Χρησιμοποιούσαν μάσκα ομορφιάς οι Αρχαίες Ελληνίδες; – Το θανάσιμο μυστικό τους
Στην αρχαία Ελλάδα, η φωτεινή και λευκή επιδερμίδα θεωρούνταν σημάδι ευγενικής καταγωγής και καλλιέργειας.Οι Αρχαίες Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν διάφορες μορφές καλλυντικών και φυσικών μασκών ομορφιάς για τη φροντίδα του δέρματος και την ενίσχυση της εμφάνισής τους. Οι πρακτικές τους βασίζονταν στη χρήση φυσικών υλικών και βοτάνων, πολλά από τα οποία είχαν καλλυντικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.
Η άργιλος ήταν ένα από τα πιο κοινά υλικά για μάσκες προσώπου. Καθάριζε την επιδερμίδα και απορροφούσε τη λιπαρότητα. Υπήρχαν διάφοροι τύποι αργίλου, ανάλογα με την περιοχή, π.χ., λευκή ή πράσινη άργιλος.
Το ελαιόλαδο ήταν βασικό συστατικό για την ενυδάτωση του δέρματος. Συχνά το συνδύαζαν με μέλι ή κερί μέλισσας για βαθύτερη θρέψη. Το λάδι χρησίμευε και ως καθαριστικό, καθώς αφαιρούσε ακαθαρσίες από το πρόσωπο.
Το μέλι είχε καταπραϋντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, και χρησιμοποιούνταν σε μάσκες για καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα.
Το γάλα ή το γιαούρτι ήταν δημοφιλή για την απολέπιση και τη λεύκανση του δέρματος. Το γαλακτικό οξύ βοήθαγε στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.
Χρησιμοποιούσαν αφεψήματα από βότανα όπως η λεβάντα, ο δυόσμος ή το χαμομήλι για την τόνωση του δέρματος.
Μία αμφιλεγόμενη πρακτική ήταν η χρήση λευκού μολύβδου για να δημιουργήσουν πιο λευκή όψη στο πρόσωπο. Παρότι δημοφιλής, είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της τοξικότητας του μολύβδου.
Στην αρχαία Ελλάδα, η φωτεινή και λευκή επιδερμίδα θεωρούνταν σημάδι ευγενικής καταγωγής και καλλιέργειας. Οι γυναίκες της ανώτερης τάξης προσπαθούσαν να προστατεύσουν την επιδερμίδα τους από τον ήλιο και να διατηρήσουν τη λευκότητά της.
Τα φυσικά ρόδινα μάγουλα και χείλη ήταν επίσης δημοφιλή. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούσαν χρωστικές από μούρα, παπαρούνες ή κρόκο (σαφράν).
Οι Αρχαίες Ελληνίδες είχαν εξελιγμένες μεθόδους περιποίησης, βασισμένες σε φυσικά συστατικά που μπορούσαν να βρουν στο περιβάλλον τους. Αν και δεν είχαν τη μορφή των σύγχρονων καλλυντικών, οι “μάσκες ομορφιάς” τους ήταν αποτελεσματικές για την εποχή και βασισμένες σε παραδοσιακές γνώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Πώς ήταν να είσαι δημόσιος υπάλληλος στην Ελλάδα το 1960 και πώς τώρα