Η αναφορά στην «Πύλη του Πλούτωνα» στην Τουρκία συνήθως αφορά το αρχαιολογικό μνημείο που βρίσκεται στην πόλη Hierapolis (σημερινό Pamukkale), γνωστό και ως «Πύλη του Άδη». Αυτό το μέρος ήταν διάσημο στην αρχαιότητα, επειδή θεωρείτο πύλη που οδηγεί στον κάτω κόσμο (Άδη), καθώς οι ντόπιοι πίστευαν ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη από θεότητες και πνεύματα του κάτω κόσμου.
Η πύλη αυτή αναφέρεται και ως «Πύλη του Πλούτωνα» και χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους και ιστορικούς ως ένας τόπος γεμάτος μυστήριο, καθώς υπήρχε μια μεγάλη συγκέντρωση τοξικών αερίων. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πίστευαν ότι τα αέρια είχαν δηλητηριώδη αποτελέσματα σε όποιον πλησίαζε πολύ κοντά στην πηγή τους. Αυτή η τοξικότητα πιθανότατα προέρχεται από φυσικές γεωλογικές διαδικασίες που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Σήμερα, η περιοχή είναι μια τουριστική ατραξιόν και προσφέρεται για επισκέψεις, αν και οι επισκέπτες είναι προειδοποιημένοι για τις επικίνδυνες περιοχές. Οι αρχαιολόγοι και οι επιστήμονες συνεχίζουν τις ανασκαφές και τις μελέτες, εξετάζοντας τόσο τα γεωλογικά όσο και τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής, που έχει συνδεθεί με την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία.
Διαβάστε επίσης:
Λάγιος Ντέταρι: Μας είχαν κλέψει πρωτάθλημα – Αν είχαμε Μαρινάκη θα ήταν αλλιώς