
Το Ερέχθειο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ακρόπολης της Αθήνας, πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά της Αθήνας, τον Ερεχθέα, ο οποίος συνδέεται με την ίδρυση και την προστασία της πόλης.
Ο Ερεχθέας, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν απόγονος του Εριχθονίου, ενός άλλου μυθικού βασιλιά που θεωρείτο αυτόχθονας, γεννημένος από τη γη της Αττικής. Ο Εριχθόνιος συνδεόταν με τη θεά Αθηνά, καθώς, σύμφωνα με τον μύθο, η Αθηνά τον μεγάλωσε, τοποθετώντας τον σε ένα καλάθι που φυλασσόταν από φίδια. Ο Ερεχθέας, με τη σειρά του, θεωρούνταν προστάτης της πόλης και συνδεόταν με ιερά σύμβολα, όπως η ιερή ελιά της Αθηνάς και η αλμυρή πηγή που χάρισε ο Ποσειδώνας κατά τη διαμάχη τους για την κηδεμονία της Αθήνας.
Το Ερέχθειο χτίστηκε μεταξύ 421 και 406 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, στο βόρειο τμήμα της Ακρόπολης, σε έναν χώρο που θεωρούνταν ιερός λόγω της μυθολογικής του σημασίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο αυτό έλαβε χώρα η διαμάχη μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, όπου η Αθηνά κέρδισε προσφέροντας την ελιά, σύμβολο ειρήνης και ευημερίας.
Το Ερέχθειο φιλοξενούσε τα ιερά σημάδια αυτής της διαμάχης: την ελιά της Αθηνάς, την αλμυρή πηγή του Ποσειδώνα και το σημάδι της τρίαινας του. Επιπλέον, ο ναός ήταν αφιερωμένος τόσο στην Αθηνά (προστάτιδα της πόλης) όσο και στον Ερεχθέα, που λατρευόταν ως ήρωας και θεότητα.
Η ονομασία «Ερέχθειο» αποτυπώνει αυτή τη διπλή λατρεία και τη σύνδεση με τη μυθολογική ιστορία της Αθήνας. Ο ναός, με την ασύμμετρη δομή του και τις Καρυάτιδες, σχεδιάστηκε για να ενσωματώνει αυτά τα ιερά στοιχεία, ενώ παράλληλα εξυπηρετούσε τη θρησκευτική και πολιτική ανάγκη των Αθηναίων να τιμήσουν τις ρίζες τους και την προστάτιδα θεά τους.
Διαβάστε επίσης:
Αν μία αρχαία Ελληνίδα ήταν παχουλούλα τι έλεγαν οι γειτόνισσες;