδαία επιτεύγματα και αν ήταν, δεν ήταν μόνιμο «κανονάκι ζωής». Η κάκιστη φετινή πορεία δεν άφησε περιθώρια και ο Νορβηγός τεχνικός αποτέλεσε παρελθόν.
Στο κλαμπ της Λευκωσίας απάντησαν δυναμικά στην πρόκληση των στιγμών. Ο Λένον είναι αυτό που λέμε «από το πάνω ράφι». Διαθέτων σπουδαίο CV, έχοντας διεθνή αναγνωσιμότητα και μεγάλο impact. Ταράζει τα νερά του κυπριακού ποδοσφαίρου αυτή η κίνηση, μπορεί κάλλιστα να γίνει game changing προϊόντος του χρόνου.
Γι’ αυτό η Ομόνοια διάλεξε τον Λένον
Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που προκρίθηκε ο 50χρονος Βορειοϊρλανδός. Αλληλοσυμπληρωμένοι. Ο πρώτος, ότι έχει παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο και τίτλους. Ο δεύτερος, ότι του αρέσει να δουλεύει με μικρούς σε ηλικία παίκτες, να τους εξελίσσει, να τους «πλάθει» – και στην παρούσα φάση η Ομόνοια έχει αποφασίσει στρατηγικά να επενδύσει σε νέα παιδιά.
Ο Λένον παρακολούθησε τα δύο τελευταία παιχνίδια των «πρασίνων» και επισήμανε τα λάθη στον τρόπο παιχνιδιού στους ανθρώπους του συλλόγου. Αυτοί εντυπωσιάστηκαν από την ανάλυσή του. Από το βάθος της, την ουσία της. Αυτό ήταν πρακτικά και συνώνυμο του «εσύ είσαι ο άνθρωπός μας», που ακούστηκε λίγο αργότερα στο δρόμο για το «we have a deal», για να το θέσουμε βρετανικά και… κυπριακά. Με συμβόλαιο που υπολογίζεται πως αγγίζει τα 300 χιλ. ευρώ το χρόνο, το μισθολογικό ταβάνι δηλαδή που έχει τεθεί στο κλαμπ.
Οι έτεροι υποψήφιοι και γιατί απορρίφθηκαν
Στη λίστα ήταν και άλλοι δύο προπονητές. Ο Τζον φαν ντεν Μπρομ και ο Ντούσαν Κέρκεζ. Ο πρώτος, Ολλανδός με αγάπη στο επιθετικό ποδόσφαιρο και στη δουλειά με νέους παίκτες, αλλά με κραυγαλέα αδυναμία στο να φτιάχνει ομάδες που να ξέρουν να παίζουν άμυνα (μεγάλο πρόβλημα της φετινής Ομόνοιας, ίσως το μεγαλύτερο) και επιρρεπής στο να χάνει την πειθαρχία από τα αποδύτηρια.
Ο δεύτερος, Σερβοβόσνιος με κύριο αβαντάζ τη γνώση του κόσμου του κυπριακού ποδοσφαίρου, από την πετυχημένη και μακρά χρονικά θητεία του στην ΑΕΛ. Ακούστηκε και το όνομα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, αλλά η περίπτωση του πρώην προπονητή της ΑΕΚ ποτέ δεν έπαιξε σοβαρά.
Ο Νιλ Λένον είχε το πλήρες πακέτο, επιλέχτηκε. Και προτιμήθηκε να έρθει από τώρα προκειμένου να έχει χρόνο προσαρμογής χωρίς το άμεσο άγχος του αποτελέσματος. Η χρονιά στο πρωτάθλημα έχει χαθεί, αφού η ομάδα έμεινε εκτός εξάδας στην regular season. Εκκρεμεί βέβαια το Κύπελλο, με την ομάδα να αντιμετωπίζει την ΑΕ Λεμεσού στα προημιτελικά. Ως διοργάνωση είναι εν δυνάμει «σωσίβιο» στη σεζόν, αλλά στην Ομόνοια δεν το προσεγγίζουν πιεστικά. Αν είναι να ‘ρθει, καλοδεχούμενο. Αλλά δεν είναι (πια) και αυτοσκοπός.
Ο άλλοτε κόουτς της Σέλτικ θα δουλέψει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να τους μάθει να τον μάθουν ως το προσεχές καλοκαίρι σε πρώτη φάση και από εκεί κι έπειτα, αρχίζει η πραγματική δουλειά. Ακριβώς γι’ αυτό άλλωστε του έκαναν συμβόλαιο μέχρι το 2024. Δείγμα (της) εμπιστοσύνης.
Τι έπεται στο σχεδιασμό για την Ομόνοια
Το αμέσως επόμενο κεφάλαιο προς διευθέτηση για τους «τριφυλλοφόρους» είναι αυτό του τεχνικού διευθυντή. Μια κρίσιμη απόφαση για το σήμερα και το αύριο, για την οποία δεν θα υπάρξει βιασύνη προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες λάθους. Προς το τέλος της σεζόν θα έχουμε νεότερα. Προτεραιότητα ήταν ο προπονητής. Καλύφτηκε.
Στην Ομόνοια υπάρχει η λεγόμενη «ομάδα προγραμματισμού». Από αυτήν λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις, οι μεταγραφικές κατόπιν συνεννόησης με τον προπονητή. Οπότε θα υπάρχει η «μαγιά» για να προχωρήσουν τα πράγματα στο κομμάτι «αφίξεις» το καλοκαίρι. Με τον Λένον να έχει πολύτιμο καρνέ διευθύνσεων και τηλεφώνων να θέσει προς υπηρεσία εαυτού και συλλόγου.