Αυτό το ξέρατε; Γιατί τον απατημένο άνδρα τον ονομάζουν…κερατά;
Η έκφραση «κερατάς» αυτή δεν χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.Το «κερατάς» είναι ένα ψευδώνυμο το οποίο δίδεται συνήθως σε απατημένους συζύγους ή συντρόφους κι ενώ το χρησιμοποιούμε…αρκετά στη ζωή μας, λίγοι γνωρίζουμε από πού προέκυψε η λέξη!
Η έκφραση «κερατάς» αυτή δεν χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Πιο συγκεκριμένα η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όταν θέλουν να αναφερθούν για έναν απατημένο σύζυγο, τον cabron (τράγο).
Η έκφραση λοιπόν αυτή σχετίζεται πολύ και με τα…θρησκευτικά χαρακτηριστικά κι ας ακούγεται παράξενο.
Ο ανθρωπολόγος Pitt-Rivers, υποστηρίζει πως τα κέρατα αναφέρονται όπως αυτά του διαβόλου.
Όπως δηλαδή ο διάβολος έχει κέρατα, έτσι και ο απατημένος σύζυγος έχει τα ίδια καθώς αποτυγχάνει να φέρει εις πέρας τα συζυγικά καθήκοντα.
Αναφέρει λοιπόν πως ο ανδρισμός κηλιδώνεται και ο ίδιος οφείλει να φοράει το σύμβολο του διαβόλου ως στίγμα.
Από την άλλη, ο ανθρωπολόγος Blok, αναφέρει τα κέρατα σαν έκφραση αφορούν αποκλειστικά τα κέρατα του τράγου, καθώς είναι το ζώο που επιτρέπει σε άλλα αρσενικά να ζευγαρώνουν με το ταίρι του.
Αντίθετα ο κριός δεν δέχεται κάτι τέτοιο και διακρίνεται για τον δυναμισμό και την βιαιότητα του, ο τράγος πάντα εμφανίζεται σαν ο πιο αδύναμος.