Αν και εσύ τρως το πιο βαρύ γεύμα της ημέρας το βράδυ να ξέρεις πως είναι γραμμένο στο DNA σου λόγω Αρχαίων Ελλήνων – Δεν κάνεις κάτι λάθος
Απλώς ακολουθείς μια διατροφική συνήθεια που είναι χαραγμένη στο DNA σου εδώ και χιλιετίες.
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν το σημερινό μοντέλο γευμάτων, αλλά γενικά έτρωγαν τρεις φορές την ημέρα:
Ο ακρατισμός (πρωινό) ήταν ένα λιτό γεύμα που περιλάμβανε ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (ἄκρατος οἶνος) και συνοδευόταν από ελιές ή τυρί.
Το άριστον (μεσημεριανό) ήταν το κυρίως γεύμα της ημέρας, το οποίο καταναλωνόταν περίπου στο μέσο της ημέρας ενώ το δεῖπνον (βραδινό) ήταν το πιο σημαντικό και πλούσιο γεύμα της ημέρας, συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
Το μεσημεριανό τους (ἄριστον) πιθανότατα το έτρωγαν γύρω στις 12:00-13:00, αλλά δεν ήταν τόσο βαρύ όσο το βραδινό.
Το δεῖπνον, το κύριο και πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας για τους αρχαίους Έλληνες, καταναλωνόταν το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, συνήθως μετά τη δύση του ήλιου, γύρω στις 18:00 – 20:00.
Σε κοινωνικές περιστάσεις, όπως τα συμπόσια, το δείπνο μπορούσε να παραταθεί για ώρες, συνοδευόμενο από κρασί, μουσική και συζητήσεις.
Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν το δείπνο ως το κύριο γεύμα τους, όπως και πολλοί σύγχρονοι Έλληνες. Άρα, αν σου αρέσει να τρως το πιο πλούσιο γεύμα το βράδυ, απλώς ακολουθείς μια διατροφική συνήθεια που είναι χαραγμένη στο DNA σου εδώ και χιλιετίες.