Η συνήθεια του να στέλνουμε φιλάκια ή να κάνουμε “μάκια” κατά τη διαδικασία αυγόκομματος του αυγολέμονου έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κουζίνα και παράδοση. Αν και για πολλούς φαίνεται απλά σαν μια γλυκιά κίνηση, στις παλιότερες γενιές είχε συμβολικό χαρακτήρα και ενσωματώθηκε στη μαγειρική ιεροτελεστία.
Οι νοικοκυρές πίστευαν πως τα φιλάκια έφερναν τύχη και ευλογία στο φαγητό. Θεωρούνταν ένας τρόπος να “ευλογήσεις” το φαγητό, προσθέτοντας αγάπη και φροντίδα σε αυτό. Η κίνηση αυτή μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά, κυρίως σε μικρές κοινότητες, και διατηρήθηκε σαν μέρος του συναισθηματικού δεσμού με την παράδοση.
Από πρακτικής άποψης, τα “φιλάκια” δεν επηρεάζουν τη διαδικασία του αυγόκομματος. Αυτό που έχει σημασία είναι η σταδιακή προσθήκη του καυτού ζωμού στο μίγμα αυγών και λεμονιού, με συνεχή ανάδευση για να αποφευχθεί το “κόψιμο”. Όμως, η κίνηση αυτή δίνει έναν πιο ανθρώπινο, συναισθηματικό τόνο στη μαγειρική, κάνοντάς την προσωπική και γεμάτη φροντίδα.
Στις μέρες μας, η παράδοση συνεχίζεται από ορισμένους, κυρίως για να τιμήσουν τις ρίζες τους ή για να διατηρήσουν την επαφή με τις αναμνήσεις και την οικογενειακή μαγειρική παράδοση.
Η απαγορευμένη αρχή του Μίκυ Μάους που λίγοι γνωρίζουν
Η λάμπα που σκότωνε όσους την άναβαν και κανείς δεν καταλάβαινε γιατί
Μετά από αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να γίνεις εκατομμυριούχος