Η αίσθηση του χρόνου μπορεί να είναι κάτι παράδοξο: μερικές φορές 15 λεπτά φαίνονται αιώνας, ενώ άλλες φορές περνούν τόσο γρήγορα που σχεδόν δεν τα συνειδητοποιούμε. Αυτό το φαινόμενο έχει απασχολήσει επιστήμονες και ψυχολόγους για δεκαετίες, και αποδεικνύεται ότι η αντίληψη του χρόνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Όταν κάνουμε κάτι ενδιαφέρον ή ευχάριστο, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, που ενισχύει τη συγκέντρωσή μας και κάνει τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα. Αντίθετα, σε καταστάσεις βαρεμάρας ή στρες, τα λεπτά μοιάζουν να διαρκούν περισσότερο, καθώς το μυαλό μας προσπαθεί να ξεφύγει από την τωρινή κατάσταση, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χρόνος αργοκυλά.
Η διαφορά αυτή συνδέεται επίσης με την ένταση των συναισθημάτων που βιώνουμε. Για παράδειγμα, ένα τέταρτο αναμονής σε ένα γιατρό μπορεί να φανεί απίστευτα αργό, ενώ ένα τέταρτο σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ή σε μια συζήτηση μοιάζει να εξαφανίζεται. Η αντίληψη του χρόνου τελικά δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά ένα παιχνίδι του εγκεφάλου μας, που επηρεάζεται από την κατάσταση, το περιβάλλον και τα συναισθήματά μας.
Πόσα ποτήρια νερό για τον καθένα μας έχουν μείνει στην ΕΥΔΑΠ;
Εβαλα ταινία, έφτιαξα ποπ κορν, τα πέταξα και πήγα cinema. Γιατί δεν τα φτιάχνω καλά, τι φταίει;
Πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδήγησε τον κόσμο στην παχυσαρκία με ένα λάθος