Γιατί δεν τρώγονται τα περιστέρια της Αθήνας;
Τα περιστέρια της Αθήνας δεν τρώγονται λόγω ρύπανσης και ασθενειών. Μάθε ποια περιστέρια καταναλώνονται διεθνώς.Τα περιστέρια της Αθήνας είναι μια χαρακτηριστική εικόνα της πόλης, αλλά όταν πρόκειται για την κατανάλωσή τους, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: δεν είναι κατάλληλα για φαγητό. Ο βασικότερος λόγος είναι η έκθεση τους σε ρύπανση και τοξικές ουσίες. Ζώντας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον, τρέφονται κυρίως από σκουπίδια και υπολείμματα φαγητού, κάτι που τα καθιστά φορείς βακτηρίων και επικίνδυνων παθογόνων.
Τα περιστέρια αυτά είναι γνωστά για τη μετάδοση ασθενειών, όπως σαλμονέλα, ψιττάκωση και ιστοπλάσμωση, που μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο μέσω επαφής ή κατανάλωσης. Η κακή ποιότητα του κρέατός τους είναι επίσης ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Σε αντίθεση με τα περιστέρια που εκτρέφονται ειδικά για κατανάλωση, αυτά της Αθήνας ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και η τροφή τους μειώνει τη θρεπτική τους αξία.
Σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και το Μαρόκο, τα περιστέρια καταναλώνονται, αλλά πρόκειται για περιστέρια που εκτρέφονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Τα περιστέρια αυτά, γνωστά ως “squab” στη γαστρονομία, τρέφονται με ειδικές τροφές και μεγαλώνουν σε καθαρά περιβάλλοντα, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα του κρέατός τους.
Η κοινωνική αντίληψη για τα περιστέρια διαφέρει επίσης από χώρα σε χώρα. Στην Αθήνα, θεωρούνται μέρος του αστικού τοπίου και συνδέονται με την καθημερινότητα της πόλης. Η κατανάλωσή τους είναι ταμπού, σε αντίθεση με τη Γαλλία ή την Ιταλία, όπου θεωρούνται λιχουδιά σε γκουρμέ εστιατόρια.
Συμπέρασμα; Τα περιστέρια της Αθήνας ανήκουν στους δρόμους και όχι στο πιάτο μας. Η ρύπανση, οι ασθένειες και η ποιότητα του κρέατός τους τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση, ενώ μόνο τα εκτρεφόμενα περιστέρια μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή και γευστικά.