Ενδεχομένως κάποια στιγμή να έχεις αναρωτηθεί πως ήταν μία μέρα στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων.
Από το πως ξυπνούσαν και πως ήταν οι καθημερινές ασχολίες τους, μέχρι ενδεχομένως και για το τι έτρωγαν.Ε μην αναρωτιέσαι άλλο!Εμείς θα σου πουμε..Κι αν δεν αναρωτιέσαι…πάλι θα σου πούμε γιατί η γνώση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!
Είναι γεγονός πως η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, ήταν πολύ διαφορετική από τη δική μας και οι διατροφικές τους συνήθειες διαφέρουν σημαντικά από τις δικές μας.
Οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν την ημέρα με ένα πολύ απλό πρωινό, το οποίο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα.
Ενίοτε συνήθιζαν να τρώνε για πρωινό τον «κυκεώνα», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όπως τσιπούρες, μπαρμπούνια, σαρδέλες και χέλια, όσπρια και κυρίως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Κάθε γεύμα συνοδευόταν με κρασί, ενώ από το τραπέζι δεν έλειπε ποτέ το ελαιόλαδο.
Το βραδινό τους ήταν το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας και είχε αρκετά επιδόρπια, όπως φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια ή γλυκά με μέλι.
Από κρέας οι αρχαίοι είχαν αδυναμία στο χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ σπάνια έτρωγαν κατσίκι και αρνί.
Οι αρχαίοι Έλληνες γενικότερα ήταν λιτοδίαιτοι ωστόσο κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, επειδή θεωρούσαν πως βασικός σκοπός του φαγητού ήταν «να τέρψει τον ουρανίσκο και όχι να χορτάσει το στομάχι».