VIRAL

Η φωτορύπανση επηρεάζει τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη με άγρια ​​φύση

«Ο νυχτερινός φωτισμός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα μικρόβια, τα φυτά και πολλές ομάδες ζώων όπως καρκινοειδή, έντομα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά», ανέφερε ο ερευνητής Jo Garrett
Η φωτορύπανση επηρεάζει τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη με άγρια ​​φύση

Η φωτορύπανση επηρεάζει πλέον μεγάλο μέρος του πλανήτη – και τις περισσότερες από τις σημαντικότερες περιοχές άγριας πανίδας του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αποκαλύπτει η νέα έρευνα, το φως μπορεί να φτάσει σε βιότοπους  μακριά από τους οικισμούς των ανθρώπων. Όταν αντανακλάται και διαθλάται στην ατμόσφαιρα, οι φωτεινές ακτίνες μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Αυτός ο τύπος φωτός, που ονομάζεται “skyglow”, επηρεάζει περίπου τα δύο τρίτα των βασικών ζωνών βιοποικιλότητας της Γης, όπως ορίζεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Τα είδη που ζουν σε περισσότερες από τις μισές περιοχές της βιοποικιλότητας του πλανήτη ζουν κάτω από τεχνητά φωτισμένους νυχτερινούς ουρανούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για light pollution

Προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι η φωτορύπανση μπορεί να μεταβάλει τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ειδών και να επηρεάσει ολόκληρα οικοσυστήματα.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά επειδή γνωρίζουμε ότι πολλά είδη μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε μικρές αλλαγές στο φως της νύχτας », δήλωσε ο Jo Garrett, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Exeter σε δελτίο ειδήσεων και πρόσθεσε

« Ο νυχτερινός φωτισμός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα μικρόβια, τα φυτά και πολλές ομάδες ζώων, όπως καρκινοειδή, έντομα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. »

Η φωτορύπανση μπορεί να επηρεάσει ακόμα το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο τα φυτά ανοίγουν τα φύλλα και ανοίγουν τα λουλούδια τους. Συχνά, τα πουλιά αρχίζουν να τραγουδούν νωρίτερα την ημέρα σε χώρους με τεχνητό φως.

Οι προκαλούμενες από το φως αλλαγές στη μικροβιακή συμπεριφορά μπορούν να μεταβάλουν την κυκλοφορία του άνθρακα και άλλων οργανικών ενώσεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για light pollution

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Animal Conservation, περισσότερο από το 20% των ουρανών εντός των Περιοχών Κύριας Βιοποικιλότητας είναι μολυσμένες στο ζενίθ.

Καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε ολόκληρη την Ασία, τη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις βιοποικιλότητας, τα επίπεδα της φωτεινής ρύπανσης είναι πιθανό να αυξηθούν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η φωτορύπανση επηρεάζει τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη με άγρια ​​φύση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.