Aυτά τα τυριά βρωμάνε τόσο πολύ που δεν μπορείς να τα πλησιάσεις
Αυτά τα τυριά βρωμάνε τόσο πολύ που μπορεί να διώξουν τους φίλους σου, αλλά οι ειδικοί τα λατρεύουν!Τα τυριά μπορούν να είναι εκλεκτά, αλλά κάποια από αυτά βρωμάνε τόσο έντονα που είναι δύσκολο να τα πλησιάσει κανείς, πόσο μάλλον να τα δοκιμάσει. Κι όμως, οι ειδικοί και οι λάτρεις της γεύσης τα εξυμνούν, καθώς η μυρωδιά τους είναι μόνο η αρχή μιας πολυδιάστατης γευστικής εμπειρίας.
Ένα από τα πιο διάσημα τυριά για την ανυπόφορη μυρωδιά του είναι το Vieux Boulogne από τη βόρεια Γαλλία. Με χαρακτηριστικά έντονη και πικάντικη οσμή, αυτό το τυρί παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και η εξωτερική του επιφάνεια τρίβεται με μπίρα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής του. Η μυρωδιά του έχει συγκριθεί με βρώμικες κάλτσες που έχουν μείνει στον ήλιο και είναι τόσο έντονη που κάποια εστιατόρια το απαγορεύουν.
Στη Σαρδηνία, το Casu Marzu καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα βρωμερά τυριά. Αυτό το τυρί είναι γνωστό για τις ζωντανές προνύμφες που περιέχει και η μυρωδιά του περιγράφεται ως αποπνικτική και σαπισμένη. Οι Σαρδηνοί, ωστόσο, το θεωρούν εκλεκτό έδεσμα και η γεύση του, πλούσια και πικάντικη, ανταμείβει όσους τολμήσουν να το δοκιμάσουν.
Το Limburger από το Βέλγιο είναι άλλο ένα παράδειγμα. Με μια μυρωδιά που μοιάζει με αυτή του αποσυντιθέμενου κρέατος, το τυρί αυτό είναι τόσο ισχυρό που συχνά αναγνωρίζεται από μακριά. Παρά την έντονη μυρωδιά του, έχει κρεμώδη υφή και έντονη γεύση που απολαμβάνεται με ψωμί και κρεμμύδια.
Τέλος, το Époisses de Bourgogne από τη Γαλλία, το οποίο είναι τόσο έντονο που απαγορεύεται η μεταφορά του στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία, χαρακτηρίζεται από μυρωδιά που θυμίζει σαπισμένο ξύλο. Παρόλα αυτά, οι γκουρμέ το λατρεύουν για την αξεπέραστη γεύση του, πλούσια σε αρώματα μανιταριού και ξηρών καρπών.