VIRAL

Γιατί δεν θα αντέχαμε να ακούμε τους ήχους που κάνει το σώμα μας; Ποιοι είναι οι χειρότεροι

Οι ήχοι του σώματος που δεν ακούμε: ανακάλυψε γιατί είναι καλύτερα έτσι!
Γιατί δεν θα αντέχαμε να ακούμε τους ήχους που κάνει το σώμα μας; Ποιοι είναι οι χειρότεροι

Σκέψου να άκουγες κάθε στιγμή τους μηχανισμούς που λειτουργούν μέσα σου. Αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τους εσωτερικούς ήχους του σώματός μας, το αποτέλεσμα θα ήταν εκκωφαντικό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επιλέγει ευτυχώς να μπλοκάρει αυτούς τους ήχους, έτσι ώστε να μπορούμε να εστιάζουμε σε εξωτερικά ερεθίσματα και να μην εξουθενωνόμαστε από το «ηχητικό χάος» μέσα μας.

Ο χτύπος της καρδιάς είναι ένας από τους πιο δυνατούς εσωτερικούς ήχους. Η καρδιά χτυπά περίπου 60-100 φορές το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, παράγοντας έναν ρυθμικό, έντονο ήχο καθώς το αίμα ωθείται στις αρτηρίες. Αν ακούγαμε κάθε χτύπο έντονα, θα μας ήταν σχεδόν αδύνατο να χαλαρώσουμε ή να κοιμηθούμε.

Επιπλέον, οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα σε όλο το σώμα με πίεση, δημιουργώντας έναν διαρκή θόρυβο καθώς ρέει. Ο ήχος μοιάζει με τον θόρυβο ενός ποταμού που ρέει συνεχώς. Αν ο εγκέφαλός μας δεν “αγνοούσε” αυτόν τον ήχο, θα ήταν σαν να ακούμε έναν βουητό μέσα στο κεφάλι μας όλη την ώρα.

Αν και ακούμε την αναπνοή μας εξωτερικά, ο πραγματικός ήχος της ροής του αέρα μέσα από την τραχεία και τους πνεύμονες είναι πολύ πιο έντονος. Θα μπορούσε να μοιάζει με ένα συνεχές φύσημα αέρα ή τον ήχο του αέρα που εισέρχεται σε έναν σωλήνα, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα έντονο κάθε φορά που εισπνέουμε και εκπνέουμε.

Οι ήχοι της πέψης, όπως το γουργούρισμα του στομάχου και οι συσπάσεις των εντέρων, είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό συνεχείς, καθώς το σώμα μας αφομοιώνει τροφές και υγρά. Αν ο εγκέφαλός μας αντιλαμβανόταν συνεχώς αυτούς τους ήχους, θα ακούγαμε ήχους γουργουρητού και βουητού, σαν μηχανή που λειτουργεί.

Κάθε φορά που κάνουμε μια κίνηση, οι αρθρώσεις μας παράγουν μικρούς ήχους από τριβή, ιδιαίτερα αν το σώμα μας είναι κουρασμένο ή αφυδατωμένο. Αν ακούγαμε την τριβή των αρθρώσεών μας σε κάθε κίνηση, η καθημερινή δραστηριότητα θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητική.

Ακόμη, η κυκλοφορία του λεμφικού υγρού είναι πιο αθόρυβη από την κυκλοφορία του αίματος, αλλά φαντάσου να άκουγες κάθε ροή και κίνηση αυτού του υγρού μέσα από τα αγγεία σου. Αυτοί οι ήχοι θα πρόσθεταν ένα άλλο επίπεδο θορύβου στην εσωτερική σου εμπειρία.

Όλοι αυτοί οι ήχοι, αν γίνονταν αντιληπτοί, θα ήταν εξουθενωτικοί και θα περιόριζαν τη συγκέντρωσή μας στην καθημερινότητα. Ευτυχώς, η φύση μας έχει προικίσει με την ικανότητα να αγνοούμε αυτούς τους ήχους, επιτρέποντάς μας να ζούμε χωρίς το συνεχή θόρυβο του εσωτερικού μας κόσμου.

Διαβάστε ακόμα:

Πως έπλεναν τα ρούχα τους παλιά οι Αθηναίοι όταν δεν υπήρχαν πλυντήρια και βρύσες με νερό;

Αφού τα αυγά δεν είναι στο ψυγείο στο supermarket, γιατί θέλουν ψυγείο στο σπίτι;

Η χώρα που γιορτάζει τα Χριστούγεννα από το Σεπτέμβριο

Θα ήταν δισεκατομμυριούχος αν μπορούσε να τον κατοχυρώσει. Ο πασίγνωστος Έλληνας που δημιούργησε το μουσακά μας

Αν ακούς το σφύριγμα κοντά τότε είσαι ασφαλής. Ο μύθος του πνεύματος που κανείς δε θέλει να συναντήσει

Ποια παπούτσια να πάρω για δουλειά με ορθοστασία;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιατί δεν θα αντέχαμε να ακούμε τους ήχους που κάνει το σώμα μας; Ποιοι είναι οι χειρότεροι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για τα πιο περίεργα και τρελά θέματα που δεν ήξερες ότι σε ενδιαφέρουν. Είμαι εδώ για να σου λύσω απορίες που δεν είχες ποτέ!