Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ανέπτυξαν ένα νέο βρώσιμο εμβόλιο για να βοηθήσουν τις μέλισσες με δυνητικά θανατηφόρες βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτός είναι ο πρώτος «εμβολιασμός”»που έχει σχεδιαστεί ειδικά για έντομα.
Οι μέλισσες έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν, από τα φυτοφάρμακα μέχρι την απώλεια ενδιαιτημάτων, την αλλαγή του κλίματος και τις ασθένειες. Το αμερικανικό φτερό (AFB) είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη βακτηριακή λοίμωξη που είναι γνωστό ότι εξαλείφει ολόκληρες αποικίες.
Η προνύμφη Paenibacillus είναι το βακτήριο που σχηματίζει σπόρια και είναι υπεύθυνο για το AFB. Συνήθως εισάγεται στην αποικία μέσω μιας μέλισσας που παραδίδει στις προνύμφες μολυσμένα με σπόρια/ τρόφιμα. Οι σπόροι βλασταίνουν στο στομάχι των προνυμφών, όπου πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται μέχρι να σκοτώσουν την νεογέννητη μέλισσα – και σε αυτό το σημείο, συνεχίζουν να μολύνουν το επόμενο θύμα τους. Τα σπόρια μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να συνεχίσουν να μολύνουν ξανά τις αποικίες.
Αυτό το νέο εμβόλιο (που ονομάζεται PrimeBEE) έχει σχεδιαστεί για να παραδοθεί στη βασίλισσα μέλισσα μέσω σακχάρων.
Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών, οπότε είναι πολύ νωρίς για να εξασφαλιστεί μια σαφής επιτυχία.
Επιπρόσθετα δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το πότε θα είναι διαθέσιμο για αγορά – ή πόσο θα κοστίσει.
Αλλά αν οι ερευνητές είναι σωστοί, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πρωτοποριακά και θεαματικά.